Kelemumur! Rawat Sebelum Parah.

image

Eiiii… rimas, gatal dan menggelikan jer dengan masalah kelemumur, btul tak? Anda juga pasti bermasalah yang sama termasuklah KakNgah sendiri. Harini nak share pasal kelemumur plak yer, jom kita lihat…

Fakta Kelemumur

Kelemumur adalah keadaan kronik tidak berbahaya yang berlaku apabila kulit kepala menjadi kering atau berminyak dan menghasilkan kepingan putih kulit mati yang kelihatan di rambut atau di bahu. Mereka sering berfikir kelemumur sebagai apa-apa yang menghasilkan kulit kepala tidak stabil. Walaupun ia tidak berbahaya, kelemumur boleh memalukan bagi mereka yang memilikinya. Kelemumur biasanya bermula antara umur 10 dan 20 antara dan menjejaskan sehingga 40% daripada mereka yang berumur 30 ke atas.

Punca Kelemumur

Sel-sel kulit terbentuk berterusan pada kulit kepala, jadi penumpahan sel-sel kulit mati adalah satu proses biasa. Bagaimanapun dengan kelemumur, sel-sel kulit susut pada kadar yang lebih cepat daripada biasa. Minyak dari kulit kepala yang menyebabkan sel-sel kulit dan menyumbat salur bersama-sama dan muncul sebagai kepingan putih.

Kelemumur boleh disebabkan oleh beberapa perkara termasuk :
• Kulit kering,
• kepekaan terhadap produk rambut,
• keadaan kulit seperti psoriasis, dermatitis seborrheic atau ekzema.

Penumbuhan yis yang terlalu cepat juga boleh menyebabkan kelemumur. Penumbuhan yang terlalu cepat ini boleh disebabkan oleh :
• tekanan,
• hormon,
• terlalu banyak minyak pada kulit kepala,
• masalah dengan sistem imun.

Gejala dan Komplikasi Kelemumur

Gejala-gejala kelemumur termasuk kepingan putih kulit mati pada rambut dan di bahu, serta kulit kepala gatal , merah, atau bersisik. Kepingan kelemumur biasa biasanya bertaburan di seluruh kulit kepala.

Jika dermatitis seborrheic adalah punca kelemumur, gejala biasanya muncul secara beransur-ansur. Kulit kepala menjadi kering atau berminyak dan berasa gatal. Sebagai sel-sel kulit mati, mereka berpaling kepada skala yang kekuningan. Kes buruk dermatitis seborrheic juga boleh menyebabkan tanda-tanda di bahagian-bahagian badan yang lain. Kekuningan atau kemerahan scaling boleh muncul pada garis rambut di dalam dan di sekeliling telinga atau di atas hidung dan dada. Bayi yang baru lahir mungkin mengalami ruam tebal dan berkerak pada kulit kepala yang dikenali sebagai topi buaian.

Kepingan yang berkaitan dengan psoriasis kelihatan seperti sisik perak, yang boleh juga biasanya menjadi ketara pada telinga, kaki, tapak tangan dan tapak kaki.

Mendiagnosis Kelemumur

Kelemumur adalah keadaan yang orang boleh mendiagnosis diri cukup banyak dari tanda-tanda seorang yang gatal, kering dan kulit kepala bersisik. Seborrheic dermatitis muncul dengan dilihat kemerahan yang ringan, berminyak,  kepingan kuning dan plak dengan margin kurang jelas. Psoriasis dikaitkan dengan warna perak, bersisik dan plak yang jelas.

Seorang doktor atau pakar dermatologi biasanya akan membuat diagnosis untuk seborrhea atau psoriasis berdasarkan rupa kulit.

Merawat dan Mencegah Kelemumur

Kelemumur sering boleh menjadi satu keadaan yang kronik tetapi ia boleh dikawal dengan rawatan yang betul. Pertama, cuba mencuci dengan syampu bukan ubat, mengurut kulit kepala dengan kukuh dan kemudian bilas dengan baik. Mencuci kerap membantu membuang kepingan, mengurangkan kulit berminyak dan menghalang pembentukan sel mati kulit. Jika ini gagal untuk membantu, syampu antikelemumur khas biasanya membantu. Arahan untuk penggunaan bergantung kepada syampu khusus digunakan. Ada yang digunakan setiap hari, manakala yang lain digunakan hanya sekali atau dua kali seminggu.

Apabila memilih syampu over-the- kaunter, mencari bahan-bahan antikelemumur seperti ketoconazole, selenium sulfida, asid salisilik, sulfur, tar arang batu atau zink pyrithione. Anda mungkin perlu mencuba beberapa produk sebelum anda mencari satu yang berkesan untuk anda. Syampu yang mengandungi ketoconazole kelihatan lebih berkesan dalam rawatan dermatitis seborrheic dan kelemumur berbanding lain syampu berubat bukan preskripsi. Persiapan asid salisilik kebanyakannya digunakan untuk kelemumur disebabkan oleh psoriasis, manakala sulfur dan tar arang batu persediaan biasanya digunakan untuk kelemumur disebabkan oleh dermatitis seborrheic.

Jika persediaan bukan preskripsi tidak berjaya selepas 2 minggu, atau jika keadaan menjadi lebih teruk, anda harus mempertimbangkan berjumpa doktor. Seorang doktor boleh menetapkan losyen kortikosteroid untuk digunakan untuk kulit kepala. Jangan sekali-kali menggunakan kortikosteroid untuk tempoh masa yang panjang tanpa nasihat daripada doktor. Ianya boleh menipiskan kulit dan menyebabkan kesan sampingan yang lain.

Untuk bayi dengan topi buaian, sapukan sedikit minyak mineral ke kawasan-kawasan kering kulit kepala untuk melembutkan sisik dan kemudian syampu keluar. Kemudian keluarkan skala dengan memberus lembut. Anda boleh mencuci rambut bayi dengan syampu bayi yang lembut. Jika langkah-langkah ini tidak membantu, cuba menggunakan sedikit minyak mineral dihangatkan sebelum tidur dan kemudian mencuci keluar pada waktu pagi. Jika ini tidak berkesan, berbincang dengan doktor anak anda tentang langkah-langkah yang akan datang.

Secara umum, syampu dan losyen kortikosteroid tidak digunakan pada bayi kerana ia menyerap lebih mudah melalui kulit daripada orang dewasa lakukan. Berita baik adalah bahawa topi buaian biasanya hilang akhirnya tanpa sebarang rawatan dalam tahun pertama kehidupan bayi.

Untuk membantu menjaga kelemumur di bawah kawalan, syampu kerap, mengurangkan tahap tekanan anda, cuba mengurangkan penggunaan produk rambut (contohnya gel dan semburan), dan makan makanan yang sihat.

Bagaimana Shaklee Membantu?

Owh ya… Shaklee juga menyediakan ProSanté untuk rambut sihat dan menawan. ProSanté terdiri daripada :

1) Lightweight Cinditioner ~ RM66.00 (296ml)
2) Long Lasting Finishing Spray ~ RM58.00 (237ml)
3) Nourishing Scalp Treatment ~ RM93.00 (59ml)
4) Purifying Shampoo ~ RM62.00 (237ml)
5) Replenishing Conditioner ~ RM67.00 (237ml)
6) Revitalizing Shampoo ~ RM66.00 (296ml)

image

Kenapa Perlu Memilih ProSanté?

Produk ProSanté hanya menggunakan ramuan canggih berteknologi tinggi {stage-of-the-art} yang membantu struktur semulajadi rambut, keseimbangan minyak/ lembapan, ketebalan yang sihat, lantunan dan bersinar. Yang menjadikan ProSanté lebih baik sebagai pilihan penjagaan mahkota anda adalah :

TIADA Natrium Lauryl Sulfat (SLS) atau Natrium Laureth Sulfat (SLES),
TIADA Cocamide DEA atau Lauramide DEA,
TIADA minyak yang menyebabkan tersumbat,
TIADA Propilen Glikol,
TIADA Quaternium 15,
TIADA bahan pengawet “Penderma Formaldehyde” (seperti Imidazolidinyl Urea atau Diazolidinyl Urea),
TIADA warna atau bahan pewarna,
TIDAK mengeringkan,
TIDAK menyebabkan folikel rambut tersumbat,
TIDAK diuji ke atas haiwan,
• SELAMAT untuk semua jenis rambut walaupun diwarnakan atau dirawat kimia,
KESEIMBANGAN pH
DIUJI oleh ahli dermatologi,
DIUJI secara klinikal.

Sebarang order dan konsultasi boleh hubungi KakNgah yer.. B-)


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Advertisements

Shampoo ~ Chemical ATAU Semulajadi

Macam2 dengan ini budak ~ Anak ke-2 KakNgah... :)Macam-macam dengan ini budak tau… huh, hampir-hampir hilang kesabaran dengan anak ke-2 KakNgah nih, ni gara-gara main gunting rambut sendiri so nak tak nak pagi ni kene kasi licin!!!

Sebut pasal rambut ni… Harini KakNgah nak kongsikan pasal Shampoo dari Shaklee plak, asyik bercerita pasal supplement jerk, boring gak kan… hahha…

Sebelum tu nak tanya ler sket… ada tak dikalangan u olls semua yang pernah demam, migrain dan sakit kepala apabila menggunakan shampoo-shampoo yang bersepah kat pasaran luar sana? ada.. ada… sila angkat tangan nak tengok, hehhe… cam bleh nampak jerk..

Yang sebenar-benarnya, KakNgah sendiri yang mengalami masalah berikut dan seingat-ingat KakNgah sahabat satu Kolej dengan KakNgah dulu pun alami masalah yang sama dengan KakNgah. Mula-mula memang cam tak percaya jerk so bermulalah episod ‘test’ menge’test’ satu produk shampoo nih (S**S***), hah!!! bila dah test tu, amek ko… seminggu demam so stop sbb nak tengok betul ke tak. Selepas seminggu stop, KakNgah pakai balik, apa lagi… sambung balik demam selama 3 hari, huhhu… yang tak tahan tu, migrain sekali datang.

Bila dikira-kira, dah banyak shampoo kat pasaran KakNgah guna dan kebanyakkannya akan menjadikan rambut KakNgah bertambah bermasalah. Pernah guna shampoo yang top sekali kat Malaysia ni (p*****n), kononnya elakkan rambut bercabang, almaklumlah KakNgah gemar simpan rambut panjang… tup tup rambutku bercabang dari akar hinggi ke hujung rambut, huarrrrr… menangis tak berlagu I, last terpaksa korbankan rambut I yang panjang tuh… (now dah tak suka simpan panjang-panjang lagi) 😦

Bila dah kawen nih, shampoo rambut pun seminggu sekali sbb tak sanggup nak tahan migrain sampai hubby asyik tegur rambut busuk… 🙂 tak selera U…  so awal tahun baru ni KakNgah try shampoo herba yang top abeh sekarang nih, Alhamdulillah dah tak migrain tapi kelemumur still berkerak kat kulit kepala dan gatal-gatal pastu hubby cakap bau hapak la plak… sampai la minggu lepas KakNgah try beli Revitalizing Shampoo dari Shaklee… beza sungguh berbeza…

Kenapa ianya berbeza?

  • Bebas Chemical,
  • Pastinya dari bahan-bahan SEMULAJADI,
  • BERKESAN & SELAMAT,
  • Kaya dengan B5, B6 dan Zinc yang membantu dalam rambut bermasalah,
  • Mengandungi Ekstrak Buah Serenoa Serrulata yang membantu melebatkan rambut,
  • Daun Camelia Sinensis dan Melaleuca Alternifolia membantu mengelakkan rasa gatal-datal kulit kepala,
  • Panax Ginseng Root pula membantu dalam menangani kelemumur,
  • Yang paling penting, hubby I pun suka… ngeh..ngeh..ngeh…

Ops!!! Harga???

Retail Price RM66.25 jerk…

Ermmm… macam mana, dah jelas? kalau rasa kurang jelas atau anda sendiri nak mencubanya, bolehlah roger2 ngan KakNgah, special price KakNgah bagi tau… 😀

 
 
Name Card