Pengidap Talasemia [Thalassaemia] & Supplement Bersesuaian

Bismillah..

Alhamdulillah… masih dipinjamkan Allah nafas untuk berkongsi kebaikan vitamin untuk anda yang memerlukannya.. Moga setiap perkongsian ini memberikan manfaat untuk anda. Maaf jika perkongsian ini kurang jelas dan kurang memberikan anda maklumat lengkap untuk dimanfaatkan sepenuhnya. KakNgah sedia menerima teguran dan komen dari anda untuk memperbaiki setiap kekurangan.. InsyaAllah…

Seperti sedia maklum, KakNgah pernah berkongsi tentang Talasemia [Thalassaemia] untuk anda semua dengan post sebelum-sebelum ini. Pada hari ini seperti dijanjikan, KakNgah ingin kongsikan dahulu supplement/ vitamin yang bersesuaian dengan PENGIDAP TALASEMIA. Antaranya adalah B.Complex, MealShake dan Omega Guard dan manfaat-manfaatnya kepada pengidap adalah seperti di bawah:

PengidapB.Complex

  • Membantu dalam menangani masalah anemia/ HB rendah,
  • Membantu dalam memberikan tenaga,
  • Membantu dalam membina sel-sel darah merah yang baru.

MealShake

  • Memberikan keperluan nutrein yang diperlukan tubuh dalam menjaga kesihatan keseluruhan,
  • Kandungannya yang tinggi protein membantu dalam pembinaan sel-sel darah,
  • Sebagai anti-oksidan dalam melawan penyakit.

Omega Guard

  • Kaya dengan anti-oksidan dengan menjaga saluran darah dan peredaran darah dengan sempurna.

Moga dengan perkongsian supplement ini anda dapat membuat pilihan dengan lebih bijak. KakNgah doakan anda sihat dan happy selalu.. ceriakan diri anda dengan orang tersayang… 🙂 InsyaAllah, KakNgah akan kongsikan pula supplement untuk pembawa talasemia di post yang akan datang.. mudah-mudahan kita bersua lagi…

Dapatkan tiga supplement ini dengan harga mampu milik dengan segera.

 
 
Name Card
 
 
 

Mengapa Badan Kita Perlukan Suplemen?

Alhamdulillah… seperti di janjikan pada post SINI, malam ni KakNgah nak kongsikan pula kenapa / mengapa badan kita perlukan suplemen??? Antaranya adalah :

  • Dalam sesetengah situasi, badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya Vitamin C dan Vitamin E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti-penuaan.
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam di atas tanah iyang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayur dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.
  • Zat makanan mudah hilang semasa proses pengankutan, penyimpanan dan penyediaan. Contoh Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa memasak.
  • Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol dan antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh.
  • Makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramad makanan yang dicadangkan.
  • Gaya hidup  masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan bahan kimia [bahan sentetik yg dibenarkan ~ banyak terdapat di dalam perencah segera].
  • Bagi yang bekerja, makanan tengahari selalunya  di luar dan hidangan malan disediakan seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang kadangkala tidak dititikberatkan.

Simple jerk perkongsian malam nih dengan ditemani anak kecil KakNgah, hahha… Ermmm, sekarang ni ramai yang dah makin sedar kepentingan supplement. KakNgah rasa gembira bila dapat kongsikan kepentingan supplement untuk anda.

Dulu KakNgah memang tak layan dengan vitamin-vitamin atau ubat-ubat sebab KakNgah memang tak suka nak makan ubat. Tapi bila umur makin meningkat dengan anak-anak lagi, rasa kesihatan ni penting sangat. Ialah, kalau kita sakit.. camna nak uruskan rumah tangga, anak-anak yang kecil perlu lebih perhatian dari kita. KakNgah ni plak pembawa THALASSEMIA, badan mudah letih dan kerap lapar, lagi-lagi menyusukan anak.. memang tercabar. Alhamdulillah… dengan mengamalkan supplement badan lebih sihat dan bertenaga, sungguh-sungguh terasa berbeza apabila consume supplement ~ Alhamdulillah, dengan izin-NYA juga…

Jika anda rasa kesihatan itu penting untuk anda bersama keluarga, hubungilah KakNgah untuk dapatkan supplement dengan harga yang mampu milik untuk anda dan keluarga… “Kesihatan Itu Satu Anugerah”.

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.
 
 

Masih Lapar Walaupun dah Menghadap 3 Pinggan Nasi? ESP Boleh Membantu…

Huhhu… situasi yang tak dapat nak diceritakan… seriuos KakNgah memang kuat melahap sampai kadang-kadang tu sekali menghadap dah 3 pinggan nasi, itu baru sekali makan, klu dah sehari 3 4 kali ngap, dah baper pinggan nasi KakNgah makan… mengantoikan diri! 😛 Nak kata KakNgah ni gemok, xlah pulak, makin kering… hahha..

Kadang-kadang tu bila asyik lapar jerk.. ngadap nasi.. lapar jerk… ngadap nasi sampai naik boring sebab tak tau nak masak apa.. hahha… Bila jadi member ni, KakNgah ngap ESP selepas makan sepinggan nasi, memang rasa kenyang… Nak pastikan lagi betul atau tak ESP ni mengenyangkan, KakNgah amek plak sebelum makan, sekali burp daaa…. hehhe.

Tak semua orang tahu yang KakNgah ni WAJIB makan nasi di pagi hari, kalau makan roti potong sebungkus pun tak kenyang2, ngadap roti canai 2 3 keping pun tak kenyang2 jugak! sampai mengeletar kaki tangan lapar, nak2 orang THALASSEMIA cam KakNgah, memang mudah terasa lapar dan letih. Apa lagi mau buat? NGAP ESP ler… memang terbaik, kenyang dapat, tenaga pun dapat dan yang paling best susu badan pun “meriah” untuk anak kecil KakNgah, Alhamdulillah…. semuanya dengan izin dari-NYA.

Bagaimana ESP membantu anda kenyang?

Protein tinggi Energizing Soy Protein membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana ia mengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta Kalsium separuh daripada jumlah keperluan seharian! ringkas jerk…

More info? Click HERE!

Jika anda2 diluar sana mengalami masalah seperti KakNgah, memang sangat2 digalakkan amek ESP ni… Bagi yang mengalami gastrik! ESP pilihan bijak anda yang dapat mengurangkan masalah gastrik anda, memang super duper terbaik.

Harga Pasaran: RM150.00 / Canister. Nak harga lebih jimat dan murah berganda? moh2 roger2 ngan KakNgah… 🙂

 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.

Shaklee Vita-lea [Multivitamin] Pilihan KakNgah yang Tepat!

Sebut jer pasal multivitamin nih, teringat plak masa mula-mula nikah dulu, masa tu husband dan KakNgah keje ngan company construction. Biasalah construction, memang amat memenatkan kerja di tapak pembinaan… Husband ada bagitau, bagus consume multivitamin nih.. Masa tu plak KakNgah ni langsung tak penah kisah ngan sebarang vitamin sebab bagi KakNgah vitamin tu sama jer macam ubat [KakNgah tak suka makan ubat, hahha… kantoi u..]. Dulu pernah la ikut2 jer husband consume multivitamin, tak kisah la apa brand sekalipun tapi pas kenal dan tahu kebaikan multivitamin Shaklee, KakNgah tak rasa dah nak beli dan consume jenama lain di pasaran.

Kenapa Vitalea @ Multivitamin Shaklee Pilihan KakNgah?

Vita-Lea Shaklee membantu KakNgah dalam menangani masalah HB rendah akibat Thalassemia. KakNgah mula consume semasa hamil anak ke-3, saje amek sebab takut nak check-up kat klinik akibat masalah HB rendah. KakNgah beli set lengkap hamil [Vita-Lea, B.Com, Vita-C, OsteMatrix & ESP] kecuali ESP [x cukup bajet, hahha..] dengan myMaster dan alhamdulillah… HB naik dari 8.7g/dl ke paling last 12.3g/dl tapi pas abeh vitamin, KakNgah tak repeat order akhirnya HB KakNgah terus turun, masa perut 36minggu tu lah KakNgah dapat tahu yang KakNgah adalah thalassemia trait… 😥

Kenapa Multivitamin Shaklee Berbeza Dari Brand Lain di Pasaran???

  • Vita-Lea Shaklee adalah multivitamin yang pertama dunia [pada asalnya dikenali sebagai Vitalize-Mineral dan disingkatkan kepada Vita-min] dan perkataan vitamin yang disebut kini berasalnya daripada Shaklee.
  • Mengandungi 30 nutrisi lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah-buahan, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA [Recommended Dietary Allowences]. Diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.
  • Tablet Vita-lea yang disaluti dengan serbuk nutrisi – spirulina. Dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan berteknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai Explo-tab.
  • Merupakan tablet multivitamin yang paling pantas di dunia terlarut di dalam air dan juga tubuh manusia.
  • Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protin untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.
  • Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.
  • Vita-Lea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.

Okeh, untuk memuaskan hati, KakNgah kongsikan beberapa testimonial dari pengguna juga dari KakNgah sendiri 🙂 .

testi hb rendh

TEsti Hb rendah2

Dah… hehhe, jika anda adalah salah seorang seperti KakNgah dan juga seorang anemia, memang wajar anda memilih Vita-Lea Shaklee sebagai multivitamin anda. Hubungi KakNgah untuk dapatkan produk Shaklee dengan harga mampu milik dan jangan lupa LIKE Page KakNgah disebelah…:)

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.
 
 

Shaklee Sustained Release Vita-C 500mg Dah Kembali!!!

Vita-C Plus

Alhamdulillah… KakNgah dapat info, insyaAllah SR Vita-C 500mg akan mula berada di pasaran kembali pada isnin 21hb Okt. 2013 (bsoklah kan…), setahun menunggu kedatanganmu wahai Vita-C… Ramai jugalah cust KakNgah yang merajuk dek ketiadaan SR Vita-C nih.. hahha!!! klu dah gtu apa tunggu lagik??? jom borong abeh-abeh, kasi licin HQ dan Branch Shaklee… 🙂

Apalah yang best sangat SR Vita-C 500mg ni sampai setahun menghilang??? Meh nak bagitau sket…

  • Vitamin C membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan kolagen itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat. Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.
  • Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu prosesmetabolisma kolesterol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Sebab itulah mereka yang menghidap darah tinggi amatdigalakkan mengambil vitamin C bagi mengelakkan stroke dan jantung tersumbat.
  • Detoksifikasi. Vitamin C berupaya mencantumkan bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ianya tidak bahaya pada buah pinggang dan dapat dinyahkan daripada badan dengan lebih mudah. Mereka yang merokok patut menjadikan vitamin C sebagai kawan baikkerana ia dapat membersihkan darah dan mengelakkan buah pinggang anda daripada mengalami kerosakan yang teruk.
  • Vitamin C juga berperanan dalam pengeluaran hormone antistress dan interferon (hormone fungsi imun). Mengikut doctor Bruce Miller, the more you stress the more you need vitamin C. Kita tahu bahawa stress boleh memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C sistem keimunan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit.
  • Penyakit skurvi adalah akibat kekurangan vitamin C. Sesiapa yang mengalami pendarahan pada badan, lebam-lebam, gusi mudah berdarah, gigi mudah tercabut dan luka lambat sembuh, pendarahan dalam otot dan sendi adalah disebabkan kekurangan vitamin C. Jelas sekali vitamin C adalah umpama gam yang melekatkan sel-sel lalu menjadikan tisu-tisu dalam badan kita tidak mudah koyak atau terluka. Mereka yang sedang sakit adalah disarankan mengambil vitamin C pada dos yang lebih tinggi bagi mempercepatkan proses penyembuhan,
  • Kita digalakkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran lima kali sehari. Namun kekangan masa dan tekanan kehidupan masa kini menyebabkan vitamin C tidak dapat diserap oleh badan secara optimum dan lebih banyak keluar melalui air kencing. Menurut Dr Bruce Miller, dos yang dicadangkan ialah 500mg sehari iaitu bersamaan 7 setengah biji Oren. Jika kita mampu, tidak perlulah menelan pil tetapi jika sebaliknya adalah dinasihatkan agar mendapatkannya dalam bentuk tablet.
Credit info : Kak Cery

Kenapa SR Vita-C menjadi kegemaran KakNgah? Banyakkkkk sangat tau dan antaranya adalah…

  • Sejujurnya muka KakNgah ni memang kusam dan dengan Vita-C kulit KakNgah nampak lebih cerah,
  • Menghilangkan masalah jeragat, jerawat dan kulit berminyak,
  • Alhamdulillah… masalah gusi berdarah juga dapat dikawal dengan Vita-C, serius… amat membantu,
  • Membantu KakNgah dalam menangani masalah HB rendah (Thalassemia) dengan menyerap zat besi ke dalam badan,
  • Membantu masalah resdung yang agak teruk,
  • Membantu masalah allergik,
  • Membantu menguatkan antibodi badan, Alhamdulillah…
  • Dan sudah semestinya ianya murah dan yang paling utama tahan selama 6 bulan… jimat berganda-ganda…

Tunggu apa lagi??? Order sekaranglah… hehhe…

 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.

Masalah HB Rendah Semasa Hamil? Kenali Punca Masalah Utama…

Kehamilan adalah sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh setiap wanita yang pertama kali akan menjadi ibu juga ke-2 kali, ke-3 kali juga seterusnya. Bagi wanita yang pertama kali hamil, keterujaan ingin memiliki cahaya mata yang amat bernilai mungkin akan terasa terkejut, takut atau tak tahu apa perlu dilakukan apabila nurse atau doktor mengatakan “HB puan rendah dan bla..bla..bla…” mungkin ada dikalangan anda yang kurang mengerti kenapa HB rendah dan sebab musababnya kan??? Kemungkinan besar ianya adalah disebabkan kekurangan sel darah merah atau lebih dikenali sebagai ANEMIA.

Apakah Anemia?

Anemia adalah satu situasi di mana kepekatan darah merah adalah kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, ianya dikatakan sebagai kurang dari paras normal 9mg peratus hemoglobin.

Antara tanda-tanda anemia adalah;

  • Ibu akan mengalami masalah cepat letih atau penat terutama apabila membuat kerja rutin.
  • Kulit, bibir dan kuku menjadi pucat.
  • Kerap berdebar atau nadi laju, sesak nafas dan lelah semasa mengandung.
  • Semasa melahirkan, ibu yang anemia berisiko tumpah darah berlebihan semasa dan selepas bersalin.
  • Kegagalan jantung.
  • Kelewatan kesembuhan luka atau jahitan.
  • Kurang pengeluaran susu.
  • Kesan pada bayi biasanya kandungan akan lebih kecil dari sepatutnya (IUGR) dan ada risiko lahir kecil atau tidak cukup bulan (pra-matang) dan bayi juga ada risiko kurang darah.

Antara rawatan yang diperlukan ibu hamil ;

  • Menganbil zat besi dan asid folik tambahan dengan membanyakkan makanan yang tinggi kandungan zat besi dan asid folik.
  • Menjalani pemeriksaan secara rutin.
  • Mengambil tambahan Vitamin B12.
  • Mengambil lebih makanan jenis “berdarah” seperti daging merah tanpa lemak, ayam dan ikan.
  • Sayur-sayuran hijau seperti bayam, brokoli dan kailan.
  • Makanan yang tinggi vitamin C seperti buah-buahan sitruc dan jus, strawberi, kiwi, tomato dan lada benggala.

Antara suplemen Shaklee yang bersesuaian adalah ;

  • Vita-Lea (Multivitamin) ~ membantu menyediakan vitamin dan mineral penting untuk para ibu yang mana ia tidak boleh diperolehi daripada diet harian. Pengambilan Vita-Lea bersama B-Compleks berfungsi dengan lebih efektif dalam penghasilan sel darah merah. Kandungan copper pula membantu menukarkan zat besi kepada hemoglobin (HB).
  • Vitamin B-Kompleks ~ Lengkap dengan 8 kompenan B termasuk biotin dan folat, membantu dalam penghasilan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat.
  • Vitamin C ~ Penting bagi membantu menyerap zat besi ke dalam tubuh.
  • ESP (Protien) ~ Bayi memerlukan protien yang banyak untuk tumbesaran yang berkekalan dan sempurna. Protien membantu dalam membina dan mengekalkan sel-sel yang menghubungkan setiap bahagian tubuh dengan membentuk sel-sel darah merah, tulang, gigi dan otot serta menguatkan rahim ibu.

NOTE: Thalassemia trait juga tidak dapat mengelak daripada masalah HB rendah semasa hamil atau tidak dan apa yang perlu diambilnya adalah sama dengan ibu hamil yang mengalami anemia semasa hamil. KakNgah juga seorang Thalassemia Trait… 🙂

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.