Supplement Shaklee Penyebab Kanser?

image

Ermmm… nampaknya masih ramai yang berada di luar sana mengatakan atau hanya “dengar-dengar” kononnya Supplement Shaklee penyebab kanser! Kelakar bila seorang sahabat berwhatsapp KakNgah bertanyakan hal demikian. Tapi untunglah dia bertanya, kalau tak… mati point lah KakNgah nak menulis kan… 😛

Apakah yang di maksudkan Cancer (kanser)?

Cancer adalah juga dikenali sebagai tumor malignan, sekumpulan penyakit yang melibatkan pertumbuhan sel tidak normal yang berpotensi untuk menyerang atau merebak ke bahagian badan yang lain. Tidak semua tumor adalah kanser. ; tumor benigna tidak merebak ke bahagian badan yang lain. Tanda-tanda dan gejala-gejala yang mungkin termasuk: . . ketulan baru, pendarahan yang tidak normal, batuk yang berpanjangan, kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, dan perubahan dalam pergerakan usus, antara lain. Sementara gejala-gejala ini mungkin menunjukkan kanser mereka juga boleh berlaku disebabkan oleh isu-isu lain. Terdapat lebih 100 jenis kanser yang berbeza yang memberi kesan yang diketahui manusia.

Apakah Penyebab Cancer?

Sebahagian besar kanser, sebanyak 90-95 % kes adalah disebabkan oleh faktor-faktor alam sekitar. Baki 5-10% adalah disebabkan oleh genetik diwarisi. Alam Sekitar, seperti yang digunakan oleh penyelidik kanser, ertinya apa-apa sebab yang tidak diwarisi secara genetik, seperti gaya hidup, ekonomi dan faktor-faktor tingkah laku, dan bukan semata-mata pencemaran. Biasanya faktor-faktor alam sekitar yang menyumbang kepada kematian kanser termasuk tembakau ( 25-30 %) , pemakanan dan obesiti ( 30-35 %) , jangkitan (15-20 %) , radiasi (kedua-dua mengion dan bukan mengion , sehingga 10 %) , tekanan, kurangnya aktiviti fizikal, dan pencemaran alam sekitar.

Ia adalah hampir mustahil untuk membuktikan apa yang menyebabkan kanser di mana-mana individu, kerana kanser mempunyai beberapa sebab yang mungkin. Sebagai contoh, jika seseorang yang menggunakan lebih tembakau akan mendapat kanser paru-paru, maka ia mungkin disebabkan oleh penggunaan tembakau, tetapi  kerana semua orang mempunyai peluang kecil untuk mendapat kanser paru-paru akibat daripada pencemaran udara atau radiasi, maka ada kemungkinan kecil bahawa kanser tersebut dibangunkan kerana pencemaran udara atau radiasi. Canser sebenarnya adalah tidak diwarisi atau berjangkit.

Hahha…. nampak tak? tak plak tertulisnya supplement penyebab canser, nak-nak supplement Shaklee. hihhi… Kebanyakan supplement membantu dalam mengurangkan sedikit demi sedikit penyakit yang dihidapi dan peringkat demi peringkat akan membantu memulihkan penyakit, InsyaAllah dan alhamdulillah boleh membantu. Antara supplement Shaklee yang sangat membantu dalam masalah kanser adalah :

1) Carotomax ~ RM74.00

image

• Beta Carotene Carotomax adalah tinggi dengan anti-oksidan yang mampu menyekat aktiviti bahan kanser dengan menghalang pembentukan sel-sel kanser. Baik untuk menurangkan risiko kanser terutama kanser payudara, prostat dan paru-paru. Ia juga mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida.

2) Vitamin E ~ RM149.00

image

• Pengambilan lebih daripada 1,200 IU sehari untuk anti-oksidan yang kuat dan berkesan untuk melawan kanser dengan menghalang dan melawan tumor. Juga membantu dalam mengurangkan kerosakkan akibat radikal bebas.
• Juga baik untuk masalah katarak & masalah penglihatan.

3) Omega Guard ~ RM136.00

image

• Kajian juga telah menunjukan bahawa omega-3 boleh mencegah kanser payudara, prostat, paru-paru dan kolon. Ia juga boleh meningkatkan enterogastritis, merangsang kesihatan hati selepas pembedahan dan membantu pankreas kanser pesakit untuk berfungsi dengan lebih effektif.

4) Vitamin C ~ RM92.00

image

• Vitamin C merupakan satu-satunya anti-oksidan yang tinggi dan mampu menghadilkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untu melawan sel-sel kanser dan membuang kimia merbahaya dari tubuh dengan berkesan.
• Ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita.

5) GLA Complex ~ RM91.00

image

• Juga terkenal dengan anti-oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, membantu menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.

6) Cinch Energy Tea ~ RM131

image

• Kandungan Red Tea Extract yang terdapat di dalam Cinch Energy Tea merupakan anti-oksidan yang kuat dimana ianya dikenali sebagai ‘polifenol’ – pejuang kanser yang kuat.
• Pilifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas.
• Dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebgai agen yang boleh menghalang daripada merebak.

7) Nutiferon ~ RM181.00

image

• Merupakan antiferon semulajadi yang mengandungi polisakarida yang merangsang dan mengaktifkan immunologlobulin melawan sel-sel tumor dan kanser.
• Dapat menentang radikal bebas dan faktor penyebab kanser.
• Berfungsi untuk membunuh T-cells, B-cells dan makrofag.
• Selain daripada itu juga, ia mapu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu kemoterapi.

8) Garlic ~ RM47.00

image

• Membantu mengelak dan merawat kanser dengan mengurangkan bahan pencetusan kejadian kanser – Nitrosamine.

9) Alfalfa Complex ~ RM53.00 (S), RM97.00 (L)

image

• Memakan 30~50 tablet untuk mengurangkan kealkalian badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.

10) Vivix™ ~ RM475.00

image

• Kaya dengan anti-oksidan yang tinggi iaitu polyphenol dan resvetrol dimana ianya mampu memperbaiki dan melindungi sehingga ke tahap sel DNA dengan 4 mekanisma pasda tahap sellular.

TESTIMONIALS

image

image

image

image

image

KakNgah rasa anda boleh menilai dengan sendiri tahap keberkesanannya Supplement Shaklee dalam masalah kesihatan. Alhamdulillah dan insyaAllah, kita ikhtiar dan semuanya datang dari Allah juga untuk memulihkannya dan tak salah untuk anda mencubanya…

Hubungi KakNgah yer…. 😀

Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

GLA Complex ~ untuk Anak-Anak ADHD

wpid-fotos_20140302034735.jpgSuatu hari selepas lunch…

Along : Ummi… along nak GLA,

Ummi : Along nak buat apa makan GLA?

Along : Along nak jadi budak bijak, nak jadi budak baik, nak jadi bla..bla..bla…

Ummi: Ambiklah along… (dlm hati ni nk tergelak jerk, KakNgah ni selalu lupa nak bagi, sibuk jer dengan kerja umah pastu banyak la benda yang tak teringat, alonglah selalu ingat KakNgah…. 🙂 )

Mungkin ramai yang terkejut bila KakNgah berikan GLA Complex kepada anak KakNgah, Selalunya yang sering didengar oleh anda semua, GLA Complex berperanan dalam menstabilkan hormon, contoh untuk kaum remaja, wanita dan ibu-ibu yang belum kedatangan haid akibat hormon yang kurang stabil…

Sebut pasal hormon nih, bersebab jugalah KakNgah berikan GLA Complex untuk anak bujang besor nih, memang nak stabilkan hormon dia, lasak tak hingat sampai satu tahap menangis KakNgah dibuatnya, HERO kan… (Apapun ummi sayang along tau)… Bila ditelek-telek, Aqil ni boleh dikatakan anak yang ADHD…

************************************************

Credit: Adaa

Apakah ADHD?

Attention deficit hyperactivity disorder: Gangguan hiperaktif dan kurang tumpuan (ADHD) merujuk kepada kecelaruan perkembangan yang berlaku ketika zaman kanak-kanak yang mempunyai ciri-ciri seperti kurang tumpuan, keadaan hiperaktif-impulsiviti yang lebih kerap dan teruk berbanding dengan keadaan yang biasa diperhatikan pada individu di peringkat perkembangan yang normal. here

Punca dan faktor-faktor risiko

ADHD adalah gangguan tingkah laku yang paling sering didiagnosis kanak-kanak. Ia memberi kesan kepada kira-kira 3 – 5% daripada kanak-kanak sekolah warga tua. ADHD didiagnosis jauh lebih kerap dalam kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.

ADHD mungkin disebabkan oleh masalah keturunan, tetapi punca yang lebih jelas masih belum dapat ditentukan. Gejala ini lazimnnya terbentuk di fasa awal kehidupan ketika otak/minda sedang pesat berkembang. Kajian pengimejan menunjukkan bahawa otak kanak-kanak ADHD adalah berbeza dari orang-orang kanak-kanak lain.

Masalah kemurungan, kurang tidur, kurang upaya pembelajaran, dan tingkah laku boleh dikelirukan dengan, atau muncul dengan ADHD. Tiap-tiap kanak-kanak yang disyaki mempunyai ADHD perlu diperiksa dengan teliti oleh doktor untuk memastikan sebab sebenar mereka berkelakuan begitu.

Kebanyakan kanak-kanak dengan ADHD juga mempunyai sekurang-kurangnya satu masalah pembangunan yang lain. Atau tingkah laku. Mereka juga mungkin mempunyai masalah psikiatri seperti kemurungan atau gangguan bipolar.

Simptom

Gejala-gejala ADHD terbahagi kepada tiga kumpulan:

  1. Kekurangan perhatian (inattentiveness)
  2. Hiperaktif
  3. Impulsif (lampauja)

Kanak-kanak  ADHD kebanyakannya dari kumpulan Inattentiveness dan selebihnya  mungkin mempunyai kombinasi jenis. Mereka yang tergolong dalam Inattentiveness ini lazimnya kurang mengganggu dan lebih cenderung untuk tidak didiagnos dengan ADHD.

  1. Kekurangan perhatian (inattentiveness)
  • Gagal untuk memberikan perhatian teliti kepada butir-butir atau cuai dalam kerja sekolah
  • Mempunyai kesukaran untuk memberi perhatian semasa belajar atau bermain
  • Sukar untuk memberi perhatian atau mendengar apabila bercakap secara langsung
  • Tidak mengikuti arahan dan gagal menyiapkan kerja sekolah, kerja-kerja atau tugas di tempat kerja
  • Mempunyai kesukaran mengatur tugas dan aktiviti
  • Mengelak atau tidak suka tugas yang memerlukan penggunaan mental secara berterusan (seperti kerja sekolah)
  • Sering kehilangan mainan, tugasan, pensil, buku, atau alat-alat yang diperlukan untuk kerja-kerja atau aktiviti
  • Mudah terganggu
  • Sering pelupa dalam aktiviti harian

2. Hiperaktif 

  • Selalu bermain-main dengan tangan atau kaki
  • Meninggalkan tempat duduk sebelum waktunya
  • Berjalan atau memanjat dalam situasi yang tidak sesuai
  • Kesukaran bermain secara senyap-senyap
  • Sentiasa bergerak dan bertindak seolah-olah “dipacu oleh motor,” bercakap berlebihan

3. Lampauja

  • Memberi jawapan sebelum soalan selesai ditanya
  • Mengalami kesukaran menunggu giliran
  • Menyampuk atau mengganggu orang lain

Dari segi rawatan, Ibu bapa boleh membawa anak-anak ke sesi terapi, dan juga dengan pengambilan ubat-ubatan yang bersesuaian. Kali ini Adaa cuma focus kepada natural supplement yang boleh diambil oleh kanak-kanak ADHD.

Zinc for ADHD Symptoms

Some studies suggest that children with ADHD may have lower levels of zinc in their body. And some scientists have reported improved symptoms in children with ADHD who took zinc supplements along with traditional ADHD treatment.

Several studies have shown a reduction in hyperactivity and impulsivity with zinc supplementation. The same studies, though, report no change in inattentiveness, which is another key symptom of ADHD. A 2005 study in the Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology, though, did show a correlation between zinc levels and teacher- and parent-rated inattention in children.

Foods high in zinc include oysters and other seafood, red meat, poultry, dairy products, beans, nuts, whole grains, and fortified cereals.

Fish Oil for ADHD Symptoms

There is some evidence that fish oil can help improve ADHD symptoms. Fish oil contains omega-3 fatty acids. There are some findings that suggest that, in children with ADHD who are 8 to 12 years old, fish oil supplementation may improve mental skills. For instance, it may help improve a child’s ability to organize activities.

In one study, a specific supplement of fish oil and evening primrose oil was used. Results showed that it improved hyperactivity, inattentiveness, an inability to think clearly, and overall behavior in children with ADHD who were 7 to 12 years old.

Fish high in omega 3 fatty acids include salmon, albacore tuna, herring, mackerel, trout, and sardines.

Shaklee?? Pastinya ada, bonus point: 100% natural!

Ostematrix– Membantu pertumbuhan yang sihat dan sebagai penenang

Bcomplex– Sangat penting untuk fungsi otak dan mempertingkatkan kelenjar adrenal (kesan penenang)

GLA– Membantu kanak-kanak autism dan hiperaktif (mempunyai fatty acid)

Omega guard- Membantu kanak-kanak autism dan hiperaktif (fatty acid)

Vitamin C- Sebagai anti-stress

Mealshake– Membekal kan nutrient yang seimbang untuk tumbesaran

Buat permulaan tak perlulah ambil sampai semua sekali..boleh beri satu atau dua jenis dahulu ..

Sharing is caring~

sumber:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0002518/

http://www.webmd.com/add-adhd/guide/vitamins-supplements-adhd

 ************************************************

Selain GLA Complex, KakNgah berikan juga MealShake, Chew Vita C dan Omega Guard agar kesihatan along dan adik-adiknya terjaga di samping memperoleh keperluan nutrien dan bijak dalam pelajaran… InsyaAllah… Sebagai ibu, KakNgah cuba buat yang terbaik untuk anak-anak, moga besar kelak mereka menjadi anak-anak yang soleh dan dapat berbakti di jalan Agama Allah…

Bagi anda yang masih mencari-cari supplement yang bersesuaian, inilah jawapannya… 🙂

 
 
Name Card
 
 
 

Period & GLA Complex

Bismillah..

Pagi ni sambil-sambil mengemas umah, curi sket masa untuk berkongsi berkenaan “Teman Sejati”. Apa tu “Teman Sejati”, hahha… period lah. Kenapa plak KakNgah pilih topik ini untuk dikongsikan? Ermmm… al-kisahnya KakNgah ni blom-blom pun period selepas bersalinkan anak kecil KakNgah, perut pun rasa cam dah mengembang semacam, huhhu tapi tak pulak meragam ke apa.

Alhamdulillah.. pagi tadi semasa anak kecil KakNgah menangis nak menyusu KakNgah tersedar dan rasa semacam kurang enak gtu, 🙂 dalam hati dah rasa confirm period, terus ke bilik air dan memang tepatlah gerak hati nih… Sebenarnya KakNgah risau juga kalau mengandung, almaklumlah xder pakai “pedinding”, hahha… so mr. hubby suh amek GLA Complex.

27hb Januari 2013 KakNgah start consume GLA Complex, harini plak dah 4hb Februari so seminggu jugalah KakNgah consume GLA dan terus period, tu pun ada gak skip nya. Kalau nak tahu anak kecil KakNgah dah setahun 8 Bulan dan 10 hari baru bertemankan period!!! Apapun jom kita kenal-kenal sket tentang GLA Complex dari Shaklee.

************************************

Kebanyakkan GLA (gamma-linolenic acid) tersedia di pasaran dihasilkan dari Evening Primrose Oil [EPO], manakala GLA Complex Shaklee diekstrak dari borage yang mengandungi 2 kali ganda GLA dalam EPO. Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi bioavailabiliti dan 3 kali lebih berkesan dari EPO. Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan.

Setiap kapsul GLA mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ianya sumber terbaik Omega-6. Ianya gabungan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara oleh Shaklee Guard, anti-oksidan semulajadi yang dipatenkan. Bioavailabilitinya dibuktikan secara klinikal dimana ia mampu menyerap dan mengadun ke dalam sel dan tisu dengan lebih baik. Hahhha… sebab mudah serap tu lah cepat jerk kesannya kepada diri KakNgah, Alhamdulillah… dari tak period dah pun period.

Cukup dah kut untuk pagi nih… next time KakNgah share lagi… nak g amek anak balik sek plak kay, kalau ada yang berkenan nak beli tu, moh regor2 ngan KakNgah yer…

 
 
 
Name Card
 
 

GLA ~ Bantu Masalah Kulit Kering

“Beautiful skin requires a very special essential fatty acid called Gamma Linolenic Acid, also known as GLA. GLA builds better, more beautiful skin from the inside out.”

************************************************************

Hahha… teringat masa mula-mula join Shaklee Member, dua tiga hari membelek maklumat dari kit bag, bila tengok senarai produk terpandang satu produk GLA Complex, cam pelik jerk nama “GLA” tu… jakun nohhh…

Petang tadi pergi HQ Shaklee beli stock vitamin, kebetulan biras [Kapten Hafiz Firdaus Bin Abdullah] pun nak beli vitamin [GLA dan Peppermint], disebabkan Peppermint Out Of Stock jadi kapten [selesa KakNgah gelarkan Kapten, kena dengan tugasnya sebagai pilot]  borong terus 6 botol GLA. Kata Kak Lang [gelaran untuk adik kepada suami KakNgah ~ isteri Kapten], “suami Kak Lang ada masalah kulit kering, bila dah cuba GLA, kulit jadi ok, Alhamdulillah…”. Senang hati KakNgah dengar, Alhamdulillah… biasalah tugas sebagai seorang pilot akan membawa beliau keluar dan masuk dari negara, dengan perubahan cuaca menyebabkan kulit mudah bermasalah, kita pun tak lari dengan masalah kulit, banyak faktor sebenarnya yang mempengaruhi terjadinya masalah kulit sensetif, kering dan lain-lain masalah kulit… Apapun, jom kita kenal sket dengan GLA…

Apakah GLA?

GLA [Gamma linolenic acid] merupakan fatty acid yang sangat penting untuk kita sebab badan kita tidak dapat menghasilkannya dan kita perlu mendapatkan GLA ini dari apa yang kita makan. Pemakanan kita pun dah banyak yang diproses dan pastinya tidak semulajadi atau segar, jadi walaupun kita makan makanan yang ‘konon’nya tinggi asid lemak GLA ini, kita tidak mendapat khasiat atau keperluan yang secukupnya, sebab itulah perlunya supplemen, antara lain…

Apakah Kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex?
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan (bagus utk mereka yg ingin cuba hamil)
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri serta memberikan kelembapan kepada kulit kering
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
  • Membantu membaiki simptom berkaitan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan.
  • Kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari GLA boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolesterol.

TESTIMONIAL

GLA~Testi

Ermmm… btul lah GLA dapat membantu masalah kulit bermasalah.. Alhamdulillah, Bagi anda yang ingin mencubanya, bolehlah borong ngan KakNgah, harga lagi jimat akan anda perolehi dari KakNgah… 🙂 meh wat order…

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.

Kenali Anak-Anak Autisme…

Dalam sedang mencari idea untuk dikongsikan, teringat pula dengan seseorang kanak-kanak yang berjiran dengan saudara KakNgah di selatan tanah air. Dari fizikalnya nampak normal, padan dengan usianya 4 tahun namun bila didekati dan melihat perangainya, agak sukar difahami dan dimengerti kehendaknya. Apapun jom kita selongkar sedikit tentang Autisme, buat renungan ibu-ibu juga ayah-ayah di luar sana…

Apakah Autisme?

“Autisme ialah gangguan psikitrik atau gangguan perkembangan yang mengakibatkan masalah dalam komunikasi sama ada perkembangan bahasa yang lambat atau tidak berkembang. Keadaan ini berkisar mengenai masalah mengaitkan perkataan dengan penuh makna, interaksi sosial dan kesukaran untuk memahami persekitaran. Pengesanan awal mampu menyelamatkan keadaan dan kanak-kanak ini boleh dilatih sekurang-kurangnya untuk menguruskan diri sendiri,” kata Dr Mastura Badzis.

Biasanya, petanda kesihatan anak yang menunjukkan simptom gangguan sama ada secara mental dan fizikal tidak disedari. Misalnya masalah autisme yang boleh dikesan pada peringkat umur 12 bulan hingga tiga tahun namun disebabkan kurang peka, masalah ini gagal dikesan pada peringkat awal dan menyebabkan anak terus terperangkap dengan dunianya dan sukar untuk menjalani kehidupan apabila membesar kelak.

Menurut Dr Mastura, terdapat beberapa kategori autisme iaitu autisme Autistic disorder atau “Klasik” Autisme”, “Sindrom Asperger” atau turut dikenali sebagai “Atypical Autisme” dan Pervasive Developmental Disorder.

Peka Akan Simptomnya

Kanak-kanak yang mengalami autisme mempunyai rupa bentuk fizikal yang sama seperti kanak-kanak normal lain. Hal ini menyukarkan masalah ini sukar dikenal pasti kecuali ibu bapa peka akannya simptom-simptom yang ditunjukkan secara konsisten oleh mereka.

Antara simptom-simptom autisme ialah:

  • Tidak menunjukkan eye contact
  • Tidak bertindak balas terhadap senyuman
  • Tantrum yang keterlaluan tanpa sebab sehingga mencederakan diri seperti menghantukkan kepada ke dinding.
  • Tidak menunjukkan minat untuk berkawan dan bermain dengan kanak-kanak lain, malah selesa bermain sendirian.
  • Sering menyebut sesuatu perkataan secara berulang-ulang atau mengeluarkan suara ‘robotik’ atau disebut sebagai echolalia. Mereka juga sering mengulang-ulang apa yang diperkatakan dan kerap melentikkan badan apabila dipeluk.
  • Terlalu sensitif, mempunyai minat yang pelik kepada sesuatu seperti cahaya, bunyi atau pergerakan.
  • Gemar mengibarkan tangan dan memusing-musingkan badan setempat. Malah pada kanak-kanak 18 bulan ke atas, mereka cenderung untuk menggunakan isyarat berbanding perkataan.
  • Sukar untuk mengubah rutin yang mana jika diubah akan mengakibatkan tantrum.
  • Mereka juga sering kali menunjukkan obsesi kepada sesuatu perkara seperti permainan tertentu sahaja.

Apabila ditanya apakah penyakit ini boleh diwarisi secara genetik atau keturunan, Dr Mastura berkata “Penyakit ini diwarisi secara keturunan atau genetik tanpa sebab yang diketahui. Hal ini kerana autisme disebabkan oleh keganjilan pada faktor biologi dan neurologi pada otak mereka. Keadaan tidak normal ini juga boleh disebabkan olah pendedahan kepada persekitaran yang tercemar atau berat semasa lahir yang rendah atau kelahiran pramatang”.

Anakku autisme, apa perlu dilakukan?

“Ibu bapa hanya boleh mengesan tanda-tanda awal melalui senarai semak perkembangan normal kanak-kanak tetapi tidak boleh sewenang-wenangnya mengatakan si manja autistik. Jangan lekas melabelkan si manja mengalami autisme dengan hanya kerana dia menunjukkan beberapa signal autistik. Bawalah si manja mendapatkan pemeriksaan dengan pakar pendengaran untuk memeriksa pendengarannya kerana khuatir mereka pekak. Setelah dikenal pasti tidak pekak, maka bawalah pula berjumpa pakar psikologi klinikal atau pakar psikiatri untuk membuat ujian dan pemantauan sama ada si manja benar-benar menghidap autisme sebelum diberikan rawatan sewajarnya,” ujar Dr Mastura.

Rawatan terapi untuk kanak-kanak autisme hanya boleh dijalankan oleh pakar sahaja. Antara rawatan tersebut ialah Applied Behaviour Analysis yang dilakukan secara bermain atau play theraphy.

Mendekati kanak-kanak Autistik

Kanak-kanak autistik memerlukan penjagaan secara perseorangan atau one-to-one care. Hal ini perlu dilakukan dengan berterusan dan memerlukan tahap kesabaran yang tinggi kerana mereka tidak menghiraukan kewujudan orang lain. Elakkan merenung atau menyentuh si kecil autistik kerana kelakuan ini akan menyebabkan mereka stres. bagi mengasuh dan membimbing, banyakkan menggunakan alat bantuan seperti gambar supaya mereka mudah menterjemahkan. Anda juga boleh memberikan kemahiran sosial melalui teknik berkumpulan, bercerita dan sebagainya.

Gejala autisme boleh diredakan dengan menyediakan persekitaran yang selamat, struktur jadual rutin yang tetap dan suasana yang tenang. Mereka juga perlu diberi peluang untuk merasa apa juga yang ada di persekitaran mereka bertujuan untuk merangsang. Penyakit yang dikenal pasti tidak mempunyai penawar ini akan berkekalan sehingga dewasa. Oleh sebab itu, kepekaan ibu bapa dan pengesanan awal amat diperlukan. Anak-anak autisme boleh diberikan latihan menguruskan diri sendiri adalah langkah yang boleh diambil sebagai persediaan menempuh kedewasaan.

Ibu bapa yang memiliki anak autisme bolehlah mendaftarkan anak ke persatuan atau group support untuk mendapatkan sokongan, bertukar pendapat dan mengatasi ketegangan yang dialami. Menghantar anak ke kelas yang menawarkan pendidikan khas untuk pesakit autisme boleh membantu mereka mengatasi masalah komunikasi dan sosial serta mengurangkan tingkah laku yang tidak sesuai agar mereka mampu menguasai kemahiran untuk hidup apabila dewasa kelak.

sumber : Pa&Ma

Di sini juga ada kisah seorang ibu yang mempunyai anak autisme, sungguh menyentuh hati… semoha Allah memberikan kekuatan dan ketabahan untuk ibu2 juga bapa2 di luar sana.

Adakah Makanan Tambahan Membantu Kanak-Kanak Autisme?

Makanan tambahan sedikit sebanyak sebenarnya membantu kanak-kanak Autisme, antara makanan tambahan Shaklee yang sesuai untuk kanak-kanak Autisme adalah MealShake, GLA Complex dan Omega Guard.

MShakeMeal Shakes Shaklee ~ merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu. Kandungan zinc dan B12 membantu dalam perkembangan otak mereka.

omega

Omega Guard Shaklee ~ merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA, dan banyak lagi. Omega Guard Shaklee membantu dalam perkembangan otak dan memori kanak-kanak autisme. Kandungan DHA adalah nutrein utama untuk otak, sistem saraf dan retina. DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran juga membantu dalam memelihara penglihatan dan pendengaran.

gla2GLA Complex Shaklee ~ merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E yang tinggi dengan sumber omega-6. Dibukti secara klinikal bahawa GLA minyak ikan dapat memperbaiki keadaan anak-anak autisme, sukar memberi tumpuan kepada pelajaran dan hiperaktif.

Alhamdulillah… jika anda ibu dan ayah kepada kanak-kanak autisme, leh cuba MealShake untuk permulaan supaya tidak membebankan atau untuk menyesuaikan diri mereka dengan makanan tambahan. Nak beli 3 jenis suplement berikut dengan harga mampu milik? pun boleh… roger2lah KakNgah kay… 🙂

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.