Brain Health

Assalamualaikum dan selamat petang semua, ermm sementara anak KakNgah dok main-main kat luar sana, KakNgah nak berkongsi sket apa yang KakNgah belajar masa pergi talk untuk brain health rabu haritu. Untuk permulaannya, ada soalan yang perlu untuk anda pikirkan..

1) Bolehkah kita memaksimumkan tahap ingatan serta meningkatkan tumpuan?

2) Bolehkah kita mengurangkan risiko penyakit berkaitan mental apabila semakin berusia?

Jawapan untuk persoalan di atas adalah TIDAK dengan hanya mengharapkan ianya berlaku dengan sediri! kenapa? Seperti sedia maklum, kehidupan seharian kita sering terdedah dengan beberapa faktor yang menyebabkan otak kita semakin lemah dan antaranya adalah :

  • Kecederaan otak,
  • Kurang tidur,
  • Ubat-ubatan dan alkohol,
  • Obesiti,
  • Merokok,
  • Tekanan darah tinggi,
  • Kencing manis,
  • Kurang bersenam,
  • Tekanan hidup kronik.

YA jika anda mampu untuk hidup dengan gaya hidup yang sihat di samping membantu kesihatan otak yang lebih baik dan antara cara yang bersesuaian adalah :

  • Hubungan sosial (menyertai kem, bengkel dan majlis),
  • Pembelajaran baru (membaca dan belajar sesuatu yang baru),
  • Aktiviti fizikal,
  • Cukup tidur,
  • Senaman,
  • Kerisauan yang sihat,
  • Meditasi,
  • Rasa syukur,
  • Pemakanan & Supplement.

Sebut pasal supplement, terdapat 5 jenis supplement dari Shaklee yang dapat membantu otak kita sihat dan cergas, ianya adalah;

  • Vivix
  • image

Vivix® Shaklee kaya dengan anti-oksidan yang tinggi iaitu polyphenol dan resvetrol dimana ianya mampu memperbaiki dan melindungi sehingga ke tahap sel DNA dengan 4 mekanisma pada tahap sellular. Vivix dapat mengekalkan pertumbuhan neuran yang sihat, neuron (juga dikenali sel-sel saraf dan gentian saraf) adalah elektrik yang dapat dirangsang sel dalam sistem saraf yang berfungsi untuk memproses dan menyampaikan maklumat.

  • Lecithin
  • image

Lecithin soya ialah sumber utama kolina yang menghasilkan lebih neurotransmitter – acetylcholine yang menyokokng komunikasi dan signal transmisi antara sel-sel otak sehingga meningkatkan ingatan otak & fungsi.

  • Omega Guard (Omega 3)
  • image

Omega-3 membatu mengaktifkan otak anda untuk membuat hubungan yang lebih baik dengan meningkatkan aliran darah di otak dan memperkuat sinapsis otak. Mengandungi Docosahexonoic acid (DHA) yang membantu meningkatkan pembelajaran dan fungsi ingatan otak.

  • Vitamin B
  • image

B-kompleks terlibat dalam penghasilan neurotransmitter dan mengubah gula menjadi tenaga. Neurotransmitter adalah bahan kimia otak yang menyampaikan maklumat di seluruh otak dan badan kita. ianya menyampaikan isyarat antara sel-sel saraf, yang dipanggil “neuron.” Otak menggunakan neurotransmitter untuk memberitahu hati anda untuk mengalahkan, paru-paru untuk bernafas, dan perut untuk mencerna.

  • Performance Drink
  • image

Hahha… elektrolit penting seperti ion sodium dan potassium sangat diperlukan untuk fungsi sistem saraf! yang ni memang 1st time KakNgah tau, sebelum ni hanya 4 supplement di atas sahaja yang KakNgah tau untuk kesihatan otak nih so anda bagaimana?

Okeh, sebelum menutup entry kali ini, ewah… sila check balik, adakah anda benar-benar mempunyai otak yang sihat?

  1. Lupa nama seseorang yang anda kenal lama (10 tahun lalu)?
  2. Lupa apa yang anda akan mengatakan dalam tengah bercakap?
  3. Lupa apa yang anda ingin lakukan ketika pergi ke tempat lain?
  4. Mencari barang yang baru saja anda letakkannya?
  5. Tidak dapat mengingat kata tertentu yang anda inginkan?

Jika anda mempunyai 5 tanda-tanda seperti di atas, segeralah lakukan yang terbaik untuk kesihatan otak anda. Jika anda berminat untuk dapatkan sebarang supplement bolehlah menghubungi KakNgah yer, special price KakNgah bagi…

✆ Call/SMS/WhatsApp : 018-6645415 (KakNgah)

➲ COD Area : Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Advertisements

Smecta | Cirit Birit Di Kalangan Anak Kecil

wpid-img_20140612_091629.jpgErm… Entry kali nih just untuk santai-santai gtu, hihhi… SMECTA! pertama kali KakNgah kenal dengan Smecta ni masa anak kecil KakNgah ditahan di Hospital Tuanku Ampuan Rahimah, Klang.

Disebabkan anak KakNgah diarrhea (cirit birit) berlarutan sehingga seminggu lebih gtu, dengan tak bermaya, tambah pula dengan muntah-muntah, tidak berselera makan dan minum membuatkan dia bertambah lembik. Hari ke-4 berada di hospital Doct. suruh KakNgah dapatkan Smecta di mana-mana Farmasi untuk mengurangkan diarrhea nya… Ingatkan camna la rupanya, sekali beli tengok, eh.. cam ala-ala peket air garam jer pun, murah jerk… sepeket RM1.20.

Agak susah nak bagi dia makan sebab memang dia takut sangat bila nampak ubat nih.. nak taknak kena paksa, huhh… berpeluh ketiak berperang ngan dia semata-mata nak bagi Smecta… 😀 Okeh, kat bawah ni KakNgah kongsikan sedikit info Smecta yang KakNgah dapat dari Blog Dr. Zubaidi.

SMECTA:

  • Berfungsi untuk memekatkan najis supaya mengurangkan sedikit masalah diarrhea (cirit birit) kanak-kanak,
  • Sesuai untuk bayi seumur 6 bulan,
  • Kandungan Smecta yang mengandungi bahan diosmectite membantu menyerap beberapa jenis bakteria (Rotavirus, E-Coli & Streptococcus),
  • Mempunyai 2 perasa iaitu vanilla & oren,
  • Untuk bayi bawah satu tahun ~ sepeket Smecta sehari + 50ml,
  • Untuk bayi 2 tahun lebih ~ boleh berikan 2 hingga 3 peket sehari,
  • Untuk dewasa ~ campurkan sepeket Smecta dengan 200ml air an diambile sehari 3 peket.
  • Jarakkan satu jam sebelum atau selepas jika anda memberikan anak anda vitamin atau ubat-ubatan lain…

Disamping memberikan Smecta, untuk mengelakkan anak-anak kecil terus dihidrat anda boleh mencuba Performance Drink dari Shaklee.

pdPerformance Drink :

  • Membantu membekalkan bendalir dan elektronik yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan.
  • Terbukti secara KLINIKAL dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.

Hahha… Performance Drink ni memang membantu dalam masalah dihidrat nih, nak-nak di bulan puasa, lagilah kita perlukan… tak lama lagi kan kita nak berpuasa. Okeylah, ada kelapangan nanti KakNgah kongsikan lebih lanjut info berkenaan Performance Drink yer… 🙂

 
Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email: nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.
POS : Seluruh Malaysia, Singapore, Indonesia, Egypt, Qatar & Brunei.

 

 

MIGHTY 3 GEMS | Supplement Terbaik untuk Ramadhan

Pejam celik, pejam celik… Ramadhan pun tak lama lagi nak menjelma, yang sangat ditunggu-tunggu oleh semua kaum islam samada di Malaysia atau luar Malaysia. Anak sulung Kakngah pun dah tak sabar nak menyambut Ramadhan, dia plak yang terlebih excited.. 🙂

Mighty 3gems“Mighty 3 Gems | Supplement Terbaik untuk Ramadhan” ~ tajuk kali ini untuk dikongsikan. Alhamdulillah, tahun ini InsyaAllah kali ke-2 anak sulung KakNgah akan berpuasa. Seperti tahun lepas, tahun ini juga KakNgah memang takkan lepaskan peluang untuk sediakan supplement lengkap dan sesuai untuk kami sekeluarga nikmatinya. Untuk hari pertama berpuasa, anak-anak kecil yang baru dan ingin belajar berpuasa akan mudah terasa haus dan lapar. Alhamdulillah dengan Set Mighty 3 Gems, sedikit sebanyak akan membantu dalam seharian menahan kelaparan, InsyaAllah…

Jom kita tinjau kebaikkan 3 supplement khas untuk berpuasa nih…

Energizing Soy Protein ~ RM150.00

Protein Hebat untuk Tenaga Berkekalan : Protein merupakan blok binaan untuk kesihatan yang kritikal dalam pembinaan dan pengekalan otot, pemulihan tisu, keimunan dan hampir keseluruhan fungsi tubuh. Selain itu protein juga dapat membantu menangkis kelaparan dan melonjakkan tenaga. Dr. Shaklee mencipta protein pengasingan pertama pada tahun 1961 dan produk kami mengandungi soya berkualiti tinggi dan protein tenusu yang membantu untuk mengekalkan tenaga, kecergasan dan stamina.

MealShake~ RM113.75

: Mengandungi 19 vitamin dan mineral penting sebagai asa nutrein untuk kanak-kanak yang sedang membesar dan remaja untuk kekal sihat dan kuat.

Performance Drink ~ RM82.50

Minuman Hidrasi Tulen : Merupakan pilihan paling ideal yang berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan membekalkan tenaga untuk kegiatan harian anda.

  • Membantu membekalkan bendalir dan elektronik yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan.
  • Terbukti secara KLINIKAL dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.

TESTIMONIALS

m3gems

m3gems2

testi3gems_puasa-menyusu

Siapa Perlukan Mighty 3 Gems?

  • Ibu Menyusu,
  • Kanak-kanak yang pertama kali ingin berpuasa,
  • Ibu Hamil,
  • Pelajar,
  • Pekerja yang melakukan kerja-kerja berat terutama di tengah panas terik,
  • Pesakit Gastrik,
  • Golongan Atlet,
  • Golongan Tua,
  • Semua yang memerlukan.

Bolehkah Saya Dapatkan Set Mighty 3 Gems dengan Harga Istimewa?

Owhhh.. sudah tentu tetapi pastikan anda berdaftar sebagai ahli/ member dengan hanya RM65.00 seumur hidup. Antara faedahnya apabila anda mendaftar member dengan KakNgah ada di SINI! 😀

More energy? Click HERE!

 
 
Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email: nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.
POS : Seluruh Malaysia, Singapore, Indonesia, Egypt, Qatar & Brunei.

 

 

Supplement Untuk Gout

Sedang meng’goggle’ mencari idea untuk dikongsikan, tiba-tiba ada sahabat PM bertanya.. “Salam sis… ada tak supplement yang membantu dalam masalah sakit gout?”… Terus jerk KakNgah meng’goggle’ mencari info yang berkaitan, Alhamdulillah dengan bantuan En. goggle ni KakNgah dapat berkongsi lebih banyak lagi info kesihatan kepada anda semua… moga sama-sama kita beroleh manfaat, InsyaAllah…

Dari soalan sahabat tadi kat sini KakNgah kongsikan 4 supplement yang diperlukan oleh pesakit Gout dan antaranya adalah :

set gout

  1. Alfalfa Complex ~ Berfungsi sebagai detox bagi membuang toksin dari dalam badan serta melegakan rasa kebas dan sakit sendi.
  2. Performance Drink ~ Mengekalkan imbangan cecair tubuh dan elektrolit bagi mengelakkan penyahhidratan serta memberikan tenaga segera bagi tubuh. Air yang mengcukupi di dalam badan amat penting untuk melancarkan proses pembuangan asid urik.
  3. Omega Guard ~ Membantu dalam mengurangkan keradangan sendi, mengurangkan paras kolestrol dan tekanan darah.
  4. Advance Joint Health Tablet [AJHT] ~ Membantu dalam menjaga ketidakselesaan sendi dengan lebih optimun.

Di atas adalah set budget dan jika anda mempunyai budget yang lebih, KakNgah syorkan supaya anda ambil bersama Vivix™ untuk kesihatan keseluruhan… Sempena Vivix™ promo di bulan November 2013 ni kan, BUY 6 FREE 1… 🙂

Sekilas fakta untuk dikongsikan…

Apa itu Gout?
Gout adalah disebabkan oleh pengumpulan asid urik (uric acid) di dalam darah yang terhasil daripada proses pemecahan makanan. Buah pinggang akan menapis darah dan menyingkirkan asid urik melalui air kencing. Bagi pesakit gout , asid urik tidak dapat disingkirkan sepenuhnya dan lama-kelamaan paras asid urik dalam darah akan meningkat . Asid urik ini kemudian akan mendap di bahagian sendi terutama di bahagian sendi besar. Biasanya mendapan berlaku pada sendi ibu jari tetapi ia juga boleh berkumpul di bahagian sendi yang lain seperti di bahagian belakang, kaki, buku lali, lutut, pergelangan tangan, siku dan jari.

Asid urik boleh menyebabkan keradangan pada sendi dan ketika inilah serangan gout berlaku. Pesakit akan berasa sakit sehingga tidak boleh menggerakkan sendi terlibat.

Selesai sudah dikongsikan set untuk pesakit gout, next time KakNgah kongsikan lebih terperinci tentang gout, InsyaAllah… Bagi yang ingin mendapatkan set gout dengan harga yang lebih extra jimat, roger2lah KakNgah yer…

 


Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.