Lecithin Mencairkan Lemak.

wpid-lechithin.png

Buy 6 Free 1 Lecithin tinggal beberapa hari je lagi, ermmm… seperti sedia maklum Lecithin Shaklee telah dikenali sebagai supplement yang dapat membantu dalam memecahkan lemak dari dalam namun bagaimana?

Jom lihat videoringkas yang disediakan…

credit ;

Perasan kan bagaimana molekul minyak tu terurai dengan 2 biji Lecithin. Shaklee sarankan 6 biji Lecithin setiap hari so lagi mudah dan banyaklah lemak yang tak sihat tu terurai dari badan dan dengan senangnya memudahkan ia dicernakan… Ops, pengambilan bersama Herblax amat sesuai untuk melancarkan lagi percernaan tuh..

Bagi yang nak mencuba, inilah peluangnya Buy 6 Free 1 Lecithin @ RM333.90 yang sungguh berbaloi! jom roger untuk memudahkan konsultasi anda dengan KakNgah… 🙂


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415 
(KakNgah)
 COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Advertisements

Brain Health

Assalamualaikum dan selamat petang semua, ermm sementara anak KakNgah dok main-main kat luar sana, KakNgah nak berkongsi sket apa yang KakNgah belajar masa pergi talk untuk brain health rabu haritu. Untuk permulaannya, ada soalan yang perlu untuk anda pikirkan..

1) Bolehkah kita memaksimumkan tahap ingatan serta meningkatkan tumpuan?

2) Bolehkah kita mengurangkan risiko penyakit berkaitan mental apabila semakin berusia?

Jawapan untuk persoalan di atas adalah TIDAK dengan hanya mengharapkan ianya berlaku dengan sediri! kenapa? Seperti sedia maklum, kehidupan seharian kita sering terdedah dengan beberapa faktor yang menyebabkan otak kita semakin lemah dan antaranya adalah :

  • Kecederaan otak,
  • Kurang tidur,
  • Ubat-ubatan dan alkohol,
  • Obesiti,
  • Merokok,
  • Tekanan darah tinggi,
  • Kencing manis,
  • Kurang bersenam,
  • Tekanan hidup kronik.

YA jika anda mampu untuk hidup dengan gaya hidup yang sihat di samping membantu kesihatan otak yang lebih baik dan antara cara yang bersesuaian adalah :

  • Hubungan sosial (menyertai kem, bengkel dan majlis),
  • Pembelajaran baru (membaca dan belajar sesuatu yang baru),
  • Aktiviti fizikal,
  • Cukup tidur,
  • Senaman,
  • Kerisauan yang sihat,
  • Meditasi,
  • Rasa syukur,
  • Pemakanan & Supplement.

Sebut pasal supplement, terdapat 5 jenis supplement dari Shaklee yang dapat membantu otak kita sihat dan cergas, ianya adalah;

  • Vivix
  • image

Vivix® Shaklee kaya dengan anti-oksidan yang tinggi iaitu polyphenol dan resvetrol dimana ianya mampu memperbaiki dan melindungi sehingga ke tahap sel DNA dengan 4 mekanisma pada tahap sellular. Vivix dapat mengekalkan pertumbuhan neuran yang sihat, neuron (juga dikenali sel-sel saraf dan gentian saraf) adalah elektrik yang dapat dirangsang sel dalam sistem saraf yang berfungsi untuk memproses dan menyampaikan maklumat.

  • Lecithin
  • image

Lecithin soya ialah sumber utama kolina yang menghasilkan lebih neurotransmitter – acetylcholine yang menyokokng komunikasi dan signal transmisi antara sel-sel otak sehingga meningkatkan ingatan otak & fungsi.

  • Omega Guard (Omega 3)
  • image

Omega-3 membatu mengaktifkan otak anda untuk membuat hubungan yang lebih baik dengan meningkatkan aliran darah di otak dan memperkuat sinapsis otak. Mengandungi Docosahexonoic acid (DHA) yang membantu meningkatkan pembelajaran dan fungsi ingatan otak.

  • Vitamin B
  • image

B-kompleks terlibat dalam penghasilan neurotransmitter dan mengubah gula menjadi tenaga. Neurotransmitter adalah bahan kimia otak yang menyampaikan maklumat di seluruh otak dan badan kita. ianya menyampaikan isyarat antara sel-sel saraf, yang dipanggil “neuron.” Otak menggunakan neurotransmitter untuk memberitahu hati anda untuk mengalahkan, paru-paru untuk bernafas, dan perut untuk mencerna.

  • Performance Drink
  • image

Hahha… elektrolit penting seperti ion sodium dan potassium sangat diperlukan untuk fungsi sistem saraf! yang ni memang 1st time KakNgah tau, sebelum ni hanya 4 supplement di atas sahaja yang KakNgah tau untuk kesihatan otak nih so anda bagaimana?

Okeh, sebelum menutup entry kali ini, ewah… sila check balik, adakah anda benar-benar mempunyai otak yang sihat?

  1. Lupa nama seseorang yang anda kenal lama (10 tahun lalu)?
  2. Lupa apa yang anda akan mengatakan dalam tengah bercakap?
  3. Lupa apa yang anda ingin lakukan ketika pergi ke tempat lain?
  4. Mencari barang yang baru saja anda letakkannya?
  5. Tidak dapat mengingat kata tertentu yang anda inginkan?

Jika anda mempunyai 5 tanda-tanda seperti di atas, segeralah lakukan yang terbaik untuk kesihatan otak anda. Jika anda berminat untuk dapatkan sebarang supplement bolehlah menghubungi KakNgah yer, special price KakNgah bagi…

✆ Call/SMS/WhatsApp : 018-6645415 (KakNgah)

➲ COD Area : Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Promo April 2015 ~ Lebih Hebat & Lebih Jimat!

Alhamdulillah, bersua kembali setelah hampir dua minggu tak menaip di blog.. Eh, cam rancangan khas la plak… 🙂  1 April 2015, tarikh keramat kut untuk semua orang di Malaysia nih, ya… bermulanya episod baru GST dalam kebanyakkan barang keperluan hidup kita. Sedih, terkilan semua terasa tapi kita sebagai rakyat terpaksa menerima dengan hati terbuka.

Apa pendapat KakNgah tentang GST?

Mahu atau tidak perlu jugalah menerimanya dan kita sebagai pengguna perlu lebih berusaha untuk mencapai taraf hidup yang lebih baik, mungkin berat tapi demi masa depan dan kehidupakan anak-anak, kita sebagai ibu-bapa perlu lebih bekerja keras. Nak merungut pun cam tak der gunanya, semua dah disyaratkan sebegini kan… Apa yang perlu, positifkan diri! InsyaAllah mungkin secara tak langsung kehidupan kita lebih baik dari yang ada sekarang, Allah itu kan sebaik-baik perancangnya… percaya padaNYA dah cukup baik untuk kita… 😀

Hahha… dah stop pasal GST, kita tengok promo bulan nih, nak beli mai rogers KakNgah kay… #GST GET SHAKLEE TODAY!

image

★★★★★★★★★★

image


Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Anak Sihat, Minda Cergas!

Salam uolls… aishhh, dah seminggu kut tak berkongsi nih, angau bila tak dapat nak berkongsi.. Huhhu… Ermmm, ramai di kalangan ibu dan bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka, tak kira dalam pemakanan dia orang ataupun pembelajaran dia orang… xcely, aritu [DISINI] KakNgah ada berjanji nak share set untuk study anak-anak, bukan setakat untuk study malah untuk kesihatan mereka…

KakNgah ni agak cerewet bab-bab makan dan pembelajaran mereka, jadi KakNgah memang berikan mereka suplemen dari Shaklee. Ianya bukan sekadar suplemen malah lebih dari itu. Kenapa? jom KakNgah kongsikan…

image

Sesuai dengan tajuk kita hari ini “Anak Sihat, Minda Cergas”… Antara suplemen Shaklee yang sangat membantu kesihatan dan kecergasan otak mereka adalah :

Meal Shakes

Jika dikalangan dewasa, VitaLea dikenali sebagai multivitamin lengkap untuk mereka yang mementingkan kesihatan diri. Meal Shakes pula adalah multivitamin yang sangat baik untuk anak-anak kecil sehingga dewasa, antara manfaat utama Meal Shake adalah :

• Lengkap dengan asid amino yang diperlukan tubuh dimana badan tidak dapat menghasilkannya.
• Lengkap dengan 19 vitamin dan mineral penting sebagai asas nutrein untuk kanak-kanak.
• Sumber makanan serat untuk penghadaman,
• Kaya dengan sumber kalsium untuk kesihatan gugi, ghigi dan tulang anak-anak.
• Glisemik indeks yang rendah.
• Kaya dengan zinc bagi membantu fokus anak-anak dalam pelajaran.
• Rasa Vanilla yang enak.
• Sumber protein yang terbaik untuk tumbesaran dan sel darah merah.

Chewable Vita-C

Vitamin C memainkan peranan penting dalam memelihara kandungan antioksidan semulajadi tubuh dan juga penting untuk tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan yang baik.

Jika 1 tablet Vitamin C Plus Shaklee bersamaan dengan 7½ biji buah oren, 1 tablet Chewable Vita-C™ pula setara 1½ buah oren. Antara manfaat Chewable Vita C adalah :

• Menyokong sistem pertahanan, antioksidan semulajadi dalam tubuh,
• Membantu memelihara sel badan,
• Membantu menjaga kesihatan tulang, gigi, gusi, mata, otot dan salur darah,
• Rasa sitrus yang hebat,
• Sesuai untuk kanak-kanak atau orang dewasa yang mengalami kesukaran menelan tablet.

Selain daripada manfaat yang tersenarai di atas, seperti yang kita tahu Vitamin C adalah sangat berfaedah untuk kesihatan, antaranya ialah:

• Untuk menjamin kecantikan kulit agar kelihatan cantik,
• Sebagai anti penuaan untuk awet muda,
• Untuk merangsang penghasilan kolagen dalam badan,
• Memperbaiki insomnia,
• Mengekalkan kolestrol sihat,
• dan lain-lain lagi.

B Complex

B Complex lengkap dengan 8 kompenan penting vitamin B yang diperlukan tubuh termasuk 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 kompenan tersebut perlu ada bersama bagi mendapatkan keseimbangan dan kebersanan yang sempurna. Antara manfaat B Complex untuk anak-anak bersekolah adalah :

• Membantu tumbesaran,
• Menangani stress,
• Merangsang fungsi otak, 

Omega Guard

Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan terbaik di dunia dimana ianya mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. Dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan merbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakkan ikan. Antara manfaatnya adalah :

• Omega-3 adalah lemak struktur utama di dalam otak dan retina dimana ia menyumbang sehingga 97 % daripada lemak omega-3 dalam otak dan sehingga 93 % daripada lemak omega-3 di retina.
• Menyokong fungsi mental kanak-kanak dan orang dewasa sepanjang hayat.
• Bantu mengurangkan tekanan.
• EPA membantu menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi-fungsi otak.
Mempertingkatkan sistem imun dan melawan kanser.

Banyak kajian mengesahkan bahawa semua orang, dari bayi hingga orang dewasa, manfaat daripada bekalan yang mencukupi DHA.

Lecithin

Apa itu Lecithin?

Pada asasnya, lecithin berfungsi sebagai ‘pemecah lemak’ (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin :

• Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian.
• Kolin – satu komponen neurotransmitter.
• Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
• Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Bagaimana Lecithin Membantu Dalam Perkembangan Otak?

• Acethylcholine penting untuk fungsi otak – berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat.
• Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin.

Hahha… cukup 5 item wajib nih, memang sessuai untuk anak-anak kita bijak dalam pelajaran dan kekal cergas! Pelaburan hari ini pasti menjadikan masa depan anak anda lebih terjamin! Ops… KakNgah juga sedia berkongsi suplemen mengikut bajet anda! 🙂

Bagi melihat senarai harga pasaran, sila click di PRICE LIST. Hubungi KakNgah untuk mendapatkan item dengan harga yang lebih istimewa beserta konsultasi secara PERCUMA.

Untuk membuat pesanan dengan menggunakan DEBIT CARD/ CREDIT CARD, sila click image di bawah…

image


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Metabolisme | Overweight VS Underweight

Assalamualaikum… ahha, jumpa lagi dalam entry kali nih “Metabolisme | Overweight VS Underweight” setelah beberapa hari tidak meng”update”, huhhu… Apa yang nak KakNgah kongsikan? entry kali nih berbeza sket dari entry sebelum-sebelum nih, apapun jom kita kenal lebih dekat dengan maksud sebenar “Metabolisme” dahulu…

kadar metaMetabolisme

Metabolisme adalah kadar dimana badan kita membakar kalori, kebanyakkan mereka yang overweight memiliki kadar metabolisme yang rendah, sebaliknya orang yang underweight pula mempunyai kadar metabolisme yang tinggi. Setiap orang mempunyai kadar metabolisme yang berlainan walaupun mereka makan dan melakukan senaman yang sama namun pembakaran kalori adalah berbeza.

Faktor Metabolisme Yang Tidak Boleh Diubah

  • Usia ~ kadar metabolisme akan turun sebanyak 5% setiap 10 tahun setelah mencecah umur 40 tahun.
  • Jantina ~ Selalunya lelaki mempunyai kadar metabolisme yang tinggi kerana mereka mempunyai otot yang lebih.
  • Keturunan ~ mempunyai genetik rendah/ tinggi dalam generasi sebelumnya.
  • Masalah tyroid (hyper/hypo) yang menyebabkan kegemukkan.

Antara makanan yang membantu meningkatkan metabolisme adalah :

  • Halia
  • Teh cina
  • Kopi
  • Oats
  • Oren
  • Cili
  • Yogurt
  • Kari
  • Asparagus
  • Tomato
  • Bawang putih
  • Brokoli
  • Almond
  • Telur
  • Kubis
  • Timun
  • dan lain-lain…

Wahhhh, senarai-senarai nih semua kegemaran KakNgah, patutlah KakNgah ni makin kering… 😀 . Nampak gayanya sebagai seorang yang underweight, perlulah jauhi atau kurangkan pengambilan seperti senarai di atas.

Hahha.. dah faham dengan sepenuhnya berkenaan metabolisme nih?

Nak diet secara sihat tanpa merisikokan diri sendiri?

Selain menjaga pemakanan dan senaman dalam diet sihat, Shaklee menawarkan beberapa makanan tambahan untuk anda disamping keperluan nutrein secukupnya dalam tubuh anda. Jom kita lihat apakah supplement yang membantu anda untuk naikkan berat badan atau yang ingin mengurangkan berat badan.

****************************************

Overweight Supplement

wpid-img_20140710_103629_wm.jpg

  • HerbLax ~ Menyah toksin dari dalam badan bagi membantu proses diet lebih lancar.
  • Lecithin ~ Membakar lemak baru dan kolestrol jahat.
  • Cichh Energy Tea Mix ~ Memberikan tenaga disamping mengurangkan berat badan dan inci anda.
  • Cinch Shake Mix (Chocolate/ Vanilla & Coffee Late’) ~ Membina otot agar kulit anda tidak mengelebeh (berlebih) 😀

omega bakar lemakAdd on Omega Guard bagi membakar lemak-lemak termendap dalam badan anda!!! :-/

****************************************

Underweight Supplement

wpid-img_20140710_114511_wm_wm.jpg

  • ESP ~ Berperanan dam membina otot dan protein yang mencukupi untuk tubuh.
  • Mealshake ~ Multivitamin lengkap untuk anak-anak juga orang dewasa yang kekurangan nutrein.
  • VitaLea ~ Multivitamin lengkap untuk dewasa yang lebih gemar memilih pil dari minuman sebagai tambahan nutrein dalam badan.
  • B-Com ~ Membantu menaikkan selera makan disamping memberikan tenaga untuk anda.

Ermmm…. dah cukup info untuk masalah overweight/underweight anda? Sila click mengikut pilihan anda di bawah… 😀

Overweight / DIET 

wpid-img_20140715_074415_wm.jpg

Underweight 

wpid-img_20140715_074415_wm.jpg

Jika anda inginkan diet tetapi kurang berminat untuk consume lebih supplement anda bolehlah memilih Shaklee Vivix dimana bulan ini Julai 2014 adalah promo BUY 6 FREE 1 Vivix.

 

  Pertanyaan lanjut untuk order & Konsultasi boleh roger2 dengan KakNgah yer.. 😀

 
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

 

 

 

 

Ada Apa Dengan Lecithin?

Alhamdulillah… selamat juga sampai ke rumah di Jalan Kebun, Shah Alam selepas menempuh 2jam perjalanan dari Batu Kikir, Negeri Sembilan [kg. suami]. Ikut2 tu besok pagi baru nak gerak balik ke rumah tapi disebabkan suami ada urusan kerja yang perlu diselesaikan terpaksalah berangkat balik ke Shah Alam malam ni juga selepas selesai Majlis Perkahwinan ibu saudara di Kampung.

Tahniah buat pasangan, moga Allah memberkati pasangan sehingga berkekalan ke akhir hayat..

***************************************************************

Sementara anak2 dah tidur keletihan… bolehlah KakNgah sharing2 sket sebelum KakNgah pun pengsan dek keletihan… hahha..

Malam ni KakNgah kongsikan plak tentang Lecithin, kene bebenorlah… dalam dok nak kongsi ni dapat plak sms dari jiran yang consume Lecithin.. “Kak… tadi saya pergi timbang, berat saya turun 6kg dalam sebulan nih… biar betul, cam tak percaya jerk…” tu diahhh… Apapun jom kita kenal ada apa dengan Lecithin?

Apa itu Lecithin?

Pada asasnya, lecithin berfungsi sebagai ‘pemecah lemak’ (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin :

  • Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
  • Kolin – satu komponen neurotransmitter.
  • Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
  • Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Kegunaan Lecithin :

PALING UTAMA

  • Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
  • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
  • Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  • Membantu kawal paras triglycerides.
  • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
  • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

PENTING UNTUK FUNGSI OTAK

  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak – berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
  • Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
  • Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin.

UNTUK WARGA TUA

  • Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
  • Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.

UNTUK PENGHADAMAN

  • Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman.

UNTUK SEL

  • Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
  • Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)

  • Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.

credit: Adaa

Ada apa dengan Lecithin? dah jelas kan, so pastikan anda mengambil Lecitin selepas heavy meal (lunch/dinner)..bukan sebelum makan lunch/dinner yer ..kerana pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik… dimana anda akan cepat berasa lapar…. .. 🙂

Selalunya orang kenal lecithin untuk diet jer… sebenarnya ianya lebih daripada manfaat diet, semesti hanya dari Shaklee… berminat? jom order.. dan dapatkan dengan harga yang mampu milik hanya dari KakNgah.. 🙂

 
 
 
Name Card