Tukar Jenama Mampu Menukar Kehidupan Anda

image

Satu penemuan kajian terbaru yang dijalankan oleh gabungan pengkaji daripada UC Berkely School of Public Health terhadap pengguna suplemen dalam jangkamasa panjang menunjukkan mereka yang mengambil suplemen Shaklee memiliki tahap kesihatan yang lebih baik daripada mereka yang mengambil multivitamin lain ataupun yang tidak mengambil suplemen langsung.

Pengguna Shaklee dalam jangkamasa panjang menunjukkan paras yang lebih rendah bagi penanda aras untuk kesihatan jantung, disokong oleh Pertubuhan Jantung Amerika :

33% Paras trigliserida lebih rendah.

image
• Lemak berbentuk kimia yang terdapat di dalam tubuh manusia dan makanan digelar triglisedira. Paras triglisedira yang rendah terbukti dapat menyokong kesihatan jantung.

59% Paras protein C-Reaktif lebih rendah.

image
• Protein C-Reaktif (CRP) terdapat di dalam darah dan menjadi pengukur tindakan tubuh terhadap tekanan biologi. Paras Protein C-Reaktif yang lebih rendah boleh meningkatkan kesihatan jantung.

11% Nisbah jumlah kolesterol lebih rendah berbanding kolesterol HDL.

image
• HDL kolestrol membantu menyingkirkan kolestrol ‘jahat’ dalam darah. Nisbah jumlah kolestrol yang rendah berbanding HDL kolesterol terbukti dapat menyokong kesihatan jantung.

33% Paras homocysteine lebih rendah

image
• Homosisteina adalah sejenis asid amino yang dihasilkan oleh tubuh secara semulajadi. Paras Homosisteina yang lebih rendah di dalam darah dapat menyokong kesihatan jantung pada tahap optimum.

Kajian menunjukkan yang mengenalpasti kualiti tahap kesihatan bagi sesetengah penyakit menjadi penanda terbaik untuk kesihatan masa depan di mana 8 daripada 10 pengguna Shaklee yang diuji menunjukkan kesihatan mereka meningkat dari “Amat Baik” ke “Cemerlang”.

Pilihan Kakngah dan keluarga adalah Shaklee! anda bagaimana? 😀

 Pertanyaan lanjut untuk order & Konsultasi boleh roger2 dengan KakNgah yer.. 😀


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Advertisements

Ada Apa Dengan Lecithin?

Alhamdulillah… selamat juga sampai ke rumah di Jalan Kebun, Shah Alam selepas menempuh 2jam perjalanan dari Batu Kikir, Negeri Sembilan [kg. suami]. Ikut2 tu besok pagi baru nak gerak balik ke rumah tapi disebabkan suami ada urusan kerja yang perlu diselesaikan terpaksalah berangkat balik ke Shah Alam malam ni juga selepas selesai Majlis Perkahwinan ibu saudara di Kampung.

Tahniah buat pasangan, moga Allah memberkati pasangan sehingga berkekalan ke akhir hayat..

***************************************************************

Sementara anak2 dah tidur keletihan… bolehlah KakNgah sharing2 sket sebelum KakNgah pun pengsan dek keletihan… hahha..

Malam ni KakNgah kongsikan plak tentang Lecithin, kene bebenorlah… dalam dok nak kongsi ni dapat plak sms dari jiran yang consume Lecithin.. “Kak… tadi saya pergi timbang, berat saya turun 6kg dalam sebulan nih… biar betul, cam tak percaya jerk…” tu diahhh… Apapun jom kita kenal ada apa dengan Lecithin?

Apa itu Lecithin?

Pada asasnya, lecithin berfungsi sebagai ‘pemecah lemak’ (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin :

  • Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
  • Kolin – satu komponen neurotransmitter.
  • Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
  • Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Kegunaan Lecithin :

PALING UTAMA

  • Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
  • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
  • Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  • Membantu kawal paras triglycerides.
  • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
  • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

PENTING UNTUK FUNGSI OTAK

  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak – berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
  • Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
  • Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin.

UNTUK WARGA TUA

  • Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
  • Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.

UNTUK PENGHADAMAN

  • Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman.

UNTUK SEL

  • Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
  • Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)

  • Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.

credit: Adaa

Ada apa dengan Lecithin? dah jelas kan, so pastikan anda mengambil Lecitin selepas heavy meal (lunch/dinner)..bukan sebelum makan lunch/dinner yer ..kerana pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik… dimana anda akan cepat berasa lapar…. .. 🙂

Selalunya orang kenal lecithin untuk diet jer… sebenarnya ianya lebih daripada manfaat diet, semesti hanya dari Shaklee… berminat? jom order.. dan dapatkan dengan harga yang mampu milik hanya dari KakNgah.. 🙂

 
 
 
Name Card
 
 
 

Kini Vivix™ Shaklee Telahpun Dipatenkan!

Alhamdulillah… seronok dengan promo bulan nih… berlumba-lumba pakat dok order Vivix™ Shaklee, ada yang beli untuk diri sendiri, ada yang beli untuk mak ayah dan juga mentua, berbaloi-baloi manfaatnya…

Lapan tahun yang lalu, Roger telah membeli beberapa bidang tanaman Anggur Muscadine untuk diproses kepada Vivix™ Shaklee! Beliau ingin membuktikan bahawa Vivix™ Shaklee berkesan dalam memperbaiki tahap kesihatan seseorang dengan lebih baik. Berita baiknya Vivix™ Shaklee ternyata berkesan dan hasilnya kini Vivix™ Shaklee di patenkan oleh Pejabat Paten Amerika Syarikat pada awal August 2013 ini!

Apa yang istimewanya Aggur Muscadine?

Anggur Muscadine / anggur muskat ini dikatakan adalah sejenis anggur liar yang istimewa, yang mana ianya mempunyai 20 kromosom dan saiznya adalah sebesar sebiji bola golf. Oleh kerana ia mempunyai lebihan pasangan kromosom ni, bermakna ia menyediakan lebih banyak manfaat pada kesihatan termasuk fungsi imun yang tinggi dan antioksida terbaik. Anggur ini hidup di kawasan ekstrem dan tumbuh liar, menjadikan ia mengandungi banyak polifenol dan resveratrol. Ia juga mengandungi asid ellagik, yakni sejenis polifenol yang tiada dalam anggur jenis lain. Asid ellagik mempunyai peranan dalam menghentikan bahan kimia penyebab kanser, juga anti virus dan anti bakteria.

Selain Anggur Muscadine, Vivix™ Shaklee juga diperkaya dengan Purple carrot, Elderberry [Sambucus Nigra] dan Polygonum Cuspidatum. Jom kita tengok khasiat dan manfaat setiap bahan kandungannya…

Lobak Ungu [Purple carrot]

Lobak ungu memang bukan kebiasaan bagi kita rakyat Malaysia. Lobak ungu ini adalah sumber terbaik VITAMIN A dan mengandungi PHYTOKIMIA termasuk CAROTENOID, PHENOLIC, POLYACETYLENES, ISOCOUMARINS dan SESQUITERPENES.

Lobak ungu juga mengandungi ANTHOCYANINS iaitu antioksida yang mustajab. dan ia jugalah yang menyebabkan warna merah menyala, biru dan ungu pada buah dan sayuran. Jadi jika kita lihat warna buah berry, ia menunjukkan bahawa ia mengandungi banyak anthicyanins terutama buah beri biru yang mana ia mengandungi aktiviti antioksidan yang tertinggi.

Anthocyanins adalah antioksida utama dalam lobak ungu-kuning dan ungu oren, tetapi kandungan antioksidan yang paling tinggi wujud dalam lobak ungu-kuning. Dan asid klorogenik adalah antioksidan paling banyak dalam semua jenis lobak. Asid klorogenik inilah yang dipercayai bertanggungjawab mengurangkan diabetes yang dikaitkan dengan pengambilan kopi.

Kajian telah menunjukkan anthocyanins mempamerkan banyak aktiviti biologi, termasuk antioksidan, anti radang, anti mikribial dan anti carcinogen. Ia juga mempamerkan kesan pada salur darah, platlet, dan lipoprotin yang berkebolehan mengurangkan risiko penyakit koronari jantung.

Elderberry [Sambucus Nigra]

Elderberries mengandungi bahan semulajadi yang dipanggil flavonoid yang mempunyai sifat antioksidan dan boleh membantu mencegah kerosakan sel-sel badan. Ianya juga membantu dalam mengurangkan bengkak, melawan keradangan, dan meningkatkan sistem imun.

Kajian telah mendapati bahawa elderberry dapat meredakan gejala selesema seperti demam, sakit kepala, sakit tekak, keletihan, batuk, dan sakit badan. Beberapa kajian telah mencadangkan bahawa elderberry boleh membantu dengan jangkitan sinus bakteria atau bronkitis.

Kesimpulannya elderberry membantu dalam menangani masalah jantung, strok, stress, memperbaiki masalah penghadaman dan penglihatan.

Polygonum Cuspidatum

Polygonum cuspidatum atau lebih dikenali sebagai knotweed Jepun, adalah tumbuhan berbunga invasif. Polygonum cuspidatum digunakan untuk menghasilkan makanan tambahan resveratrol kerana ianya mudah didapati dan cepat membesar. Antara manfaat utama polygonum cuspidatum adalah :

  • Kawalan kolesterol ~ Masyarakat saintifik percaya bahawa ekstrak polygonum cuspidatum boleh mengurangkan paras kolesterol yang tinggi pada manusia , sekali gus mengurangkan risiko serangan jantung dan trombosis. Makanan yang kaya dengan resveratrol boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular , merendahkan jumlah kolesterol , dan menurunkan kolesterol LDL. “
  • Kesan antioksidan ~ Resveratrol adalah antioksidan. Antioksidan mencegah kerosakan kepada sel-sel oleh radikal bebas. Resveratrol dipercayai dapat membantu mencegah penyakit kardiovaskular dan kanser selain membantu dalam mengurangkan berat badan dan meningkatkan stamina seseorang atlet.

Jika anda ingin dapatkan Vivix™ Shaklee dengan harga yang extra murah, November inilah masanya… Anda juga layak mendapat keahlian PERCUMA+Cash Money… sapa nak bagi kan..kan..kan.. moh buat order sekarang!

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.
 

GLA ~ Bantu Masalah Kulit Kering

“Beautiful skin requires a very special essential fatty acid called Gamma Linolenic Acid, also known as GLA. GLA builds better, more beautiful skin from the inside out.”

************************************************************

Hahha… teringat masa mula-mula join Shaklee Member, dua tiga hari membelek maklumat dari kit bag, bila tengok senarai produk terpandang satu produk GLA Complex, cam pelik jerk nama “GLA” tu… jakun nohhh…

Petang tadi pergi HQ Shaklee beli stock vitamin, kebetulan biras [Kapten Hafiz Firdaus Bin Abdullah] pun nak beli vitamin [GLA dan Peppermint], disebabkan Peppermint Out Of Stock jadi kapten [selesa KakNgah gelarkan Kapten, kena dengan tugasnya sebagai pilot]  borong terus 6 botol GLA. Kata Kak Lang [gelaran untuk adik kepada suami KakNgah ~ isteri Kapten], “suami Kak Lang ada masalah kulit kering, bila dah cuba GLA, kulit jadi ok, Alhamdulillah…”. Senang hati KakNgah dengar, Alhamdulillah… biasalah tugas sebagai seorang pilot akan membawa beliau keluar dan masuk dari negara, dengan perubahan cuaca menyebabkan kulit mudah bermasalah, kita pun tak lari dengan masalah kulit, banyak faktor sebenarnya yang mempengaruhi terjadinya masalah kulit sensetif, kering dan lain-lain masalah kulit… Apapun, jom kita kenal sket dengan GLA…

Apakah GLA?

GLA [Gamma linolenic acid] merupakan fatty acid yang sangat penting untuk kita sebab badan kita tidak dapat menghasilkannya dan kita perlu mendapatkan GLA ini dari apa yang kita makan. Pemakanan kita pun dah banyak yang diproses dan pastinya tidak semulajadi atau segar, jadi walaupun kita makan makanan yang ‘konon’nya tinggi asid lemak GLA ini, kita tidak mendapat khasiat atau keperluan yang secukupnya, sebab itulah perlunya supplemen, antara lain…

Apakah Kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex?
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan (bagus utk mereka yg ingin cuba hamil)
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri serta memberikan kelembapan kepada kulit kering
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
  • Membantu membaiki simptom berkaitan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan.
  • Kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari GLA boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolesterol.

TESTIMONIAL

GLA~Testi

Ermmm… btul lah GLA dapat membantu masalah kulit bermasalah.. Alhamdulillah, Bagi anda yang ingin mencubanya, bolehlah borong ngan KakNgah, harga lagi jimat akan anda perolehi dari KakNgah… 🙂 meh wat order…

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.

Vivix™ Membantu Melambatkan Penuaan dengan 4 Mekanisma pada Tahap Selular

vivix image Dup.. dap.. dup.. dap… menunggu promo Nov. 2013 ini, tup2 yang diumumkan adalah Vivix™, huh! lega  n syiok sungguh… Apa yang syiok sangat? hahha.. Disebabkan penangan hebat MAY 2013 [juga promo Vivix™], sekali lagi Shaklee Malaysia menawarkan promo Vivix™ di bulan Nov. nih, memang terbaik kan…

Promosi Nov. 2013 - Vivix

Semua nak cantekkk kan, tu yang berebut beli Vivix™… bulan ni promo lagi, jom rebut lagi peluang yang ada… hehhe… sapa nak bagi kan..kan..kan… Dah melalut sket2, jom kita layan camna Vivix™ membantu dalam melambatkan penuaan anda dengan 4 cara :

  1. Kerosakan DNA ~ Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, menghasilkan satu “typo” [kesilapan dari yang asal] yang akan mengganggu fungsi sel dan panjang umur.
  2. Pengawalan Genetik ~ Pengawalan genetik menyumbang kepada deteriorasi [kemerosotan] umur pada tahap sellular. Di dalam satu penemuan utama, ujian klinikal terbaru menunjukkan ramuan Vivix™ mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap sellular.
  3. Pengeluaran Tenaga Yang Kian Menurun Oleh Sel-Sel ~ Mitochondria [penjana tenaga] di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan Mitochondria menurun, fungsi sel turut menurun. Ramuan Vivix™ menggalakkan biogenesis [pembentukkan baru] Mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.
  4. Penimbunan Protein AGE ~ Penimbunan berlebihan protein AGE [advance glycation end products] boleh menyebabkan kerosakkan tahap sellular yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur. Ramuan Vivix™ adalah 10 kali lebih kuat dari resveratrol [kandungan unik dalam anggur ‘muscadine’] untuk melambatkan pembentukkan protin AGE…

Dah jelas bagaimana Vivix™ membantu dalam melambatkan penuaan anda? Dapatkanlah sempena bulan promo ni… dengan pembelian 2 botol Vivix™ anda juga layak menerima keahlian secara percuma! Apa tunggu lagi… grab jerk!!!

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.

 

DTX Complex™ Detok Terbaik Untuk Organ Dalaman Anda

syukurAlhamdulillah… bersyukur ke hadrat Ilahi, dapat lagi KakNgah nak berkongsikan kebaikan suplemen Shaklee untuk semua yang mencari-carinya, ada yang melalui FB KakNgah, Page dan ada juga yang sudi sms dan call KakNgah… terima kasih di atas kepercayaan anda semua, terharu… 

Sebelum nih KakNgah ada kongsikan di post yang lalu iaitu Hepatitis C Pembunuh Dalam Senyap, hari ini KakNgah kongsikan pula manfaat lain DTX Complex untuk anda semua. Semoga sama-sama kita memperoleh manfaatnya… InsyaAllah…

DTX Complex™ 

Shaklee DTX ComplexTM merupakan supplement yang dirumuskan untuk kesihatan hati – organ penting yang selalu tidak diambil berat oleh kita. Tahukah anda bahawa hati adalah pembersih racun dalam tubuh kita. Tugasnya adalah melakukan detoksifikasi setiap hari untuk memastikan seluruh organ tubuh kita berfungsi secara normal. Kita selalu sibuk untuk menjaga kebersihan usus namun tidak tahu untuk membersihkan hati dari sisa-sisa yang tidak berkenaan…

Seperti mesin basuh, setelah bersusah payah melakukan tugas pembersihan setiap hari, kualiti pembersihannya akan makin merosot jika tidak diservis. Begitu juga dengan hati kita. Pengambilan junk food, processed food, rokok, minuman beralkohol, menghidu asap kenderaan atau kilang, bahan kimia, ubat-ubatan yang berterusan akan membebankan hati kita untuk memprosesnya. 

Apabila fungsi hati terganggu, timbunan toksin dalam badan akan menyerang organ tubuh yang lain. Anda akan mudah jatuh sakit, malah kegagalan fungsi hati juga boleh menyebabkan kematian. Bantulah hati anda untuk menjalankan tugasnya dengan lebih efektif.

credit: Beyond Mama

Kandungan & Manfaat DTX Complex™  :

 wpid-dtx-complex.png

Ekstrak Biji Benih Pokok Susu Tisel (Milk Thistle Seed)

Pokok Susu Tisel

  • Ekstrak dari biji benih Pokok Susu Tisel menghasilkan 80% silymarin yang tinggi dengan antioksida.
  • Melindungi hati daripada bahan toksin termasuk dadah, racun dan bahan kimia.
  • Merawat masalah hati seperti Hepatitis dan Sirosis.
  • Mengurangkan kadar kerosakan hati akibat lebihan alkohol.
  • Membantu dan mencegah dan merawat masalah batu karang.
  • Membantu masalah kulit seperti psoriasis dan ekzema.

Articok (Artichoke)

articok

  • Membina semula sel-sel hati.
  • Merangsang pengaliran hempedu.

Dandelion

dandelion

  • Membantu fungsi hati, sangat berguna ketika berlaku kebengkakkan hati (Hepatitis) dan jaundis.
  • Membantu penghadaman dengan merangsang pengaliran hempedu dari hati dan pundi hempedu ; membantu mencegah batu karang.
  • Membantu merawat endrometriosis, bertindak sebagai julap lembut untuk masalah sembelit.
  • Meningkatkan keupayaan tubuh menyerap zat besi – melawan anemia.
  • Melawan tumor dan kanser.
  • Merendahkan gula dalam darah. Baik juga untuk masalah kekembungan dan lebihan air.

Kunyit

kunyit

  • Mengandungi curcumin ; bahan antioksida.
  • Meningkatkan kesan anti-keradangan dan membantu mengurangkan kesakitan.
  • Mempunyai kesan anti-viral terhadap HIV.

Reishi Mushrooms (Ling zhi)

reishi mushrooms

  • Membina imun – membantu dalam mencegah dan merawat kanser.
  • Mengurangkan masalah bronkitis, sinusitis.
  • Merawat sindrom keletihan yang kronik.
  • Membantu mencegah penyakit jantung.

Schizandra

schizandra

  • Ekstrak biji benih dari Schizandra ini mengandungi bahan anti oksida.
  • Ia juga berkait dalam merangsang sistesis protin, meningkatkan jumlah enzim di dalam hati untuk tujuan detoksifikasi dan memperlahankan pembentukan toksin.

Note: Saiz hidangan – 3 biji sehari (untuk 30 hari) & 90 biji / botol [RM 155.00 (WM)/RM 160 (EM)]

Hati merupakan organ terbesar di dalam tubuh manusia dan berkeupayaan dalam membina semula. Contohnya, serangan jantung akan merosakkan otot atau organ jantung. Tetapi, serangan kepada hati akibat pengambilan alkohol berlebihan boleh merosakkan hati. Namun, hati mampu membaiki organnya sendiri. Hati boleh dianggap sebagai INDUSTRI PEMPROSESAN dalam tubuh manusia, menjalankan fungsi-fungsi kritikan untuk membaiki.

Dapatkan DTX Complex™ dengan harga mampu milik apabila anda membelinya dengan KakNgah… 🙂

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.

B-Complex ~ Tekanan Dan Kesuburan

Dalam masyarakat serba moden dan maju hari ini, adalah mudah bagi rakyat Malaysia kini  mengalami tekanan. Tekanan bukan hanya di tempat kerja malah di rumah, di jalan raya atau dimana jua. Ramai yang beranggapan tekanan adalah salah satu masalah “dalaman” namun perlu diketahui bahawa anda sebenarnya ada “sesuatu” yang mengganggu. Tekanan bukan satu perkara yang baik untuk badan kita secara umum, dan ia sebenarnya mempunyai kesan yang amat nyata terhadap kesuburan anda.

Bolehkah Tekanan Menghalang Kesuburan anda?

Percaya atau tidak, badan kita dilengkapi untuk mengelakkan kehamilan daripada berlaku dalam keadaan tekanan yang melampau. Kehadiran adrenalin, hormon yang dikeluarkan oleh badan kita apabila dalam keadaan tertekan akan memberi isyarat kepada badan kita bahawa keadaan tidak sesuai untuk kehamilan. Adrenalin menghalang kita daripada menggunakan hormon progesteron, dimana ia penting untuk kesuburan. Ia juga menyebabkan kelenjar pituitari melepaskan prolaktin pada tahap yang lebih tinggi, yang juga menyebabkan kemandulan berlaku.

So… untuk mengawal tekanan/ stress anda hanya perlukan B-complex. Kat sini KakNgah kongsikan sket bagaimana B-complex dapat membantu anda dalam masalah kesuburan. Kebanyakan vitamin B dilibatkan dalam pengeluaran neurotransmitter dan pengubahsuai dalam otak yang membolehkan badan mengatasi stress dengan baik. 

Bagaimana Memilih B-complex yang Baik?

  • Mempunyai 8 kompenan lengkap B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA kesemua kompenan saling memerlukan dan perlu diambil dalam masa yang sama.
  • Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
  • Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar.

Bagaimana B-complex Membantu Menangani Tekanan?

  • Vitamin B1~menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisma.
  • Vitamin B2~Memproses asid amino dan lemak.Juga membantu mengaktifkan vitamin B-6 dan asid folic.
  • Vitamin B3~Membantu mengurngkan kolestrol didalam darah dan pengaliran kolestrol dalam darah;membantu dalam kesihatan kulit yang baik,membantu sistem pencernaan.. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar utk menjadikan seseorang psyco/sakit mental.
  • Vitamin B5~Membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang.
  • Vitamin B6~Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin didalam otak kerana ketidak seimbangan serotonin akan menyebabkan depressi..
  • Vitamin B9~Bersama2 dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi di dalam badan.
  • Vitamin B12~Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Kekurangan B12 akan menyebabkan depressi,tidak tenteram.

Ermmm… sebenarnya stress ni seelok-eloknya sama-sama dikawal oleh suami dan isteri. Stress bukan hanya menyebabkan masalah kesuburan malahan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi penyakit seperti asthma, obesiti, jangtung dan banyak lagi.. so sila kawal stress anda okeh???

 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.