Bermasker dengan Vita C & Vita E

image

Sempena ‘bulan cantik’ December nih, Kakngah nak bagi satu cara untuk melembabkan kulit muka disamping membantu membaiki kerosakan sel kulit mati. Cara yang sangat mudah dan senang…

• 1 biji Vitamin E – gunting sedikit pada bahagian buju
• 1 biji Vitamin C – hancurkan
• toner – secukupnya untuk meratakannya

— satukan ke dalam piring atau apa-apa bekas kemudian ratakan ke muka, macam tak biasa kan, hihhi… biarkan kering kemudian bilas, dah siap! Selamat mencuba… (jika kulit muka anda jenis berminyak, anda tidak digalakkan menggunakan Vitamin E sebaliknya diganti dengan GLA).

notakaki : Ini hanya cara KakNgah dan SID lain untuk menyelesaikan masalah kulit, tiada kene mengena dengan pihak Shaklee..

image

Berminat bagi mendapatkan kedua-dua vitamin? Jom buat pilihan bijak, mana mau, BELI 6 PERCUMA 1 atau BELI 2 dengan 5% DISKAUN! Hubungi KakNgah untuk order dan konsultasi secara PERCUMA.


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Advertisements

Makanan & Supplement untuk Hb Rendah

Hemoglobin adalah protein yang terdapat dalam sel-sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan anda melalui darah. Besi, folat dan vitamin B6 dan B12 yang diperlukan nutrien untuk pembuatan sel darah merah, jadi termasuk sumber makanan yang kaya dengan ini dalam diet harian anda untuk menjaga hemoglobin dalam julat normal. Tambahan mungkin diperlukan jika paras hemoglobin yang terlalu rendah; mendapatkan bimbingan pakar perubatan atau pakar diet berdaftar untuk dos yang betul. Tanda-tanda hemoglobin rendah termasuk keletihan, hal berkabur mental dan kecenderungan meningkat kepada jangkitan. Apabila, kesihatan keseluruhan yang teruk adalah dikompromi.

  • Iron (zat besi)

Menurut Institut Kesihatan Kebangsaan, 2/3 daripada iron di dalam badan anda terdapat dalam hemoglobin. Apabila keperluan iron rendah, pengeluaran hemoglobin dan sel darah merah menjadi lambat dan mengakibatkan anemia. Makanan yang kaya dengan iron perlu diambil bagi mengelakkan anemia menjadi lebih parah. Antara makanan yang tinggi dengan iron adalah :

  1. Heme Iron (sumber haiwan) ~ adalah yang paling tinggi dan cepat diserap oleh badan terutama hati ayam goreng yang mengandungi 11.0 mg iron. Hati lembu pula sebanyak 5.2mg seperti yang dikatakan oleh Jabatan Petanian Amerika Syarikat Bahagian Nutrein Pangkalan Data. Heme iron lain yang membantu adalah hati ayam belanda.
  2. Non-Heme Iron (bukan sumber haiwan) ~ kurang cepat dalam menyerap zat besi namun masih berkesan dalam meningkatkan Hemoglobin. Sumber makanan yang baik dalam meningkatkan penyerapan iron adalah bijirin, kekacang, tauhu, bayam dan kismis. Makanan bersumber Vitamin C juga tergolong dalam meningkatkan Hb seperti tomato, oren, strawberry atau kentang. Institut Perubatan Mengesyorkan pengambilan harian sebanyak 18mg iron untuk ibu-ibu hamil dan 8mg untuk lelaki dewasa.
  3. Makanan tambahan iron juga diperlukan bagi mereka yang mengalami masalah anemia yang teruk.
  • Vitamin B6

Sumber makanan yang kaya dengan B6 adalah daging lembu, ikan, hati bijirin, kentang dan buah-buahan bukan sitrus. Ini termasuk dalam rangkaian diet anda untuk memenuhi Elaun Pemakanan yang disyorkan untuk orang dewasa iaitu sebanyak 1.3 mg setiap hari. Walaupun kekurangan B6 terang-terangan adalah jarang berlaku kerana nutrein itu didapati di dalam banyak makanan, pastikan pengambilan Vitamin B6 anda jika tahap Hb anda adalah rendah.

  • Folat

Kekurangan folat, atau anemia jahat mempunyai ciri-ciri yang besar, tidak matang, cacat sel-sel darah merah dengan kapasiti membawa oksigen terjejas. Sumber makanan folat atau juga dipanggil asid folik adalah termasuk sayur-sayuran berdaun hijau, hati, beras, germa gandum, bijirin diperkaya, kacang, brokoli dan hati. Alkohol akan menjejaskan folat makan anda digalakkan mengurangkan atau mengelakkan mengambilnya untuk meningkatkan status folat. Institut Perubatan mengesyorkan pengambilan harian folat sebanyak 400mg folat setiap hari bagi wanita dan lelaki.

  • Vitamin B12

Menurut Institut Perubatan, Elaun Makanan yang disyorkan untuk Vitamin B12 adalah 2.4 mikrogram setiap hari untuk orang dewasa. Pengambilan yang tidak mencukupi boleh mengurangkan pengeluaran sel darah merah. Sumber makanan yang baik Vitamin B12 termasuk daging, susu, telur, hati, ayan dan kerang. Memberi tumpuan kepada sumber makanan haiwan untuk mendapatkan cukup Vitamin B12 dimana sumber tumbuh-tumbuhan kurang mencukupi dalam mebentuk sel darah merah.

=============================

Ermmm… rasanya sebelum-sebelum ni pun KakNgah dah share berkenaan masalah Hb rendah akibat anemia dan Thalassaemia. Apa-apa pun harap dengan serba sedikit info kesihatan ini dapat membantu anda dalam masalaha Hb rendah, InsyaAllah. Dalam Shaklee juga ada beberapa supplement yang membantu bagi mengatasi masalah Hb rendah, antaranya adalah B Complex, VitaLea dan Vitamin C. Ketiga-tiga supplement ini sering berkaitan bagi membantu dalam permasalah Hb rendah.

optimum set w/o ESP3 supplement wajip buat KakNgah kerana KakNgah sendiri adalah Beta Thalassaemia Trait. Alhamdulillah, sungguh2 membantu KakNgah dalam menjalani hidup lebih sihat, cergas dan bertenaga. Alhamdulillah semuanya dengan izin dah redho dari-NYA.

Anda berminat?

Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email: nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.
 
 

 

Atasi HB Rendah.

Bismillah..“Puan, HB puan rendah nih… bla..bla..bla….”

Aduh… segala macam rasa bila diberitahu masalah HB rendah ni, nak-nak dah dekat due, lagi-lagilah pastu seminggu sekali nak kene check-up sebab HB rendah. Naik malas nak g spital or klinik.. huhhu, tangkap nanges u… Camna tak tangkap nanges kalau seminggu sekali nak kene g klinik atau spital, mana nak uruskan rumah tangga dengan anak-anak sekolah lagi.. Bagi isteri yang tak pandai drive atau takder transport lain, en. somi la jadi mangsa so nak taknak kene apply cuti bagai, huhhu… tapi kalau pandai drive n ada transport lebih sekalipun, terasa gak malas nak ke klinik, kadang-kadang rasa masa lebih banyak dihabiskan kat klinik.. yer tak???

Nurse atau doct pun dah pesan makan itu, makan ini, makan ubat gitu gini tapi HB tetap tak naik-naik… Camna tuh? Erm… sebelum nih KakNgah ada kongsikan berkenaan masalah Hb rendah, kali nih KakNgah share kan testimonial dari cust KakNgah sendiri, memang berpuas hati, nak-nak dari supplement yang semulajadi… berbaloi-baloi tau…

wpid-fotos_20140301063113.jpgPuan Mimie dari Kg. Johan Setia, dekat jerk ngan Kg, Jalan Kebun umah KakNgah… 😀

Puan Mimie mengambil Set Basic Ibu Hamil yang terdiri daripada VitaLea, Vitamin C dan B Complex. Semasa saya buat penghantaran ke rumah Puan Mimie, dia ada memberitahu HB dia turun ke 9 ++ jerk dan alhamdulillah selepas seminggu consume Set Basic nih HB naik dengan baik sampai Nurse pun terkejut…

wpid-fotos_20140307035423.jpgPuan Faizah dari Lorong Ehsan, Kg. Jalan Kebun… (depan umah jerk… ahaks!!)

Puan Faizah, jiran depan umah KakNgah plak hamil 9 bulan ++, memang tengah tunggu masalah, tiba-tiba plak HB turun ke 10. Selepas beberapa hari jerk consume VitaLea, HB dah naik ke 11.. Alhamdulillah.. seronok dapat membantu sabahat-sahabat yang memerlukannya… Semuanya bermula daripada kita yang ingin berusaha bagi mendapatkan yang terbaik untuk kesihatan kita, Alhamdulillah… dengan izin Allah semuanya menjadi semudah ABC… 😀

Anda bagaimana? ingin memilih Supplement Shaklee yang meletop di pasaran sekarang? Moh ler kita ber”whatsapp”…

NAFIZA SHUIB
ID 885414
nafizashuib@gmail.com
018-664 5415
COD : Sekitar Shah Alam, Klang & Pajam, Nilai dan Kuartes KLIA (RABU).
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Masalah Kulit Berminyak?

Ermm… sebut kulit berminyak ni, memang terasa sangat-sangat tak selesa… jerawat senang-senang jer naik, pastu mulalah bertompok penuh dengan parut jerawat dan jeragat… 😦

KakNgah sendiri mengalami masalah kulit berminyak so terpaksalah KakNgah consume beberapa jenis supplement untuk mengelakkan jerawat penuh di muka gara-gara masalah kulit berminyak. Xcely KakNgah tak suka makan sebarang pills tapi nak elakkan masalah terus berlarutan, kenelah consume… 🙂 Antara 2 supplement yang diperlukan untuk masalah kulit berminyak adalah SR Vitamin C dan B Complex…

Kulit BerminyakPeranan Vitamin C dalam kecantikan kulit:

  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya,
  • Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit,
  • Mencerahkan kulit serta memudarkan kesan parut jerawat dan jeragat,
  • Mengawal stress (jerawat juga berpunca daripada stress).
Peranan Vitamin B Complex dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai pelembap,
  • Mencegah pigmentasi,
  • Melambatkan tanda penuaan,
  • Mengubati jerawat.
  • Mengawal stress (jerawat juga berpunca daripada stress)

Jika anda mempunyai budget lebih, bolehlah add on sekali dengan ESP dimana ESP merupakan protien yang membantu dalam menbentuk sel-sel kulit yang baru serta mencerahkan kulit dan menampakkan kesan yang lebih cepat dengan membantu menyerap vitamin-vitamin lain dengan lebih baik.

Bagi anda yang tidak mengalami masalah kulit berminyak pula, amat digalakkan consume bersama Vita E dimana Vitamin E membantu anda nampak lebih muda dari usia anda dan melindungi kulit anda daripada radikal bebas yang boleh merosakkan kulit anda.

Vita-EKita lihat plak testimonial beberapa orang pengguna yang telah pun berjaya menangani masalah kulit berjerawat mereka…

Kawan kita nih consume B Complex, Vitamin C, Vitamin E dan ESP, full set untuk kecantkan kulit.

Nak ker? Roger2lah… 🙂

 
 
Name Card
 
 
 

AWAS, Stress Punca Jerawat!

Jerawat!!! huh, bila sebut jer jerawat, mulalah tak senang duduk. Ermmm… nak share pasal jerawat plak pas seminggu tak dapat nak meng”up-date” blog gara-gara WIFI ku buat hal…

Seingat-ingat KakNgah, masa belajar dulu muka KakNgah penuh dengan jerawat, bernanah-nanah tapi taklah seteruknya cam sesetengah orang yang penuh muka bernanah-nanah sampai kalau KakNgah terpandang jerk muka orang tu, memang terasa seram sejuknya, takut dan ngeri jerk rasa… Last, sahabat KakNgah suggest kan supaya stop makan ayam, minuman ber”gas” dan seafood, seriously… 2 tahun KakNgah tak hadap semua tu dan hasilnya memang terbaik… hahha.. tapi, ramai yang tak boleh nak berpantang nampak makanan sedap-sedap kan so takderlah nak pantang bagai, pantang nampak adalah… 🙂

Bila diingat-ingatkan, jerawat ni terjadi akibat terlalu stress, biasalah stress dengan homework dan suasana pembelajaran serta keadaan sekelililng. Sekarang ni stress plak dengan melayan 3 hero yang bagaikan askar menembak-nembak kat dalam umah nih… makin menjadi-jadi plak rasanya jerawat nih pastu nak pantang makan pun tak dapat, biasalah masak ikut selera anak dan suami, nak taknak sekali KakNgah pun hadap…

TAHUKAH ANDA!!! Vitamin C juga berperanan dalam pengeluaran hormone antistress dan interferon (hormone fungsi imun). Mengikut doctor Bruce Miller, the more you stress the more you need vitamin C.

Kita tahu bahawa stress boleh memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C sistem keimunan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit. Maka, bertambah-tambahlah jerawat kat muka ni akibat kekurangan Vitamin C yang membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan kolagen itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat. Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.

Ermmm… kat sini KakNgah suggestkan untuk anda semua supaya mengamalkan atau jadikan Vitamin C sebagai supplement wajib anda agar kulit wajah anda kekal sihat dan bebas jerawat & jeragat. Jangan lupa add on B Complex untuk mengurangkan tahap stress anda.. 🙂 Bagi yang kurang gemar dengan pills, bolehlah memilih Shaklee Collagen Powder dan sudah semestinya ianya pilihan yang terbaik! Vitamin C & B Complex ni kira set bajet murahlah untuk anda, tak sampai rm150.00 pun… Vitamin C tahan selama 6 bulan consume dan B Complex pula tahan selama 4 bulan consume. OPS!! kalau anda nak tahu, pengambilan B Complex pun boleh menurunkan berat badan anda. Bagaimana? nantikan di post yang akak KakNgah kongsikan, InsyaAllah…. bagi yang nak order, silah roger2 ngan KakNgah… 🙂

 
 
Name Card
 
 
 

Lagi Manfaat SR Vita-C Plus…

Baru balik dari merayau-rayau dengan hubby dan anak2, sekali sekala amik angin malam.. hahha. Malam ni takder banyak sangat pun yang nak KakNgah kongsikan, cuma sedikit lagi manfaat tambahan SR Vita-C Plus sebab sebelum ni dah pun dikongsikan kat SINI kan… Jom tengok apa lagi manfaat utamanya…

✂ Membentuk Kolagen – Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen ialah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.

✂Memperbaiki Simptom Pendarahan – Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, lambat pulih dari kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar.

✂Peningkatan Sistem Imun – Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, pertingkatkan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, juga mengurangkan simptom selsema. 

✂ Memerangi kanser – Ia satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa dan mampu meningkatkan inteferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh dgn berkesan.

✂ Mencantikkan Kulit – Pengambilan Vitamin C setiap hari akan membantu anda dapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat. Memperbaiki Insomnia – Ia memperbaiki insomnia, stress dan masalah mental seperti keresahan.

✂Mengekalkan kolestrol sihat – ia mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalang pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

Ermmm… apa pulak yang menjadikan produk Shaklee berbeza dengan Vitamin C di luar sana? moh nengok sket…

Perbezaan Shaklee (dengan Vitamin C yang ada di pasaran)

✎ Vitamin C pertama yang natural dan bertindak secara ‘Sustained release’, berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh selama 24 jam.

✎ Rumusan unik yang membenarkan pelepasan vitamin c secara perlahan dan berterusan selama 5 jam.

Photo: ✿ INFO KESIHATAN ✿Tahukah anda pengambilan 1 biji Vit C Plus 500mg Shaklee adalah bersamaan dengan anda mengambil 7 biji Oren Segar.Order018-664 5415 KakNgah

✎ Satu tablet membekalkan 500mg vitamin C iaitu bersamaan 7 biji setengah oren.

✎ Membekalkan ‘Bioflavinoid’ dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg..Bioflavonoids bekerja untuk meningkatkan keberkesanan vitamin C dan perlu diambil sebagai sebahagian daripada suplemen vitamin C..( elak salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi vitamin c, elak vitamin c dari cepat teroksida dan merosakkan sel)

✎ Tiada pembaziran kerana semua vitamin C digunakan akan di lepaskan ke dalam system tubuh secara perlahan mengikut keperluan.

Hahha… selesai sudah perkongsian untuk malam nih, kita jumpa lagi di lain post kay… bagi yang nak order leh roger2 KakNgah yer… 🙂

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.

Vitamin Dan Penyusuan Susu Ibu

Susu ibu adalah cara yang sihat untuk memberi makan kepada bayi anda kerana susu ibu secara umumnya adalah bentuk makanan yang paling lengkap bagi bayi disamping memberikan pelbagai manfaat dalam menjaga kesihatan, pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa virus perut, penyakit pernafasan dan meningitis berlaku kurang kerap pada bayi yang menyusu. Ini adalah kerana susu ibu mengandungi sel-sel imun semula jadi seperti antibodi yang melindungi bayi daripada kuman dan penyakit.

Diet yang sihat adalah penting untuk ibu menyusu bagi membantu mengekalkan  pengeluaran susu yang sihat serta memastikan kesihatan ibu terjaga. Perlu diketahui umum bahawa vitamin bukanlah salah satu cara untuk memperbanyakkan susu ibu. Vitamin diambil demi memastikan tubuh ibu sentiasa sihat, bertenaga, ceria dan terus bersemangat serta secara langsung mempu membekalkan susu ibu kepada bayi anda.

Kejayaan penyusuan antaranya adalah bergantung kepada tahap kesihatan ibu. Konsep asas penyusuan perlulah difahami terlebih dahulu iaitu:

LEBIH KERAP BAYI DISUSUKAN ATAU LEBIH KERAP SESI PERAHAN MAKA LEBIH BANYAK SUSU IBU DIHASILKAN.

Pengambilan vitamin akan memberikan kesan yang besar dalam dunia penyusuan sekiranya si ibu memenuhi keperluan di bawah dengan penuh displin dan konsisten.

  1. Ibu kerap menyusukan bayi secara langsung atau bagi ibu yang bekerjaya, membuat sesi perahan yang konsisiten setiap 3 jam atau tidak lebih dari itu sehingga payudara benar-benar kosong.
  2. Ibu perlu memastikan pengambilan air yang seimbang dan secukupnya setiap hari iaitu tidak kurang daripada 3 liter air sehari dan memastikan dirinya mengambil makan seimbang dalam menjayakan penyusuan lengkap buat bayi anda.

Berikut adalah nutrien lengkap yang disyorkan oleh Shaklee untuk ibu-ibu bagi memastikan pertumbuhan yang sihat di kalangan bayi juga kesihatan ibu.

Photo: Set asas Ibu Menyusu + OsteMatrik + ESP ~ Set Triple M [3M] terdiri daripada;<3 Vita-Lea<3 B-Complex<3 Alfalfa Complex<3 Vita-C @ Chew Vita C<3 OsteMatrik<3 ESPSiapa perlukan set Triple M ini;~ Ibu2 yang mempunyai masalah penyusuan,~ Ibu2 yang ingin menyimpan stok apabila mula bekerja kelak,~ Ibu2 yang bekerjaya dan sentiasa perlukan lebih tenaga,~ Ibu2 yang mahukan anak2 mereka nyenyak di waktu malam,~ Ibu2 yang mementingkan kesihatan dan keperluan nutrisi utk diri dan anak,~ Ibu2 yang sedang relaktasi atau induce lactation..Dapatkan set menyusu mengikut bajet anda..KakNgah012-6644 494

  • Multivitamin ~ terdiri daripada Vitalea, B-complex dan Sustained Release Vita-C @ Chew Vita-C : menyediakan vitamin dan mineral penting bagi ibu-ibu yang tidak boleh diperolehi daripada diet harian. Kebaikan vitamin terutama vitamin C dan B membantu untuk menghasilkan susu ibu yang dipelihara dan menggalakkan kesihatan keseluruhan dan kesejahteraan ibu serta bayi.

~ Vitamin C memainkan peranan dalam pertumbuhan tisu dan pembaikan, dan ia adalah penting untuk tumbesaran yang betul bayi menyusu.

~ Vitamin B complex membantu dalam mengekalkan sistem saraf yang sihat untuk bayi. Ia juga penting bagi pengeluaran hormon, sel-sel darah merah dan pengeluaran tenaga bagi badan.

  • ESP [Protein] ~ Bayi memerlukan banyak protein untuk membantu dalam menggalakkan dan mengekalkan tumbesaran yang betul dan keperluan protein adalah blok binaan asas badan. Sumber protein yang baik dalam diet penyusuan anda mungkin penting untuk penghasilan susu.
  • Calcium ~ Susu ibu terdiri daripada kira-kira 40% daripada kalsium. Kalsium diperlukan untuk tulang yang sihat dan pertumbuhan gigi pada bayi muda.
  • Alfalfa ~ Mengandungi banyak nutrien penting dan vitamin seperti vitamin K, A, B1, B6, C, E, kalsium, zink dan besi. Vitamin-vitamin ini semua adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat.

omega

  • Add on Omega ~ Tambahan dengan omega-3 asid lemak semasa menyusu dapat membantu perkembangan otak dan mata kanak-kanak. Ia telah terbukti secara saintifik bahawa lebih omega-3 yang anda perlu di dalam otak, maka lebih baik neuron dapat berhubung.

Jika anda berminat untuk mencubanya dan membeli dengan harga mampu milik, leh roger2 ng KakNgah k…

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.