B Kompleks Bantu Turunkan Berat Badan?

Vitamin B adalah vitamin larut air yang mudah larut dalam air dan diangkut di seluruh badan anda dalam aliran darah anda. Terdapat 8 kompenan Vitamin B: B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (asid Pantothenic), B6 (Pyridoxine), B7 (Biotin), B9 (Asid folat) dan B12 (Cyanocobalamin) . Kelapan-lapan kompenan B kompleks bekerja bersama-sama untuk membantu enzim dalam karbohidrat dan pecahan lemak dan sintesis protein, menyokong sistem imun anda, menggalakkan pertumbuhan dan pembahagian sel, kulit dan otot penyelenggaraan kesihatan dan meningkatkan fungsi saraf. Jika anda kekurangan mana-mana vitamin ini, maka beberapa proses metabolik akan terhenti.

Bagaimana B Kompleks Membantu Mengurangkan Berat Badan?

Vitamin B kompleks adalah terkenal kerana bertindak sebagai pemangkin untuk metabolisme tenaga dalam badan anda. Tanpanya, badan anda tidak boleh memecahkan karbohidrat, protein dan lemak untuk ditukarkan kepada tenaga, jelas Pakar DIET Sukan Ellen Coleman, pengarang “Ultimate Pemakanan Sukan.” Walau bagaimanapun, sesetengah iklan dan syarikat tambahan ingin percaya bahawa mengambil vitamin B tambahan akan membantu anda mengurangkan berat badan dengan meningkatkan metabolisme anda tanpa senaman atau memperbaiki diet anda. B Kompleks boleh mengurangkan berat badan tetapi perlu disertai dengan senaman dan diet yang betul!!!

Berapakah Dos B Kompleks yang Perlu Diambil?

Semua vitamin B larut air, yang bermakna jumlah yang berlebihan dikumuhkan melalui air kencing dan tidak disimpan dalam badan. Oleh kerana itu, sesetengah orang tersilap percaya bahawa mengambil terlalu banyak vitamin larut air tidak akan menyebabkan apa-apa kesan buruk. Walaupun ia adalah benar bahawa ia adalah lebih berisiko untuk mengambil jumlah yang tinggi vitamin larut lemak seperti vitamin A atau vitamin E, vitamin larut air juga boleh menyebabkan kesan buruk apabila diambil berlebihan. Untuk mengelak daripada memakan terlalu banyak apa-apa vitamin sekali pun, ia adalah bijak untuk menyedari ealaun harian yang disyorkan nutrien untuk umur dan jantina anda.

Dengan Shaklee, sebiji setiap hari sudah mencukupi untuk menjaga kesihatan berpanjangan namun untuk masalah anemia, keguguran rambut dan bermasalah kesihatan, pengambilan 2 biji B Kompleks Shaklee adalah selamat.

Harga Sebotol B Kompleks adalah RM53.75 @ 120tabs untuk 4 bulan consume. murah jerk kan… nak lagi murah??? Join member RM75.00 (WM), RM85.00 (EM) SEUMUR HIDUP

 

wpid-wp-1397724753859.jpeg

 
 
 ⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email: nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.
 


Ada Apa Dengan Lecithin?

Alhamdulillah… selamat juga sampai ke rumah di Jalan Kebun, Shah Alam selepas menempuh 2jam perjalanan dari Batu Kikir, Negeri Sembilan [kg. suami]. Ikut2 tu besok pagi baru nak gerak balik ke rumah tapi disebabkan suami ada urusan kerja yang perlu diselesaikan terpaksalah berangkat balik ke Shah Alam malam ni juga selepas selesai Majlis Perkahwinan ibu saudara di Kampung.

Tahniah buat pasangan, moga Allah memberkati pasangan sehingga berkekalan ke akhir hayat..

***************************************************************

Sementara anak2 dah tidur keletihan… bolehlah KakNgah sharing2 sket sebelum KakNgah pun pengsan dek keletihan… hahha..

Malam ni KakNgah kongsikan plak tentang Lecithin, kene bebenorlah… dalam dok nak kongsi ni dapat plak sms dari jiran yang consume Lecithin.. “Kak… tadi saya pergi timbang, berat saya turun 6kg dalam sebulan nih… biar betul, cam tak percaya jerk…” tu diahhh… Apapun jom kita kenal ada apa dengan Lecithin?

Apa itu Lecithin?

Pada asasnya, lecithin berfungsi sebagai ‘pemecah lemak’ (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin :

  • Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
  • Kolin – satu komponen neurotransmitter.
  • Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
  • Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Kegunaan Lecithin :

PALING UTAMA

  • Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
  • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
  • Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  • Membantu kawal paras triglycerides.
  • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
  • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

PENTING UNTUK FUNGSI OTAK

  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak – berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
  • Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
  • Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin.

UNTUK WARGA TUA

  • Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
  • Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.

UNTUK PENGHADAMAN

  • Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman.

UNTUK SEL

  • Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
  • Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)

  • Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.

credit: Adaa

Ada apa dengan Lecithin? dah jelas kan, so pastikan anda mengambil Lecitin selepas heavy meal (lunch/dinner)..bukan sebelum makan lunch/dinner yer ..kerana pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik… dimana anda akan cepat berasa lapar…. .. 🙂

Selalunya orang kenal lecithin untuk diet jer… sebenarnya ianya lebih daripada manfaat diet, semesti hanya dari Shaklee… berminat? jom order.. dan dapatkan dengan harga yang mampu milik hanya dari KakNgah.. 🙂

 
 
 
Name Card
 
 
 

Omega Guard ~ Kenapa Ikan Air Laut Dalam?

Hahha… last post KakNgah kongsikan Omega Guard Shaklee ~ Minyak Ikan Terbaik di Dunia, harini seperti yang dijanjikan, Kenapa Ikan Laut Air Dalam yang di pilih Shaklee untuk dijadikan Omega Guard? Jom layannnn….

Minyak ikan yang terbaik perlulah diekstrak dari ikan itu sendiri, bukannya hanya dari hati ikan. Kaedah penyulingan semasa mengekstrak minyak ikan juga perlu diambil kira bagi menghasilkan kualiti minyak ikan yang terbaik. Kaedah penyulingan dengan tekanan tinggi akan memusnahkan sesetengah nutrein, malah tidak dapat menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan. Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard. Ia dihasilkan melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak omega-3 tulen dan paling semulajadi sementara menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB [polychlorinated biphenyl – merupakan bahan kimia industri yang sangat bertoksik].

Kenapa Ikan Air Laut Dalam [Ikan Air Sejuk]?

Pada tahun 1970, seorang saintis Amerika, pemenang Nobel Price, telah menemui satu rahsia dimana Penduduk Eskimo yang hidup dalam persekitaran yang berbeza mempunyai tahap kesihatan yang berbeza.

Orang Eskimo yang hidup di Greenland, Denmark yang bekerja sebagai nelayan tidak menghidapai masalah sakit jantung, lelah, tekanan darah tinggi dan kencing manis. Berlainan pula orang Eskimo yang menetap di Amerika Utara yang bekerja sebagai pemburu dan makanan utama mereka ialah daging yang mengandungi banyak kolestrol, menghadapi banyak masalah kesihatan yang berkaitan dengan jantung.

Tahukah Anda? Makan ikan laut air dalam yang mengandungi paras asid lemak Omega-3 dalam 2x seminggu bersaiz sebesar playing cards akan membantu mengurangkan penyakit jantung sebanyak 44%. Ianya telahpun disyorkan oleh Amerika Public Health Association.

Hahha… dah tau kan kenapa? Sebab tu lah Omega Guard Shaklee terbaik di dunia, sudah semestinya pilihan KakNgah sekeluarga.. Anda bagaimana?

Retail Price RM136.00, nak lagi murah berganda? Moh2 roger ngan KakNgah segera.. kne dengan promo bulan nih.. BUY 6 FREE 1… sapa nak bagi kannn?

 
 
 
Name Card
 
 

Omega Guard Shaklee ~ Minyak Ikan Terbaik di Dunia.

PROMO DECYES! Promo Omega Guard kini kembali…

Kalau sebut jerk omega, semua tahu ianya minyak ikan yang kaya dengan EPA, DHA dan Omega-3 namun sejauh mana manfaat sesuatu minyak ikan itu juga perlu kita ketahui. Jom kita berkenal-kenalan…

Apakah itu Asid Lemak Omega 3?

Omega-3 adalah sebuah keluarga rantai panjang asid lemak poli tak tepu (polyunsaturated fatty acid) yang merupakan nutrien penting untuk kesihatan dan perkembangan badan. Malangnya, ini tidak disintesis oleh tubuh manusia dan mesti diperolehi dari diet, vitamin, suplemen atau makanan tambahan.

Kajian menunjukkan bahawa kedua-dua komponen utama asid lemak omega-3 yang paling bermanfaat adalah EPA (Eicosapentaenoic acid) dan DHA (asid docosahexaenoic). Kajian menunjukkan bahawa setiap asid lemak mempunyai manfaat yang unik. EPA penting untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan.

Minyak Ikan Terbaik di Dunia

Shaklee Omega Guard diektsrak dari ikan laut air sejuk [sardin, mackerel, herring, anchovies] dari perairan Negara Jepun. Ia bukan dari hati minyak ikan yang dikatakan tinggi dengan DHA dan EPA. Omega Guard Shaklee adalah 3 kali ganda lebih tumpat daripada ketumpatan hati minyak ikan. Berbanding dengan produk Omega di pasaran, Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrumpenuh 7 asid lemak Omega-3 semulajadi termasuk DHA, EPA, ALA dan banyak lagi. Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA dan DHA.

Kebanyakan pengusaha-pengusaha kilang menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan, akan tetapi kaedah ini bukan hanya akan memusnahkan sesetengah nutrein, malah tidak dapat menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan. Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard. Ia dihasilkan melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak omega-3 tulen dan paling semulajadi sementara menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB [polychlorinated biphenyl – merupakan bahan kimia industri yang sangat bertoksik].

Manfaat Utama Omega Guard Shaklee

  1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita,
  2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan,
  3. Mencegah salur darah dari tersumbat,
  4. Omega 3 dapat mengelakkan strok,
  5. Mengekalkan tekanan normal darah,
  6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher,
  7. Mengurangkan sakit kepala,
  8. Merendahkan kolestrol,
  9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan,
  10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL,
  11. Mengawal masalah obesiti,
  12. Mengurangkan risiko penyakit jantung,
  13. Sangat bagus untuk ibu hamil – membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin,
  14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak,
  15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak,
  16. Membantu menyihatkan paru-paru,
  17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
  18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus),
  19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang,
  20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon,
  21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan,
  22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik,
  23. Memelihara fungsi-fungsi sendi,
  24. Mencegah penyakit gout.

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-

  • Mencegah insomnia
  • Mengurangkan tekanan emosi,
  • Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan,
  • Membantu memperbaiki masalah autisme,
  • Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive,
  • Mengurangkan masalah schizophrenia,
  • Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak.

Alhamdulillah, cukuplah perkongsian untuk malam ini, untuk post akan datang KakNgah akan kongsikan pula Kenapa Ikan Laut Air Dalam? yang di pilih Shaklee untuk dijadikan Omega Guard…

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.. Jadilah pengguna yang bijak dalam memilih Omega-3 untuk anda sekeluarga kerana “Kesihatan itu Satu Anugerah”.

 
 
Name Card

Shaklee Cinch™ Shake Mix ~ Kekalkan Otot Anda Agar…

Pas sehari… sehari.. dan sehari, tak sempat-sempat nak share tentang Shaklee Cinch™ Shake Mix ni, apa taknyer… asyik bergelut ngan anak-anak setiap kali nak guna laptop. Ni pun yang sulung blom tidur, kasi game sama dia, selamat KakNgah untuk guna laptop.. hahha… adatlah kan klu dah tiap-tiap hari mengadap anak2…. macam-macam.

Okeh… dah kata nak share pasal Shaklee Cinch™ Shake Mix ni kan, sebelum tu… tengok dulu apa yang KakNgah tempekkan, cer tengok.. cer tengok..

“16.8 juta daripada 28 juta rakyat Malaysia di negara ini mengalami masalah kegemukkan”

Huhhu… lebih dari separuh rakyat Malaysia adalah gemuk! Macam mana la Malaysia kita ni tak penuh dengan golongan obesiti, makanan tak yah cakap arrr…. bukan setakat menjilat jari hah, siap-siap boleh tergigit lidah lagi, SEDAP! LEMAK! BERANEKA! dan CEPAT DIMASAK!…. Untung U jadi rakyat Malaysia, tak der la nk kebulur cam orang-orang kat Afrika sana.. Untung-untung juga tapi klu main bedal tak hingat, kesihatan diri sendiri gak yang memudaratkan diri, pas makan.. makan… makan… dan makan… huh!

Sekarang ni, ramai yang sibuk nak kurus dek kesedaran yang pelbagai penyakit boleh hinggap klu dah digelar obes, kan..kan..kan… Antara penyakit leh hinggap bila dah dikategorikan obes nih adalah :

  • Sakit Jantung,
  • Diabetes,
  • Darah Tinggi,
  • Period Tidak Stabil (wanita),
  • Kesuburan (lelaki & wanita),
  • Sakit Sendi.

Alhamdulillah, happy KakNgah dengar ada segelintir yang sms, PM di FB dan ber’whatsapp’ gtau nak kurus… Tahniah kepada anda yang memilih untuk kurus dengan shaklee… so malam nih KakNgah share dulu manfaat Shaklee Cinch™ Shake Mix untuk anda.

Kenapa Cinch™ Shake Mix?

Cinch™ Shake Mix adalah Campuran Proprietari Protein dengan Leusina.

Apakah Leusina [Leucine]?

Leucine adalah asid amino penting dimana badan tidak dapat menghasilkannya secara semulajadi. Ia adalah salah satu daripada tiga rantaian asid amino (BCAAs) yang penting. Ianya berfungsi berbeza daripada asid amino yang lain dimana ianya tidak dimetabolismekan dalam hati, tetapi secara langsung dalam sel-sel otot. Penyelidikan terkini mendapati bahawa L-Leucine bertindak dengan cara yang unik, ia boleh membantu membakar lemak tanpa membakar otot. L-Leucine sebenarnya alat ganti protein otot, meninggalkan mereka untuk membantu membina dan mengekalkan otot kajian mass.several telah mengesahkan bahawa leucine meningkatkan kehilangan lemak, menstabilkan paras glukosa darah, dan memperbaiki komposisi badan terutamanya apabila pada diet terhad kalori.

Perbezaa Shaklee Cinch™ Shake Mix dengan Brand lain?

Perbezaa Setiap kali anda minum Shaklee Cinch™ Shake Mix anda akan mendapat 24gm protin, 24 jenis mineral dan vitamin yang penting dan 6 gm serat larut. Protin digunakan untuk membina otot dan otot berfungsi menaikkan metabolisma dan membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protin juga boleh menahan kelaparan sekaligus dapat mengelakkan pengambilan makanan ringan antara waktu makan.

Tanpa otot anda mungkin akan kelihatan seperti begini!

So… sekarang anda tentukan sendiri samada perlu atau tidak untuk anda consume Shaklee Cinch™ Shake Mix? Kesihatan itu Satu Anugerah… semoga bermanfaat…

 
 
 
Name Card

Sihat dan Cantik dengan ESP

Adakah anda mengalami masalah-masalah seperti berikut?

  1. Kulit kusam?
  2. Wajah berjerawat dan berjeragat?
  3. Sering keletihan?
  4. Lapar walaupun dah 3 pinggan nasi dihabiskan? 🙂
  5. Kurang berat badan @ berlebihan berat badan?
  6. Keguguran rambut?

Tahukah anda? ia adalah faktor bahawa anda kekurangan protein..

Secara umumnya risiko kekurangan protein akan menyebabkan anda mengalami masalah-masalah seperti berikut;

Risiko Kekurangan Protein (umumnya):
1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

Anda dah mula risau???

Apa kata anda mencuba ESP [Energizing Soy Protein], bukan hanya baik untuk kesihatan malah baik untuk kecantikan anda juga dengan merangsang pembentukan kulit, mengurangkan kedutan, menganjalkan kulit dan banyak lagi..

Jom order…

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.