MealShake

Anak Sihat, Minda Cergas!

Posted on Updated on

Salam uolls… aishhh, dah seminggu kut tak berkongsi nih, angau bila tak dapat nak berkongsi.. Huhhu… Ermmm, ramai di kalangan ibu dan bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka, tak kira dalam pemakanan dia orang ataupun pembelajaran dia orang… xcely, aritu [DISINI] KakNgah ada berjanji nak share set untuk study anak-anak, bukan setakat untuk study malah untuk kesihatan mereka…

KakNgah ni agak cerewet bab-bab makan dan pembelajaran mereka, jadi KakNgah memang berikan mereka suplemen dari Shaklee. Ianya bukan sekadar suplemen malah lebih dari itu. Kenapa? jom KakNgah kongsikan…

image

Sesuai dengan tajuk kita hari ini “Anak Sihat, Minda Cergas”… Antara suplemen Shaklee yang sangat membantu kesihatan dan kecergasan otak mereka adalah :

Meal Shakes

Jika dikalangan dewasa, VitaLea dikenali sebagai multivitamin lengkap untuk mereka yang mementingkan kesihatan diri. Meal Shakes pula adalah multivitamin yang sangat baik untuk anak-anak kecil sehingga dewasa, antara manfaat utama Meal Shake adalah :

• Lengkap dengan asid amino yang diperlukan tubuh dimana badan tidak dapat menghasilkannya.
• Lengkap dengan 19 vitamin dan mineral penting sebagai asas nutrein untuk kanak-kanak.
• Sumber makanan serat untuk penghadaman,
• Kaya dengan sumber kalsium untuk kesihatan gugi, ghigi dan tulang anak-anak.
• Glisemik indeks yang rendah.
• Kaya dengan zinc bagi membantu fokus anak-anak dalam pelajaran.
• Rasa Vanilla yang enak.
• Sumber protein yang terbaik untuk tumbesaran dan sel darah merah.

Chewable Vita-C

Vitamin C memainkan peranan penting dalam memelihara kandungan antioksidan semulajadi tubuh dan juga penting untuk tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan yang baik.

Jika 1 tablet Vitamin C Plus Shaklee bersamaan dengan 7½ biji buah oren, 1 tablet Chewable Vita-C™ pula setara 1½ buah oren. Antara manfaat Chewable Vita C adalah :

• Menyokong sistem pertahanan, antioksidan semulajadi dalam tubuh,
• Membantu memelihara sel badan,
• Membantu menjaga kesihatan tulang, gigi, gusi, mata, otot dan salur darah,
• Rasa sitrus yang hebat,
• Sesuai untuk kanak-kanak atau orang dewasa yang mengalami kesukaran menelan tablet.

Selain daripada manfaat yang tersenarai di atas, seperti yang kita tahu Vitamin C adalah sangat berfaedah untuk kesihatan, antaranya ialah:

• Untuk menjamin kecantikan kulit agar kelihatan cantik,
• Sebagai anti penuaan untuk awet muda,
• Untuk merangsang penghasilan kolagen dalam badan,
• Memperbaiki insomnia,
• Mengekalkan kolestrol sihat,
• dan lain-lain lagi.

B Complex

B Complex lengkap dengan 8 kompenan penting vitamin B yang diperlukan tubuh termasuk 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 kompenan tersebut perlu ada bersama bagi mendapatkan keseimbangan dan kebersanan yang sempurna. Antara manfaat B Complex untuk anak-anak bersekolah adalah :

• Membantu tumbesaran,
• Menangani stress,
• Merangsang fungsi otak, 

Omega Guard

Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan terbaik di dunia dimana ianya mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. Dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan merbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakkan ikan. Antara manfaatnya adalah :

• Omega-3 adalah lemak struktur utama di dalam otak dan retina dimana ia menyumbang sehingga 97 % daripada lemak omega-3 dalam otak dan sehingga 93 % daripada lemak omega-3 di retina.
• Menyokong fungsi mental kanak-kanak dan orang dewasa sepanjang hayat.
• Bantu mengurangkan tekanan.
• EPA membantu menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi-fungsi otak.
Mempertingkatkan sistem imun dan melawan kanser.

Banyak kajian mengesahkan bahawa semua orang, dari bayi hingga orang dewasa, manfaat daripada bekalan yang mencukupi DHA.

Lecithin

Apa itu Lecithin?

Pada asasnya, lecithin berfungsi sebagai ‘pemecah lemak’ (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin :

• Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian.
• Kolin – satu komponen neurotransmitter.
• Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
• Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Bagaimana Lecithin Membantu Dalam Perkembangan Otak?

• Acethylcholine penting untuk fungsi otak – berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat.
• Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin.

Hahha… cukup 5 item wajib nih, memang sessuai untuk anak-anak kita bijak dalam pelajaran dan kekal cergas! Pelaburan hari ini pasti menjadikan masa depan anak anda lebih terjamin! Ops… KakNgah juga sedia berkongsi suplemen mengikut bajet anda! 🙂

Bagi melihat senarai harga pasaran, sila click di PRICE LIST. Hubungi KakNgah untuk mendapatkan item dengan harga yang lebih istimewa beserta konsultasi secara PERCUMA.

Untuk membuat pesanan dengan menggunakan DEBIT CARD/ CREDIT CARD, sila click image di bawah…

image


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Resepi Ringkas untuk Anak-Anak

Posted on Updated on

image

Sarapan ringkas semudah A.B.C. untuk minda anak-anak, ringkas namun penuh khasiatnya!

Resepi
1) 5 sudu oat,
2) 1 sudu teh MealShake,
3) 1 capsule Omega Guard,
4) 2 sudu susu tepung+300ml air untuk rasa manis @ anda boleh gantikan 300ml susu segar.

Mudahkan… sarapan yang berkhasiat ini juga sesuai untuk anda yang inginkan kesihatan jantung, menstabilkan kolesterol, diabetes dan diet sihat dengan 3~6 capsules omega guard setiap sehari…

Kene pula bulan ni promo Omega Guard, berbaloi jika anda ingin dapatkannya di bulan November ini.

image

Bagi melihat senarai harga pasaran, sila click di PRICE LIST. Hubungi KakNgah untuk mendapatkan item dengan harga yang lebih istimewa beserta konsultasi secara PERCUMA.

Untuk membuat pesanan dengan menggunakan DEBIT CARD/ CREDIT CARD, sila click image di bawah…

image


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Tak Suka Ambil Pil Untuk Masalah HB Rendah? MealShake Boleh Membantu!

Posted on Updated on

image

Bila sebut pasal MealShake nih, semua dah tahu kan, ianya adalah minuman perasa vanilla kegemaran anak-anak yang picky eater, sembelit, kurang selera makan dan terlalu kurus. Namun, tahukah anda bahawa MealShake juga adalah multivitamin untuk ibu-ibu hamil yang kurang gemarkan tablet sebagai makanan tambahan mereka semasa hamil?

Ya! so buat ibu-ibu hamil yang kurang gemar dengan sebarang multivitamin berbentuk tablet bolehlah mencuba MealShake [Resepi akan disertakan ~ eksklusif dari KakNgah]. Tapi jangan lupakan Vitamin C, B Complex dan ESP untuk kesan yang lebih baik untuk ibu-ibu.

Kelebihan MealShake Shaklee Untuk Ibu Hamil

• Menyediakan 19 jenis vitamin lengkap, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lesitin soya yang berkerjasama dengan vitamin larut lemak.
• Membekalkan nutrisi penuh kepada sel tubuh – kaya dengan protin [tidak mengandungi laktosa], membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain.
• Membantu tumbesaran – mengandungi asid folik dan biotin yang diperlukan ibu hamil, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang yang kuat dan sel-sel untuk proses membesar [sesuai untuk tumbesaran bayi anda]
• Mengembalikan seri wajah – Mengandungi vitamin B yang lengkap dengan 8 kompenan B, zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel darah merah yang sihat [atasi masalah HB rendah] sekali gus memberikan wajah/kulit yang lebih cantik.. ala-ala awet muda gtu… 🙂

Apa Cerita Ibu Hamil Kita…

image

Dapatkan MealShake anda bulan ini dengan harga PROMO yang lebih jimat berganda dengan BUY 3 FREE sebelum 1 November 2014.

image

Untuk order suplemen dan konsultasi secara PERCUMA, sila hubungi KakNgah yer… 🙂


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Exam & Clash of Clans

Posted on Updated on

image

Minggu ni minggu KakNgah paling sibuk… nak fokus pada exam anak bujang yang sulung. Pagi dengan exam Sek. KAFA, petang pula exam Sek. Keb. Malam tengokkan hafazan dan study subject untuk Sek. KAFA, balik dari Sek. KAFA ada 2 jam jer free, 2 jam tulah nak check study untuk Sek. Keb. , makan dan siap ke Sek. terlalu pantas! Adoh… rasa cam nak exam besor jerk, hahha… Apapun memang KakNgah tekankan sebab exam akhir tahun ni penentu class dia untuk next year.

image

hahha…. mesti ada yang terpikir, apa kene mengena exam dan Clash of Clan? ermmm… dia sendiri pandai main game nih dan memang tiap-tiap hari itulah kerjanya, GAME! sampai naik risau KakNgah dibuatnya. Sanggup dia bangun jam 5.30pagi semata-mata nak main game sebelum pergi Sek. aiyoo… So, terpaksa babahnya buat perjanjian dengan dia..

Babah : Along, kalau exam along tak dapat A semua… babah akan delete game tuh..

Along : Ok lah tapi kalau along dapat A semua camna? Along nak game Plant vs Zombie gak.. nak jam NINJA..

Babah : Ok, babah bleh bagi semua tapi nak semua subject A 90%++…

Along : ermmm… ok [dengan confident nya…]

Memang hantu game kan… KakNgah ni punyalah risaukan study dia, dia plak confident boleh… harap-harap dia boleh buat dan buat anak-anak anda yang tengah exam minggu nih.., good luck and all the best! 🙂

Sebelum terlupa, KakNgah juga berikan MealShake sebagai sarapan ringkas paginya… baik untuk fokus semasa exam nanti… dan untuk pastikan dia kekal sihat sepanjang minggu ini, Chewable Vita-C juga amat diperlukan.. Omega Guard juga tidak ketinggalan untuk minda yang sihat. Atau anda juga boleh berikan lecithin untuk anak-anak anda… Next time KakNgah kongsikan set untuk study anak-anak, harap ianya akan membantu masalah anak anda di Sek.

Promo MealShake berakhir 31 Okt. 2014 ini…
image

Untuk order suplemen dan konsultasi secara PERCUMA, sila hubungi KakNgah yer… 🙂


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

5 Tip Atasi Masalah Anak “Picky Eater”

Posted on Updated on

image

“Picky Eater”… KakNgah tahu, ramai ibu-ibu di luar sana pernah rasa agak tertekan apabila anak-anak kurang gemar mengamalkan pemakanan sihat. KakNgah juga tak pernah lari dalam menghadapi situasi serupa di mana anak sulung KakNgah sendiri juga “Picky Eater”.

Seperti yang diketahui umum, Shaklee menawarkan pemakanan seimbang khas bagi anak-anak sedemikian iaitu MealShake yang merupakan protein lengkap dengan vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh untuk membesar. Selain dengan makanan tambahan ini, anda juga boleh mencuba beberapa tip bagi menarik minat anak-anak untuk turut serta dalam mengamalkan pemakanan sihat.

# Tip Pertama

Cuba sediakan sekurang-kurangnya satu makanan kesukaan mereka semasa makan. Sama ada ianya sekeping roti atau semangkuk anggur.

# Tip Ke-2

Untuk mendapatkan lebih banyak daripada apa yang mereka gemari seperti (satu lagi biskut, lebih strawberi dan sebagainya) mereka perlu makan semua yang kita letakkan di atas pinggan mereka, yang jujur ​​hanya beberapa gigitan sahaja dari apa yang kami hidangkan … 😀

# Tip Ke-3

Libatkan anak-anak dalam penyediaan makanan. Biarkan mereka membantu mengambil hidangan utama, veggie sampingan dan pencuci mulut. Membantu mereka memahami bahawa ini adalah untuk menggalakkan mereka untuk mencuba perkara-perkara baru yang mungkin menarik kepada mereka. Melihat melalui buku masakan dengan mereka dan melayari resipi dalam talian agar mereka dapat memilih atau mencadangkan sesuatu yang menarik rasa selera mereka.

# Tip Ke-4

Bersyukur! ajar mereka agar sentiasa bersyukur dengan makanan yang disediakan supaya mereka dapat menghabiskan makanan mereka. KakNgah sering melayari internet bersama mereka dengan menunjukkan mereka beberapa image dan info yang berkaitan kurang makanan yang berkhasiat dan kebuluran di luar negara supaya mereka dapat belajar untuk “jangan tak makan & bersyukur” dengan makanan yang ada.

# Tip Ke-5

Upah.. katakan kepada mereka jika mereka boleh makan makanan berkhasiat sehingga habis, mereka akan dibawa bermain atau boleh bermain di luar rumah… atau mungkin ibu-ibu boleh sediakan upah seperti mainan baru? atau mungkin buku baru? terpulang…

Ya… Alhamdulillah, dengan tip ini KakNgah telah berjaya memupuk anak-anak dalam makan makanan sihat di samping memberikan mereka makanan tambahan lain seperti MealShake setiap hari.

Kebetulan promo MealShake berlangsung dari Sep. sehingga Okt. bulan ini dimana dengan pembelian 3 canister MealShake, anda akan menerima 1 lagi canister MealShake secara PERCUMA!

image

Untuk order dan konsultasi secara PERCUMA, sila hubungi KakNgah yer… 🙂


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Alhamdulillah… Berat Badan Sudah Bertambah

Posted on Updated on

image

Dah berapa hari nak share tapi terbengkalai dek kekalutan.. hihhi.. Alhamdulillah, memang KakNgah sendiri tak menyangka berat KakNgah dah naik 2 kg dari sebelum ni berat KakNgah 48kg (SINI). Happy tak terkata! So disebabkan kat luar sana sendiri dah ramai yang bertanya, bagaimana nak naikkan berat badan so kat sini KakNgah share sket untuk anda semua.. 🙂 Salah satunya adalah konsisten dengan pengambilan suplemen.

Apakah Suplemen Yang KakNgah Amalkan?

image

ESP (Energizing Soy Protein)

• ESP satu-satunya produk yang berada di pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan tubuh.
• Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.
• Tinggi dengan protein yang diperlukan tubuh dan memberikan sumber tenaga segera yang lama.
• non-GMO.
• Membekalkan protein lengkap untuk mereka yang kurang berat badan bagi membina otot yang sihat dengan cara pengambilan dan keperluan tubuh.

image

MealShake

• Kaya dengan nutrein lengkap untuk keperluan tubuh.
• Tinggi dengan vitamin dan mineral serta zat perlu.
• Membekalkan nutrisi kepada sel tubuh.
• Membantu tumbesaran, mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan tubuh untuk membina tulang, dan sel-sel untuk membesar.

image

Vitalea (multivitamin)

• Merupakan multivitamin pertama di dunia yang dicipta.
• Mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang di ekstrak daripada sayuran dan buah-buahan, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA.
• Di formulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.
• Sesuai untuk mereka yang mahukan diet seimbang – kurus atau gemuk!

image

B Complex

• Membantu mengurangkan stress – yang boleh menyebabkan obesiti ATAU kurang berat badan.
• Menukarkan makanan dan gula kepada tenaga.
• Lengkap dengan 8 kompenan B yang diperlukan tubuh seperti saranan RDA.

Ermmmm… 4 jenis suplemen ni lah KakNgah makan dengan teratur untuk naikkan berat badan. Set suplement ni baru RM406.00 dimana Vitalea dan B complex untuk pengambilan 4 bulan manakala ESP dan Mealshake untuk sebulan consume.

Apapun KakNgah perlu naikkan lagi 5 kg untuk dapatkan berat badan yg sessuai dengan ketinggian KakNgah… 🙂

image

Berminat? hubungi KakNgah ye untuk harga yang lebih jimat, nanti KakNgah kongsikan tip dan konsultasi untuk anda. 🙂


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Jenis-Jenis Kanser Kanak-Kanak | Retinoblastoma

Posted on Updated on

image

Retinoblastoma! Pertama kali KakNgah dengar tentang penyakit nih. Di Malaysia pun hanya dalam 5% ~ 10% sahaja so memang kebanyakkan ibu bapa tidak menyedari masalah yang dihadapi oleh anak-anak mereka. Kesannya juga boleh menjadi parah dan berisiko! Dari hasil google, kat Malaysia nih ada satu kes yang dijumpai, tu pun dah lama, tengok kat SINI yer.

Apakah Retinoblastoma?

Retinoblastoma adalah kanser mata yang berlaku hanya pada kanak-kanak. Ia adalah kanser kanak-kanak yang sangat muda. Dua pertiga daripada pesakit retinoblastoma didiagnosis sebelum mereka berumur 2 tahun dan lebih daripada 90 peratus didiagnosis sebelum usia 5.

Retinoblastoma boleh terjadi dalam dua bentuk:

• Kira-kira 75 peratus daripada kanak-kanak yang retinoblastoma mempunyai satu tumor pada sebelah mata. Ini dipanggil retinoblastoma satu pihak dan ia selalunya berlaku sekitar 2 tahun.
• Kira-kira 25 peratus daripada kanak-kanak yang mempunyai tumor retinoblastoma dalam kedua-dua mata. Ini dipanggil retinoblastoma dua hala atau multifocal dan ia selalunya berlaku sebelum usia 1.

PUNCA

1) Punca daripada keterunan

• Peluang untuk menghidap retinoblastoma lebih tinggi iaitu sebanyak 50 peratus.
• Biasanya kedua-dua mata kanak-kanak terbabit akan dijangkiti oleh ketumbuhan yang banya.
• Ketumbuhan tersebut akan mula ketara pada usia kanak-kanak berkenaan 18 bulan ataupun lebih awal.
• Lebih terdedah kepada risiko untuk menghidap kanser pada bahagian anggota badan yang lain.

2) Punca bukan dari keturunan

• Ketumbuhan tersebut akan mula ketara ketika kanak-kanak itu berusia dua tahun.
• Biasanya hanya sebelah mata yang akan dijangkiti dan membabitkan satu ketumbuhan sahaja.
• Penyakit tersebut tidak akan diturunkan kepada anak-anak.

TANDA-TANDA

1) Terdapat tanda putih pada anak mata (leucocoria)

• Sebanyak 60 peratus pesakit mendapati anak mata mereka mempunyai tanda putih pada peringkat awal retinoblastoma.
• Pada peringkat awal, ibu bapa akan dapat mengesan sesekali tanda berkenaan contohnya dalam keadaan cahaya lampu yang malap atau melalui penglihatan kanak-kanak tersebut yang tidak tepat.
• Setelah ketumbuhan itu semakin membesar tanda putih akan lebih ketara pada mata kanak-kanak berkenaan.
• Kadangkala sekiranya dilihat pada gambar akan kelihatan tanda di kedua-dua mata pesakit tidak serupa iaitu sebelah mata yang normal akan merah dan mata dijangkiti didapati seperti normal.
• Ibu bapa yang mendapati anak mereka memiliki tanda tersebut dinasihatkan supaya mendapatkan pemeriksaan daripada doktor pakar mata.

2) Mata juling

• Sebanyak 20 peratus pesakit mengalami tanda-tanda masalah mata juling.
• Ibu bapa perlu mendapatkan pemeriksaan secepat mungkin daripada doktor pakar mata sekiranya mendapati anak mereka mengalami masalah mata juling.

3) Mata kemerahan dan membengkak (peringkat akhir).

• Pada peringkat ini pesakit terlewat untuk mendapatkan rawatan kerana ketumbuhan tersebut telah merebak.
• Ramai ibu bapa yang dapat mengesan tanda putih atau kejulingan pada mata anak mereka tetapi malangnya mereka tidak mendapatkan rawatan segera sehingga mata kanak-kanak terbabit membengkak selepas beberapa bulan.
• Ada juga pesakit telah mendapatkan rawatan diagnosis daripada doktor pakar tetapi ibu bapa menolak untuk meneruskannya sehingga ketumbuhan itu berada di tahap serius.
• Pada tahap seumpama ini, rawatan secara drastik diperlukan dan biasanya pesakit sukar untuk diselamatkan.

DIAGNOSIS

Rawatan diagnosis seperti ujian CT Scan dan ultra bunyi akan dilakukan terhadap pesakit yang disyaki menghidap retinoblastoma.

Tujuan rawatan:

• Untuk menyelamatkan penglihatan dan juga nyawa kanak-kanak terbabit.
• Rawatan juga bergantung kepada tahap dan saiz ketumbuhan.
• Ketumbuhan kecil boleh dirawat dengan menggunakan rawatan secara laser atau cryotherapy dan biasanya kaedah tersebut mampu melindungi penglihatan pesakit.
• Apabila kanser mula merebak hampir keseluruhan bahagian mata, pembedahan untuk membuang mata yang dijangkiti itu diperlukan.
• Dengan rawatan kimoterapi ia dapat mengurangkan kadar ketumbuhan dan seterusnya pesakit boleh menjalani rawatan secara laser atau cryotherapy. Rawatan tersebut juga diperlukan apabila barah telah merebak pada bahagian luar bola mata dan seluruh tubuh pesakit.
• Rawatan secara radiasi boleh dilakukan pada bahagian mata yang mengalami ketumbuhan. Bagaimanapun, rawatan itu boleh mendedahkan pesakit kepada komplikasi lain seperti kecacatan teruk pada muka, kerosakan pada bahagian lain struktur okular (ocular) dan terdedah kepada penyakit kanser yang lain.

KESAN JANGKA PANJANG KEPADA PESAKIT RETINOBLASTOMA

• Pesakit mudah terdedah kepada lain-lain penyakit barah apabila mereka semakin meningkat dewasa.
• Biasanya pesakit yang pernah menghidap retinoblastoma akan terdedah kepada penyakit barah tulang.
• Ibu bapa perlu menerima kenyataan bahawa anak mereka mungkin akan hilang penglihatan sekiranya ketumbuhan tersebut semakin membesar sehingga memaksa doktor melakukan pembedahan untuk membuang mata kanak-kanak terbabit.

LANGKAH YANG PERLU DiAMBIL OLEH AHLI KELUARGA PESAKIT

• Semua ahli keluarga pesakit dinasihatkan supaya mendapatkan pemeriksaan daripada doktor pakar.
• Pemeriksaan itu penting sekiranya retinoblastoma merupakan penyakit turun-temurun keluarga terlibat.
• Ibu bapa diminta supaya menerima nasihat doktor pakar demi keselamatan nyawa pesakit.

Adakah Suplement Shaklee Yang Membantu?

image

Alhamdulillah, ADA! ikhtiar dari sahabat kita ni dengan menggunakan Shaklee Vivix dan NutriFeron sangat membantu.

Bagaimana Vivix dan NutriFeron membantu?

Vivix
• Kaya dengan anti-oksidan yang tinggi iaitu polyphenol dan resvetrol dimana ianya mampu memperbaiki dan melindungi sehingga ke tahap sel DNA dengan 4 mekanisma pada tahap sellular.
• Vivix juga kaya dengan Vitamin A yang membantu mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida.

NutriFeron
• Merupakan antiferon semulajadi yang mengandungi polisakarida yang merangsang dan mengaktifkan immunologlobulin melawan sel-sel tumor dan kanser. • Dapat menentang radikal bebas dan faktor penyebab kanser.
• Berfungsi untuk membunuh T-cells, B-cells dan makrofag.
• Selain daripada itu juga, ia mampu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu kemoterapi.

Hahha… betullah tuh kan… Alhamdulillah, kita cuba berikhtiar namun Allah yang memberikan kesembuhan sepenuhnya… 🙂

Ada lagi, bagi memastikan anak kekal sihat dan cergas elok berikan MealShake. Bulan ni promo MealShake BUY 3 FREE 1 pula tuh, rugi tak borong bebanyak…

image

Lagi TESTIMONIALS Vivix

https://kakngahsihat.wordpress.com/2014/01/14/testimonial-diri-sendiri-consume-vivix-shaklee-memang-terbaik/

https://kakngahsihat.wordpress.com/2014/09/16/supplement-shaklee-penyebab-kanser/

https://kakngahsihat.wordpress.com/2014/04/19/shaklee-vivix-testimonial-collection-international-user/

 Pertanyaan lanjut untuk order & Konsultasi boleh roger2 dengan KakNgah yer.. 😀


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.