Iodin Penting untuk Wanita Hamil! Adakah Anda Mendapat Secukupnya?

“Tahukah anda, iodin adalah satu kepentingan untuk anda semasa hamil, menyusu dan merancang untuk hamil?”

Fungsi iodin yang diketahui ialah sebagai bahagian perlu kepada hormon thyroid. Hormon  thyroid mengatur banyak aktiviti berlainan termasuk tumbesaran, pembiakan , fungsi neuromuskular, pertumbuhan kulit dan rambut, metabolisma selular, dan menolong melepaskan tenaga ke dalam sel. Badan kita biasanya mengandungi 20 – 30mgs iodin. Lebih kurang 60% daripadanya terdapat dalam kilang thyroid, selebihnya didapati pada keseluruhan tisu badan , terutamanya dalam ovari, otot dan darah.

hamilSatu artikel baru-baru ini yang disiarkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA) telah menimbulkan kesedaran mengenai kekurangan iodin di kalangan wanita hamil . Ibu-ibu di Amerika Syarikat mungkin tidak sedar bahawa mereka mempunyai risiko kekurangan iodin, dan bahawa tahap rendah nutrien ini memberikan kesan yang negatif pada kesihatan kedua-dua ibu dan anak dalam kandungan mereka. 

Tidak seperti kebanyakan nutrien penting lain, badan anda tidak mempunyai keupayaan untuk mengeluarkan bekalan iodin dengan sendiri. Ia perlu diambil sama ada daripada sumber makanan atau melalui suplemen . 

Sumber Makanan ~ udang kara, tiram, sardin dan rumpai laut adalah sumber iodin yang baik. Jumlah iodin yang terkandung dalam susu dan telur adalah ditentukan oleh jumlah iodin yang terdapat dalam makanan ternakan tersebut. Kandungan iodin yang terdapat pada sayur-sayuran adalah berbeza mengikut jumlah kandungan iodin yang terdapat pada tanah.

Sumber Supplement ~ Vita-Lea [Multivitamin] dari Shaklee menawarkan keperluan iodin yang diperlukan oleh ibu-ibu hamil bagi menampung keperluan nutrein yang diperlukan.

vita-leaVita-Lea Shaklee merupakan multi-vitamin yang pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagai Vitalize-Mineral dan disingkatkan sebutan kepada Vita-Min dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari Shaklee. Tabletnya yang disaluti serbuk nutrisi – spirulina dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan berteknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai Explo-tab. Ia merupakan multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protien untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

Ujian Klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. Vita-Lea telah dipilih oleh Center of Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.

Jadi apa yang anda dapat daripada artikel ini ?

Jika anda hamil atau merancang untuk hamil tidak lama lagi, pastikan pilihan anda semasa membeli multivitimin lengkap dengan iodin agar anda dan bayi anda mendapat keperluan nutrein yang mencukupi. Vita-Lea Shaklee sememangnya PILIHAN KAKNGAH!

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.
 
 
Advertisements

Shaklee Vita-lea [Multivitamin] Pilihan KakNgah yang Tepat!

Sebut jer pasal multivitamin nih, teringat plak masa mula-mula nikah dulu, masa tu husband dan KakNgah keje ngan company construction. Biasalah construction, memang amat memenatkan kerja di tapak pembinaan… Husband ada bagitau, bagus consume multivitamin nih.. Masa tu plak KakNgah ni langsung tak penah kisah ngan sebarang vitamin sebab bagi KakNgah vitamin tu sama jer macam ubat [KakNgah tak suka makan ubat, hahha… kantoi u..]. Dulu pernah la ikut2 jer husband consume multivitamin, tak kisah la apa brand sekalipun tapi pas kenal dan tahu kebaikan multivitamin Shaklee, KakNgah tak rasa dah nak beli dan consume jenama lain di pasaran.

Kenapa Vitalea @ Multivitamin Shaklee Pilihan KakNgah?

Vita-Lea Shaklee membantu KakNgah dalam menangani masalah HB rendah akibat Thalassemia. KakNgah mula consume semasa hamil anak ke-3, saje amek sebab takut nak check-up kat klinik akibat masalah HB rendah. KakNgah beli set lengkap hamil [Vita-Lea, B.Com, Vita-C, OsteMatrix & ESP] kecuali ESP [x cukup bajet, hahha..] dengan myMaster dan alhamdulillah… HB naik dari 8.7g/dl ke paling last 12.3g/dl tapi pas abeh vitamin, KakNgah tak repeat order akhirnya HB KakNgah terus turun, masa perut 36minggu tu lah KakNgah dapat tahu yang KakNgah adalah thalassemia trait… 😥

Kenapa Multivitamin Shaklee Berbeza Dari Brand Lain di Pasaran???

  • Vita-Lea Shaklee adalah multivitamin yang pertama dunia [pada asalnya dikenali sebagai Vitalize-Mineral dan disingkatkan kepada Vita-min] dan perkataan vitamin yang disebut kini berasalnya daripada Shaklee.
  • Mengandungi 30 nutrisi lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah-buahan, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA [Recommended Dietary Allowences]. Diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.
  • Tablet Vita-lea yang disaluti dengan serbuk nutrisi – spirulina. Dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan berteknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai Explo-tab.
  • Merupakan tablet multivitamin yang paling pantas di dunia terlarut di dalam air dan juga tubuh manusia.
  • Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protin untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.
  • Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.
  • Vita-Lea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.

Okeh, untuk memuaskan hati, KakNgah kongsikan beberapa testimonial dari pengguna juga dari KakNgah sendiri 🙂 .

testi hb rendh

TEsti Hb rendah2

Dah… hehhe, jika anda adalah salah seorang seperti KakNgah dan juga seorang anemia, memang wajar anda memilih Vita-Lea Shaklee sebagai multivitamin anda. Hubungi KakNgah untuk dapatkan produk Shaklee dengan harga mampu milik dan jangan lupa LIKE Page KakNgah disebelah…:)

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.
 
 

Vitamin Dan Penyusuan Susu Ibu

Susu ibu adalah cara yang sihat untuk memberi makan kepada bayi anda kerana susu ibu secara umumnya adalah bentuk makanan yang paling lengkap bagi bayi disamping memberikan pelbagai manfaat dalam menjaga kesihatan, pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa virus perut, penyakit pernafasan dan meningitis berlaku kurang kerap pada bayi yang menyusu. Ini adalah kerana susu ibu mengandungi sel-sel imun semula jadi seperti antibodi yang melindungi bayi daripada kuman dan penyakit.

Diet yang sihat adalah penting untuk ibu menyusu bagi membantu mengekalkan  pengeluaran susu yang sihat serta memastikan kesihatan ibu terjaga. Perlu diketahui umum bahawa vitamin bukanlah salah satu cara untuk memperbanyakkan susu ibu. Vitamin diambil demi memastikan tubuh ibu sentiasa sihat, bertenaga, ceria dan terus bersemangat serta secara langsung mempu membekalkan susu ibu kepada bayi anda.

Kejayaan penyusuan antaranya adalah bergantung kepada tahap kesihatan ibu. Konsep asas penyusuan perlulah difahami terlebih dahulu iaitu:

LEBIH KERAP BAYI DISUSUKAN ATAU LEBIH KERAP SESI PERAHAN MAKA LEBIH BANYAK SUSU IBU DIHASILKAN.

Pengambilan vitamin akan memberikan kesan yang besar dalam dunia penyusuan sekiranya si ibu memenuhi keperluan di bawah dengan penuh displin dan konsisten.

  1. Ibu kerap menyusukan bayi secara langsung atau bagi ibu yang bekerjaya, membuat sesi perahan yang konsisiten setiap 3 jam atau tidak lebih dari itu sehingga payudara benar-benar kosong.
  2. Ibu perlu memastikan pengambilan air yang seimbang dan secukupnya setiap hari iaitu tidak kurang daripada 3 liter air sehari dan memastikan dirinya mengambil makan seimbang dalam menjayakan penyusuan lengkap buat bayi anda.

Berikut adalah nutrien lengkap yang disyorkan oleh Shaklee untuk ibu-ibu bagi memastikan pertumbuhan yang sihat di kalangan bayi juga kesihatan ibu.

Photo: Set asas Ibu Menyusu + OsteMatrik + ESP ~ Set Triple M [3M] terdiri daripada;<3 Vita-Lea<3 B-Complex<3 Alfalfa Complex<3 Vita-C @ Chew Vita C<3 OsteMatrik<3 ESPSiapa perlukan set Triple M ini;~ Ibu2 yang mempunyai masalah penyusuan,~ Ibu2 yang ingin menyimpan stok apabila mula bekerja kelak,~ Ibu2 yang bekerjaya dan sentiasa perlukan lebih tenaga,~ Ibu2 yang mahukan anak2 mereka nyenyak di waktu malam,~ Ibu2 yang mementingkan kesihatan dan keperluan nutrisi utk diri dan anak,~ Ibu2 yang sedang relaktasi atau induce lactation..Dapatkan set menyusu mengikut bajet anda..KakNgah012-6644 494

  • Multivitamin ~ terdiri daripada Vitalea, B-complex dan Sustained Release Vita-C @ Chew Vita-C : menyediakan vitamin dan mineral penting bagi ibu-ibu yang tidak boleh diperolehi daripada diet harian. Kebaikan vitamin terutama vitamin C dan B membantu untuk menghasilkan susu ibu yang dipelihara dan menggalakkan kesihatan keseluruhan dan kesejahteraan ibu serta bayi.

~ Vitamin C memainkan peranan dalam pertumbuhan tisu dan pembaikan, dan ia adalah penting untuk tumbesaran yang betul bayi menyusu.

~ Vitamin B complex membantu dalam mengekalkan sistem saraf yang sihat untuk bayi. Ia juga penting bagi pengeluaran hormon, sel-sel darah merah dan pengeluaran tenaga bagi badan.

  • ESP [Protein] ~ Bayi memerlukan banyak protein untuk membantu dalam menggalakkan dan mengekalkan tumbesaran yang betul dan keperluan protein adalah blok binaan asas badan. Sumber protein yang baik dalam diet penyusuan anda mungkin penting untuk penghasilan susu.
  • Calcium ~ Susu ibu terdiri daripada kira-kira 40% daripada kalsium. Kalsium diperlukan untuk tulang yang sihat dan pertumbuhan gigi pada bayi muda.
  • Alfalfa ~ Mengandungi banyak nutrien penting dan vitamin seperti vitamin K, A, B1, B6, C, E, kalsium, zink dan besi. Vitamin-vitamin ini semua adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat.

omega

  • Add on Omega ~ Tambahan dengan omega-3 asid lemak semasa menyusu dapat membantu perkembangan otak dan mata kanak-kanak. Ia telah terbukti secara saintifik bahawa lebih omega-3 yang anda perlu di dalam otak, maka lebih baik neuron dapat berhubung.

Jika anda berminat untuk mencubanya dan membeli dengan harga mampu milik, leh roger2 ng KakNgah k…

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.
 

Masalah HB Rendah Semasa Hamil? Kenali Punca Masalah Utama…

Kehamilan adalah sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh setiap wanita yang pertama kali akan menjadi ibu juga ke-2 kali, ke-3 kali juga seterusnya. Bagi wanita yang pertama kali hamil, keterujaan ingin memiliki cahaya mata yang amat bernilai mungkin akan terasa terkejut, takut atau tak tahu apa perlu dilakukan apabila nurse atau doktor mengatakan “HB puan rendah dan bla..bla..bla…” mungkin ada dikalangan anda yang kurang mengerti kenapa HB rendah dan sebab musababnya kan??? Kemungkinan besar ianya adalah disebabkan kekurangan sel darah merah atau lebih dikenali sebagai ANEMIA.

Apakah Anemia?

Anemia adalah satu situasi di mana kepekatan darah merah adalah kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, ianya dikatakan sebagai kurang dari paras normal 9mg peratus hemoglobin.

Antara tanda-tanda anemia adalah;

  • Ibu akan mengalami masalah cepat letih atau penat terutama apabila membuat kerja rutin.
  • Kulit, bibir dan kuku menjadi pucat.
  • Kerap berdebar atau nadi laju, sesak nafas dan lelah semasa mengandung.
  • Semasa melahirkan, ibu yang anemia berisiko tumpah darah berlebihan semasa dan selepas bersalin.
  • Kegagalan jantung.
  • Kelewatan kesembuhan luka atau jahitan.
  • Kurang pengeluaran susu.
  • Kesan pada bayi biasanya kandungan akan lebih kecil dari sepatutnya (IUGR) dan ada risiko lahir kecil atau tidak cukup bulan (pra-matang) dan bayi juga ada risiko kurang darah.

Antara rawatan yang diperlukan ibu hamil ;

  • Menganbil zat besi dan asid folik tambahan dengan membanyakkan makanan yang tinggi kandungan zat besi dan asid folik.
  • Menjalani pemeriksaan secara rutin.
  • Mengambil tambahan Vitamin B12.
  • Mengambil lebih makanan jenis “berdarah” seperti daging merah tanpa lemak, ayam dan ikan.
  • Sayur-sayuran hijau seperti bayam, brokoli dan kailan.
  • Makanan yang tinggi vitamin C seperti buah-buahan sitruc dan jus, strawberi, kiwi, tomato dan lada benggala.

Antara suplemen Shaklee yang bersesuaian adalah ;

  • Vita-Lea (Multivitamin) ~ membantu menyediakan vitamin dan mineral penting untuk para ibu yang mana ia tidak boleh diperolehi daripada diet harian. Pengambilan Vita-Lea bersama B-Compleks berfungsi dengan lebih efektif dalam penghasilan sel darah merah. Kandungan copper pula membantu menukarkan zat besi kepada hemoglobin (HB).
  • Vitamin B-Kompleks ~ Lengkap dengan 8 kompenan B termasuk biotin dan folat, membantu dalam penghasilan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat.
  • Vitamin C ~ Penting bagi membantu menyerap zat besi ke dalam tubuh.
  • ESP (Protien) ~ Bayi memerlukan protien yang banyak untuk tumbesaran yang berkekalan dan sempurna. Protien membantu dalam membina dan mengekalkan sel-sel yang menghubungkan setiap bahagian tubuh dengan membentuk sel-sel darah merah, tulang, gigi dan otot serta menguatkan rahim ibu.

NOTE: Thalassemia trait juga tidak dapat mengelak daripada masalah HB rendah semasa hamil atau tidak dan apa yang perlu diambilnya adalah sama dengan ibu hamil yang mengalami anemia semasa hamil. KakNgah juga seorang Thalassemia Trait… 🙂

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.