Travel

Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong.

Posted on Updated on

image

Assalamuaaikum dan selamat petang, buat apa semua ya..? ๐Ÿ™‚ย  Tetiba teringat Air Panas Ulu Legong, xcely KakNgah tak plak pernah sampai ke mana-mana pusat air panas, selalu bila lalu kat hiway Utara~Selatan perasan signboard Air Panas Pedaslah tapi memang tak pernah sampai pun, huhhu.

Nak dijadikan cerita, semasa balik kampung haritu, hari khamis malam jumaat sehari sebelum kami balik kesini,abang kandung KakNgah ajak mandi Air Panas Ulu Legong nih. Seronok punya pasal, kita orang pun ok jelah tapi dalam kepala dok pikior, klu dari Yan ke Baling, agak jauh juga perjalanannya.

Hubby pun memang nak sangat pergi so berangkatlah kitaorang pada jam 10.30pm, uish.. naper kene malam plak? Mak KakNgah cakap, malam baru best mandi air panas nih… Drive punya drive, hoihhhh jam 12.30am baru sampai, memang jauh tapi bila dah sampai tu terkejut KakNgah tengok kereta dari merata cerok datang, penuh parking! Anak-anak pun bukan main lagi seronok, nak mandi kolam, mahu tak seronok… ๐Ÿ˜€

image

Ni port untuk budak-budak mandi, kalau korang perasan ada 2 kolam, yang depan ni dalam sket, sket jelah. Yang belakang tu cetek jerk sesuai la untuk anak-anak 3 tahun ke bawah.

image

Hahhh, ni kolam untuk dewasa, yang sebelah kiri tu kurang panas, yang kanan ni boleh tahan jugalah nak biasakan badan dengan panasnya. Kalau korang nak tahu, makin dalam kolam tu… makin panaslah airnya.

Ops, semua gambar yang KakNgah share ni, semua dari Google, Seronok mandi-manda tak ingat dah nak bergambar, hahha…

Ermmm, yang bestnya juga… korang boleh menginap kat Air Panas Ulu Legong nih, paling murah rm100.00 untuk satu malam.

image

Hahhh, ni harga yang dikenakan untuk tetamu macam kita nih, hihhi…boleh save untuk rujukan korang jika terasa hati nak ke sana. ๐Ÿ˜€

Nak nampak 25 tahun lebih muda? Saya ada rahsianya…

image


โœ† Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415ย 
(KakNgah)
โžฒย COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

ย 

Gua Gunung Keriang

Posted on Updated on

image

Ermmm, last cerita balik kampung aritu lupa nak bagitau satu port baru kat Gunung Keriang sanun. Selalunya kalau pergi Gunung Keriang, mesti tak lepaskan peluang ke Muzium Padi kan tapi haritu KakNgah pergi, perasan ada banggunan tinggi yang menyambung ke Gunung Keriang.

Kitaorang yang memang bersemangat nak jenjalan ni pun, singgah lah ke banggunan tersebut tapi bila sampai nampak gate ditutup dan dikawal. Bila ditanya, guard tu beritahu Gua Gunung Keriang blom dibuka untuk dilawati, melepas… ๐Ÿ˜ฆย  tapi insyaAllah, bila berpeluang cuti lama nak juga sampai ke sana. ๐Ÿ™‚

image

Rasanya mungkin sebulan dua lagi bukalah kut kan, best juga nih, rasa adventure la sket kalau dapat masuk gua nih, hahha…

Perlukan supplement untuk kesihatan tulang anda? Shaklee menawarkan set supplement untuk bantu anda agar bebas bergerak tanpa rasa takut!

image


โœ† Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415ย 
(KakNgah)
โžฒย COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

ย 

Balik Kampung ~ Part VI – Gunung Keriang.

Posted on Updated on

Hahha… Last port kitaorang merayau masa balik kampung aritu, Gunung Keriang! Kat Gunung keriang ni korang leh g melawat Pusat Sains Negara, Wilayah Utara & Muzium Padi, best tau…

โ€ข Pusat Sains Negara, Wilayah Utara.

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

Luas dan selesa untuk bergerak di bahagian dalamnya, anak-anak pun seronok berlari mendapatkan permainan yang ada, kebanyakkannya amat menguji minda kita…

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

Ni permainan apa eay? Hihhi, buta muzik I ni tau… Selalunya permainan ni ada talinya kan tapi ini tidak, hanya dengan kecapi udara, lalukan aje tangan kita di sekitar bahagian dalam nya, berbunyilah ia mengikut rentak alunan tangan kita.

image

Ni lagi satu, best pula anak KakNgah pusing stereng tuh, makin laju kita pusing stereng ke kiri dan kanan, makin laju jugalah ia bergerak, macam ular kene bedal jerk bila laju pusingannya… Hihhi…

image

Apakah ini? Hahha, nanti KakNgah buat entry khas untuk benda alah nih yer… ๐Ÿ™‚

โ€ข Muzium Padi

image

Selamat datang…… ๐Ÿ˜€

image

Dari jauh nak masuk muzium padi dah perasan seekor kuda tertegak ia kat situ tak bergerakยฒ. Mulaยฒ tu ingatkan patung (kuda yang diawetkan), KakNgah pun sajelah datang dekat dan pegang, ops! terasa lembut la plak, owh… hidup rupanya, jinak & pemalu gtewww, hahha… Bergambar sakanlah kitaorang dengan si kuda nih, lupa nak tanya namanya, kihkihkih…

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

Hahhhhh, dah tak pasalยฒ kene ngap dengan harimau, eh… singa! ๐Ÿ˜€

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

Kitaorang oun tak nak lepaskan peluang yang ada… Hahha..,

image

Cam comeyyyy jerk!

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

Dah habis merayau kat dalam Muzium Padi, kitaorang pun yang keletihan, baliklah… Ops, xcely ada lagi gambarยฒ dalam muzium padi, alaยฒ wayang gitewww tapi tak syiok plak kalau share, lagi seronok kalau korang dapat g tengok sendiri.

Nak masuk Muzium padi ni kene bayar tau, rm5.00 untuk dewasa & rm2.00 pula untuk kanak-kanak. Dibuka jam 9.00 pagi hingga jam 5.00 petang.

~~ TAMMAT ~~

Nak tambah berat badan? Click SINI untuk info lebih lanjut.

Nak dapatkan sebarang produk dari Shaklee? Hubungi KakNgah untuk pembelian dengan diskaun hebat & konsultasi secara percuma!


โœ† Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415ย 
(KakNgah)
โžฒย COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

ย 

Balik Kampung ~ Part V – Bukit Bendera.

Posted on Updated on

Bukit Bendera! >__< seumur hidup tak pernah pun sampai, hihhi… Yang ingat pun masa kecik-keci dulu arwah ayah selalu bawa ke satu taman nih tapi tak tau la apa nama tamannya, banyak dengan monyet yang berkeliaran… Dan satu lagi KakNgah ni bukan jenis nak berjalan-jalan atau nak meronda-ronda. Lepak rumah tolong mak meniaga, itulah KakNgah…

Ni dah nikah beranak pinak nih, mr. hubby ajak jenjalan so sampai la ke penang dengan bantuan GPS yang tak seberapa, hahha… hp je pun, tu pun jalan mati yang ditunjukkan bila Google cari Bukit Bendera, lastยฒ ikut GPS sampai bulatan akhir pastu sambung ikut signboard.

Syioknya naik bukit bendera nih sebab dapat naik train, unik sket trainnya macam anak tangga, mungkin ciptaannya untuk memudahkan mendaki dan turun bukit.. hihhi…

image

Banyak sangat parking yang berdekatan Bukit Bendera nih, kitaorang ikut parking yang masuk simpang kanan tuh dan terus naik atas bukit sket dan parking. Kalau tak silap RM4.00 dikenakan untuk sekali parking, murah jerk…

image

Bleh tahan juga panjangnya orang beratur nak amek tiket, RM10.00 untuk dewasa & RM4.00 untuk kanak-kanak 4 tahun sehingga 12 tahun. Si Muhammad Arsyad free sebab blom cukup matang, hahha…. Ops, pastikan masa korang beratur nak beli tiket tu, ready siapยฒ IC korang anak beranak kay, nanti sampai kaunter diaorang nak nengok…

Ermmm, ada sedikit salah faham masa bersesak nak naik train, mungkin disebankan uncle tu tak tahu cara pengendalian kru yang yang bertugas, uncle tu bising konon kami dah potong barisan dia sedangkan kru yang bertugas sendiri meminta kami terus menghimpit ke bahagian tepi bagi memenuhi ruang yang kosong. KakNgah cakaplah kru tu yang suruh dan tak pasalยฒ kru tu plak yang disalahkan. Untuk memuaskan hati uncle tu, mr. hubby pesan siapยฒ, nanti kalau train dah sampai biar uncle tu dan gengnya naik dulu.

Kitaorang pun tak de la nak kisah sangat, cuma uncle tu patutnya tanya la dulu sebab musababnya kan… ini tak, terus marah orang sesuka hati… Sian plak pada kru yang bertugas tuh.

image

Debabommmm…. Hahha, kitaorang tak merayau sangat masa kat atas Bukit Bendera tu, kawasan yang berbukit dan bertangga agak mencabar untuk kami suami isteri nak bawa anak-anak jenjalan, dah lagi dengan cuaca teriknya, si Arsyad pula jenis nak berdukung lagi, mr. hubby plak kakinya terseliuh so ermmm, jalan-jalan sekitar kawasan yang berdekatan train jelah…

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

Dah penat merayau kat atas tu, kitaorang pun baliklah sekali jumpa plak ngan mr. bunny, okeh… bergambar dululah… ๐Ÿ˜€ suka gambar nih…

image

Eh, ada orang tu drive train arrr… hahha… Peace yooo…

image

Nak balik dah…..

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…โ˜…

image

TAMMAT…. ๐Ÿ˜€

Apapun bagi anda yang berminat untuk mendapatkan supplement atau produk Shaklee, sila hubungi KakNgah untuk diskaun hebat yer! Jangan lupa promo bulan nih di SINI.


โœ† Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
โžฒ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Balik Kampung ~ Part III – Tokong Ular, Penang.

Posted on Updated on

Ok semalam KakNgah dah cerita Balik kampung Part I dan Part II, harini kita masuk Part III plak, hihhi… macam drama plak yer, ada part nya… Kali ni KakNgah nak share cerita jalan-jalan di Penang. Seronok la juga sebab KakNgah ni dari kecil bukan jenis berjalan sana sini, ni dah bekerluarga baru nak tau berjalan, itu pun sebab si hubby KakNgah ni memang kaki berjalan, ๐Ÿ˜€

Destinasi pertama kami semasa di Penang adalah Tokong Ular, ermmm… tempatnya tak der lah besar sangat tapi puas hati jugalah sebab kene dengan bayarannya RM3.00 untuk dewasa (Pemegang My Card) dan RM1.00 untuk kanak-kanak (Pemegang My Card). Anak-anak pun seronok sebab sebelum ni ada bawa ke Taman Ular Ulu Bendul, Negeri Sembilan untuk pegang ular tapi bila dah ada depan mata, memasing pakat lari so kali ni KakNgah dan hubby buat perjanjian, kalau tak pegang ular, lain kali dah taknak bawa tengok ular lagi, hihhi… so, memasing pun tunjuk berani la sebab lain kali nak jenjalan tengok ular lagi…

wpid-img-20150323-wa0006.jpg

wpid-img-20150323-wa0002.jpgMuka cam teruja yang cam cuak jerk, hahha… dah berani sampai nak pegang lagi sekor ular sawa, huihhh… besar sangat! tapi tak dibenarkan… silap-silap hari bulan bleh kene ngap! >__<

wpid-img-20150323-wa0016.jpgAntara gambar semasa di Tokong Ular…

wpid-img-20150323-wa0014.jpg

wpid-img-20150323-wa0011.jpgwpid-img-20150323-wa0007.jpgwpid-img-20150323-wa0003.jpgwpid-img-20150323-wa0008.jpg

Next time kita sambung lagi yer… ๐Ÿ™‚

******************************************************************************

Sakit sendi? sukar untuk aktif bersukan? Minat melancong namun sakit sendi, lengoh-lengoh kaki menyukarkan impian anda? Sukar untuk solat? Kami ada penawarnya DI SINI

Bagi anda yang berminat untuk mendapatkan supplement atau produk Shaklee yang lain, sila hubungi KakNgah untuk diskaun hebat, pastinya ianya berbaloi untuk anda!


โœ† Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
โžฒ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.