Kesuburan

Sindrom Ovari Polisistik (PCOS)

Posted on Updated on

image

Holla…holla…holla… erm, rasanya KakNgah blom pernah  berkongsi info berkenaan PCOS kan, ke dah yer? hahha… disebabkan laptop KakNgah dah buat hal so bila update hanya dengan tab, agar sukar untuk KakNgah share dan check info yang lama-lama… tak pe lah, KakNgah cuba share mana yang boleh dikongsi, InsyaAllah. Rasanya PCOS ni dah pun dikenali dan diketahui umum kan tetapi apa yang KakNgah nak kongsikan ni hanya pengenalan dan info buat peringatan untuk diri dan anda diluar sana, tak lupa juga kepada follower KakngahSihat.

Sindrom Ovari Polisistik (PCOS) adalah penyakit yang berkaitan hormon yang kurang stabil di kalangan wanita walaupun berlaku di umur kesuburan mereka. Ketidaksuburan adalah salah satu gejala PCOS yang paling biasa. Oleh kerana tanda-tanda PCOS adalah seolah-olah tidak berkaitan maka ianya diabaikan dan tidak diambil peduli. Penyebab utama PCOS masih tidak jelas namun kebanyakkan pakar perubatan memberitahu bahawa PCOS ini berkaitan dengan penyakit keturunan yang bermula dari masalah genetik.

Gambaran PCOS

image

PCOS menyebabkan kitaran haid yang tidak stabil, obesiti, bulu di muka dan ovari polisistik sebagai gejala utama PCOS. Pilisistik bermaksud “banyak sista (cysts)”, dan PCOS sering menyebabkan kelompok kecil cysts sebesar mutiara di dalam ovari. Cysts merupakan ketulan kecil yang mengandungi cecair dan telor yang tidak matang. Wanita yang bermasalah PCOS mengandungi hormon lelaki yang dikenali androgen dan menyumbang kepada beberapa gejala keadaan.

Sesetengah wanita dengan PCOS adalah kurang sensitif terhadao insulin berbanding mereka yang normal, keadaan dimana ianya dipanggil “rintangan insulin”. Rintangan insulin boleh menyebabkan ovari menghasilkan lebih banyak hormon lelaki. PCOS tiada mempunyai penawar namun pelbagai rawatan PCOS boleh membantu mengurangkan gejala penyakit termasuk kemandulan.

PCOS adalah penyakit sindrom ditakrifkan oleh beberapa tanda dan gejala. Tanda dan gejala pada setiap pesakit PCOS adalah berbeza. Jika anda mempunyai dua atau tiga gejala berikut, anda perlu membuat pemeriksaan untuk memastikan anda pesakit PCOS atau tidak:

image

1) Haid yang tidak teratur atau kehilangan haid,
2) Ketidaksuburan,
3) Pertumbuhan di muka,
4) Obesiti atau kegemukkan di bahagia pinggang,
5) Penipisan rambut di kepala,
6) Masalah kulit yang teruk samada jerawat, kulit gelap fan tags kulit.

Komplikasi PCOS

Kebiasaannya gejala PCOS adalah cukup sukar bagi kebanyakkan wanita tetapi ada yang mempunyai komplikasi lanjut seperti :
image
1) Kencing manis, tahap insulin tinggi atau rintangan insulin,
2) Jantung dan masalah saluran darah,
3) kanser rahim,
4) Apnea tidur,

Setiap satu daripada masalah-masalah ini boleh mengancam nyawa, itulah sebabnya rawatan untuk PCOS adalah sangat penting.

Rawatan PCOS

Rawatan bagi sindrom ovari polisistik bermula dengan diagnosis yang detail. Rawatan kemudian dijalankan berdasarkan gejala, umur dan perancangan untuk menghadapi kehamilan. Rawatan kehamilan PCOS mungkin termasuk :

1) Pil kawalan kelahiran untuk mengawal haid,
2) Ubat insulin kepekaan,
3) Induksi ovulasi untuk merawat ketidaksuburan,
4) Ubat adrogen menyekat ubat-ubatan,
5) Ubat-ubatan tropikal anti-pertumbuhan rambut,
6) Lain-lain rawatan rambut yang berlebihan,
7) Rawatan untuk keguguran rambut kepala,
8) Rawatan jerawat,
9) Rawatan kulit yang tidak sekata.

Gaya hidup dan Pencegahan
image
Salah satu rawatan yang terbaik untuk PCOS adalah gaya hidup yang sihat. Diet yang sihat dalam mengawal pengambilan karbohidrat yang berlebihan adalah sangat penting bagi mengawal paras gula dalam darah. Senaman juga boleh membantu badan mengawal insulin dan mengekalkan berat badan yang berlebihan. Bagi pesakit PCOS, untuk mengawal berat badan adalah terlalu sukar bagi wanita namun kehilangan berat badan membantu mengurangkan hormon lelaki dalam badan dan dapat membantu ovulate wanita secara semulajadi. Dengan diagnosis yang detail, perubahan gaya hidup dan rawatan PCOS, keadaan pesakit lebih baik dengan kesihatan yang amat menggalakkan daripada penyebabnya.

Bagaimana Shaklee Membantu Pesakit PCOS?

Owh… InsyaAllah, tak salah kalau kita ingin mencuba kan.. jadi Shaklee menawarkan 3 jenis supplement agar membantu masalah PCOS anda iaitu GLA Complex, Alfalfa dan Omega Guard.

1) GLA COMPLEX
image

Shaklee GLA Complex diektrak daripada Borage yang mengandungi lebih dari 2x ganda GLA dalam EPO (Evening Primrose Oil) dimana kebanyakkan GLA di pasaran adalah daripada EPO. Borage juga adalah 3x ganda lebih dari bioavaibiliti dan 3x ganda lebih berkesan dari EPO. Gabungan Omega-6, minyak sunflower dan Vitamin E meningkatkan keberkesanan dan kestabilan. Merupakan anti-oksidan yang dipatenkan. Bioavaibilitinya dibuktikan secara klinikal dimana ia mampu menyerap dan mengadun ke dalam sel dan tisu.

Bagaimana GLA membantu PCOS?

• GLA membantu untuk mengawal selia hormone wanita juga lelaki.
• GLA tinggi dengan anti-oksidan dan dapat membantu menghalang pertumbuhan tumor dan kanser serta meningkatkan sistem imun.
• Baik untuk pelangsingan dan pengawalan berat badan dengan menurunkan kolesterol LDL.
• Membantu dalam mendapatkan tone kulit yang sekata.
• Membaiki tekstur rambut kering dan keguguran rambut.
• Menormalkan period wanita.

Info Produk
Retail Price : RM91.00
Size : 60 capsules

2) Alfalfa Complex
image

Dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan” dimana Alfalfa Complex kaya dengan pelbagai jenis zat, termasuk kalsium, fosforus, zat besi dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral surih dan vitamin.

Bagaimana Alfalfa membantu PCOS?

• Alfalfa membantu dalam proses pembuangan toksin dari dalam badan.
• Membantu kaum wanita dalam masalah keputihan yang melampau dimana keputihan juga merupakan faktor kesukaran untuk hamil.
• Pengambilan yang berterusan membantu dalam mengurangkan kolesterol dimana ianya telah terbukti secara klinikal.
• Mengurangkan keletihan sebagai rawatan kepada kebanyakkan penyakit.

Info Produk
Retail Price : RM53.00 (S), RM97.00 (L)
Size : 330 tablets (S), 700 tablets (L)

3) Omega Guard
image
Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan terbaik di dunia dimana ianya mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. Dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan merbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakkan ikan.

Bagaimana Omega Guard membantu PCOS?
• Omega Guard Shaklee membantu dalam menguatkan sistem imun.
• Menentang kanser.
• Mengawal obesiti.
• Memecahkan lemak-lemak termendap.
• Mengawal kolesterol.
• Mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita.
• Mencegah insomnia dan mengurangkan tekanan.

Info Produk
Retail Price : RM136.00
Size : 90 capsules

Testimonial
image

Berapa Harga Set PCOS?

•Jumlah Set dengan Alfalfa (S) RM290.00 termasuk post atau COD.
• Jumlah Set dengan Alfalfa (L) RM334.00 termasuk post atau COD.

Untuk harga yang lebih jimat dan konsultasi percuma, jangan segan jangan malu untuk hubungi Kakngah… 🙂

Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Vitamin C Boleh Tingkatkan Kesuburan.

Posted on Updated on

Vitamin C memainkan peranan yang cukup penting dalam tubuh dan tidak terkecuali juga bermanfaat dalam kesuburan lelaki dan wanita. Bagi kaum seorang wanita, Vitamin C membantu dalam menjaga keseimbangan hormon, meningkatkan sistem imun, meningkatkan kesuburan dan yang paling penting membantu dalam penyerapan zat besi ke dalam darah. Bagi kaum lelaki pula, Vitamin C membantu meningkatkan pergerakkan dari sperma.

Seperti yang dikongsikan oleh Dr. Hamid Arshat di laman FB Page beliau bagi pasangan untuk merancang kehamilan…

Tahukah Anda???

  • Haiwan menghasilkan vitamin c mereka sendiri seperti arnab mampu menghasilkan 18,000mg vitamin c sedangkan manusia tidak dapat menghasilkan vitamin C. Tambahan pula, vitamin C larut air dan akan hilang berterusan dari tubuh kita. Oleh yang demikian, adalah perlu untuk kita mengambil vitamin C setiap hari kerana vitamin C tidak memberi kesan toksik. 
  • Setiap hidangan buah-buahan membekalkan 45-60mg vitamin C. Buah-buahan akan menghasilkan vitamin C yang lengkap dalam masa 10 hari selepas buah ranum. Tetapi kandungan vitamin C tersebut akan berkurangan kepada separuh apabila dipetik dan akan musnah apabila terdedah kepada kepanasan. 

Kesimpulannya, KakNgah sarankan anda mengambil bersama Sustained Release Vita C Shaklee jika anda merancang untuk hamil.

vita-c

Kenapa Sustained Release Vita C?

✎ Vitamin C pertama yang natural dan bertindak secara ‘Sustained release’, berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh selama 24 jam.

✎ Rumusan unik yang membenarkan pelepasan vitamin c secara perlahan dan berterusan selama 5 jam.

✎ Membekalkan ‘Bioflavinoid’ dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg..Bioflavonoids bekerja untuk meningkatkan keberkesanan vitamin C dan perlu diambil sebagai sebahagian daripada suplemen vitamin C..( elak salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi vitamin c, elak vitamin c dari cepat teroksida dan merosakkan sel)

✎ Tiada pembaziran kerana semua vitamin C digunakan akan di lepaskan ke dalam system tubuh secara perlahan mengikut keperluan.

✎ Selamat, Berkesan dan Semulajadi.

Sustained release Vita-C ni dah jadi pilihan KakNgah dan suami, anda bila lagi??? Jom order… 🙂

 
 
Name Card
 
 

Shaklee Zinc Complex

Posted on Updated on

zincZinc adalah sebuah mineral penting dengan belbagai fungsi untuk tubuh manusia dengan mengaktifkan lebih 200 enzim di dalam tubuh kita.

Sebelum KakNgah kongsikan manfaat zinc complex, terlebih dahulu KakNgah kongsikan dahulu Perbezaan Zinc Complex Shaklee dengan brand lain yang berada di pasaran.

Zinc Complex Shaklee dirumus daripada glukonat semulajadi bergabung dengan nutrein semulajadi yang lain seperti kalsium dan serbuk Alfalfa bagi menghasilkan zinc yang mudah untuk diserap oleh tubuh kita.

Zinc sesuai untuk pengambilan jangka panjang  dan ianya berkesan dalam mengeluarkan toksik seperti kadmium dan plumbum dari tubuh.

 

Manfaat Utama :

  • Zinc berkebolehan menggabungkan DNA, RNA dan protin, seterusnya merangsang regenerasi sel.
  • Membantu dalam memelihara metabolisma pada tahap selular dan pertumbuhan kanak-kanak sehingga meningkat ke usia remaja.
  • Membentuk Kolagen ~ membantu pembentukan protin dan kolagen untuk pertumbuhan, perkembangan kulit, kuku dan organ.
  • Mempertingkatkan Sistem Imum ~ Membantu pengeluaran kelenjar tyhmus dengan pengeluaran T-cells untuk menentang kanser dan mengahalang infeksi penyakit.
  • Mempercepatkan Pemulihan Luka ~ membantu dalam pemulihan luka luaran dan dalaman seperti pembedahan.
  • Memperbaiki Masalah Prostat ~ Kajian menunjukan pengambilan zinc dapat mengurangkan prostatomegaly/ pembengkakkan prostat sebanyak 70%.
  • Kemampuan Seks Lelaki ~ Bantu dalam meningkatkan kuantiti sperma, pengambilan zinc yang secukupnya mampu meningkatkan keupayaan seks yang bertenaga.
  • Ovulasi Wanita ~ penting untuk ovulasi wanita juga membantu pengucupan uterus dan mengembalikan daya ketahanannya.
  • Memperbaiki Radang Kulit ~ Memperbaiki radang kulit seperti jerawat dan kulat air.
  • Mengekalkan Deria Bau ~ baik untuk mengekalkan deria bau yang sihat dan sensitiviti (bau dan rasa).

Hahha… dah tahukan manfaat zinc ni, next time jika ada kelapangan InsyaAllah KakNgah akan kongsikan dengan lebih padat lagi kebaikan zinc untuk kaum adam… nantikan yer.. 🙂

OPS!! berapa harga sebotol Zinc Complex? RM33.75, murah jerk.. dan anda memang boleh memilikinya, tahan selama 4 bulan pengambilan. Jimat kan??? moh buat order..

 
 
 
Name Card
 
 

Iodin Penting untuk Wanita Hamil! Adakah Anda Mendapat Secukupnya?

Posted on Updated on

“Tahukah anda, iodin adalah satu kepentingan untuk anda semasa hamil, menyusu dan merancang untuk hamil?”

Fungsi iodin yang diketahui ialah sebagai bahagian perlu kepada hormon thyroid. Hormon  thyroid mengatur banyak aktiviti berlainan termasuk tumbesaran, pembiakan , fungsi neuromuskular, pertumbuhan kulit dan rambut, metabolisma selular, dan menolong melepaskan tenaga ke dalam sel. Badan kita biasanya mengandungi 20 – 30mgs iodin. Lebih kurang 60% daripadanya terdapat dalam kilang thyroid, selebihnya didapati pada keseluruhan tisu badan , terutamanya dalam ovari, otot dan darah.

hamilSatu artikel baru-baru ini yang disiarkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA) telah menimbulkan kesedaran mengenai kekurangan iodin di kalangan wanita hamil . Ibu-ibu di Amerika Syarikat mungkin tidak sedar bahawa mereka mempunyai risiko kekurangan iodin, dan bahawa tahap rendah nutrien ini memberikan kesan yang negatif pada kesihatan kedua-dua ibu dan anak dalam kandungan mereka. 

Tidak seperti kebanyakan nutrien penting lain, badan anda tidak mempunyai keupayaan untuk mengeluarkan bekalan iodin dengan sendiri. Ia perlu diambil sama ada daripada sumber makanan atau melalui suplemen . 

Sumber Makanan ~ udang kara, tiram, sardin dan rumpai laut adalah sumber iodin yang baik. Jumlah iodin yang terkandung dalam susu dan telur adalah ditentukan oleh jumlah iodin yang terdapat dalam makanan ternakan tersebut. Kandungan iodin yang terdapat pada sayur-sayuran adalah berbeza mengikut jumlah kandungan iodin yang terdapat pada tanah.

Sumber Supplement ~ Vita-Lea [Multivitamin] dari Shaklee menawarkan keperluan iodin yang diperlukan oleh ibu-ibu hamil bagi menampung keperluan nutrein yang diperlukan.

vita-leaVita-Lea Shaklee merupakan multi-vitamin yang pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagai Vitalize-Mineral dan disingkatkan sebutan kepada Vita-Min dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari Shaklee. Tabletnya yang disaluti serbuk nutrisi – spirulina dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan berteknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai Explo-tab. Ia merupakan multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protien untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

Ujian Klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. Vita-Lea telah dipilih oleh Center of Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.

Jadi apa yang anda dapat daripada artikel ini ?

Jika anda hamil atau merancang untuk hamil tidak lama lagi, pastikan pilihan anda semasa membeli multivitimin lengkap dengan iodin agar anda dan bayi anda mendapat keperluan nutrein yang mencukupi. Vita-Lea Shaklee sememangnya PILIHAN KAKNGAH!

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.
 
 

GLA ~ Bantu Masalah Kulit Kering

Posted on

“Beautiful skin requires a very special essential fatty acid called Gamma Linolenic Acid, also known as GLA. GLA builds better, more beautiful skin from the inside out.”

************************************************************

Hahha… teringat masa mula-mula join Shaklee Member, dua tiga hari membelek maklumat dari kit bag, bila tengok senarai produk terpandang satu produk GLA Complex, cam pelik jerk nama “GLA” tu… jakun nohhh…

Petang tadi pergi HQ Shaklee beli stock vitamin, kebetulan biras [Kapten Hafiz Firdaus Bin Abdullah] pun nak beli vitamin [GLA dan Peppermint], disebabkan Peppermint Out Of Stock jadi kapten [selesa KakNgah gelarkan Kapten, kena dengan tugasnya sebagai pilot]  borong terus 6 botol GLA. Kata Kak Lang [gelaran untuk adik kepada suami KakNgah ~ isteri Kapten], “suami Kak Lang ada masalah kulit kering, bila dah cuba GLA, kulit jadi ok, Alhamdulillah…”. Senang hati KakNgah dengar, Alhamdulillah… biasalah tugas sebagai seorang pilot akan membawa beliau keluar dan masuk dari negara, dengan perubahan cuaca menyebabkan kulit mudah bermasalah, kita pun tak lari dengan masalah kulit, banyak faktor sebenarnya yang mempengaruhi terjadinya masalah kulit sensetif, kering dan lain-lain masalah kulit… Apapun, jom kita kenal sket dengan GLA…

Apakah GLA?

GLA [Gamma linolenic acid] merupakan fatty acid yang sangat penting untuk kita sebab badan kita tidak dapat menghasilkannya dan kita perlu mendapatkan GLA ini dari apa yang kita makan. Pemakanan kita pun dah banyak yang diproses dan pastinya tidak semulajadi atau segar, jadi walaupun kita makan makanan yang ‘konon’nya tinggi asid lemak GLA ini, kita tidak mendapat khasiat atau keperluan yang secukupnya, sebab itulah perlunya supplemen, antara lain…

Apakah Kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex?
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan (bagus utk mereka yg ingin cuba hamil)
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri serta memberikan kelembapan kepada kulit kering
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
  • Membantu membaiki simptom berkaitan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan.
  • Kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari GLA boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolesterol.

TESTIMONIAL

GLA~Testi

Ermmm… btul lah GLA dapat membantu masalah kulit bermasalah.. Alhamdulillah, Bagi anda yang ingin mencubanya, bolehlah borong ngan KakNgah, harga lagi jimat akan anda perolehi dari KakNgah… 🙂 meh wat order…

 
 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.

Cari Punca Kenapa GAGAL HAMIL?

Posted on Updated on

Sebelum ni KakNgah ada kongsikan pilihan set kesuburan yang bersesuaian dengan anda yang ingin mencubanya di blog lama KakNgah. Alhamdulillah… mendapat sambutan dari pengguna di luar sana dan terima kasih kepada anda kerana mencubanya, moga ada berita gembira yang akan disampaikan kepada KakNgah. Hari ini plak KakNgah ingin kongsikan antara faktor penyebab atau punca kenapa anda gagal hamil, jom kenali puncanya :

✿ Usia Wanita Tersebut

Dalam zaman serba moden ini, ramai wanita yang mendirikan rumah tangga hanya selepas berjaya memperoleh kerjaya yang diinginkan. Akibatnya, usia sudah ‘banyak’. Tahukah anda bahawa peningkatan usia boleh mengurangkan kemampuan seorang wanita itu untuk hamil. Setelah berumur 30 tahun, tahap kesuburan wanita semakin berkurang dari setahun ke setahun.

Usia & Tahap Kesihatan Pasangan

Tahap kesuburan lelaki juga berkurangan apabila usia mereka meningkat. Walau bagaimanapun, penurunan tersebut tidaklah secepat wanita. Biasanya tahap kesuburan lelaki mula menurun selepas berusia 40 tahun.

Gaya Hidup

Pelbagai faktor yang ada kaitan dengan gaya hidup memberikan kesan terhadap keupayaan seseorang wanita itu untuk hamil. Antaranya adalah faktor pemakanan, senaman, tahap stres yang sedang dialami, tabiat tidur dan macam-macam lagi. Untuk memastikan berjaya hamil, anda mestilah betul-betul sihat. Maknanya, anda perlu berhenti merokok, tidak mengambil minuman keras, mengamalkan diet seimbang setiap hari, tidur yang cukup senaman secara berkala.

Stres Yang Melampau

Tekanan perasaan yang melampau boleh menutup peluang anda untuk memiliki cahaya mata sendiri. Sama ada berusaha terlalu keras untuk mendapatkan anak ataupun terlalu komited dengan kerja, kedua-keduanya boleh menyebabkan anda sukar hamil. Semakin tertekan pasangan suami isteri itu maka semakin sukar bagi mereka untuk mendapatkan anak.

Pakaian

Bagi lelaki, pemakaian pakaian terutama seluar dan seluar dalam yang ketat boleh menyebabkan sperma yang dihasilkan kurang berbanding dengan lelaki yang berpakaian longgor. Jadi, ini bermakna sekiranya masih belum ada anak dan suami gemar memakai seluar dalam, eloklah bertukar kepada boxer agar lebih longgar.

Masalah Hormon

Sesetengah wanita tidak tidak ada masalah untuk hamil tetapi tubuh mereka tidak mampu menghasilkan progesteron yang mengcukupi bagi mengekalkan kehamilan. Oleh itu, sekiranya anda risau tentang kemungkinan ada masalah hormon ataupun masalah fizikal yang menyukarkan kehamilan, segeralah berjumpa doktor untuk rawatan lanjut.

Bilangan Sperma Yang Rendah

Ada sesetengah lelaki bermasalah untuk menghasilkan sperma. Akibatnya isteri sukar hamil. Oleh yang demikian, suami perlulah menjalani beberapa ujian terhadap sperma mereka untuk mengetahui keadaan sebenarnya.

Pengambilan Kafein

Sekiranya anda mengambil lebih daripada satu atau dua cawan kopi / sebarang kafein setiap hari, anda sebebnarnya mengurangkan keupayaan diri untuk hamil. Ada kajian mendapati bahawa jumlah kafein yang ada dalam tubuh boleh mengganggu kemampuan telur untuk melekat dalam uterus.

sumber: Pa&Ma Julai 2009

Ermm… tak salahkan jika kita amalkan suplemen untuk berusaha mencubanya seperti nasihat Dr Hamid Arshat di laman FBnya ~

Dr.Hamid arsyad ~ kesuburan

Untuk pengetahuan anda juga, satu lagi produk terbaru shaklee yang baik untuk lelaki dan wanita dalam menangani masalah kesuburan adalah CoQHealth Plus, leh baca dengan lanjut yer… Hubungi KakNgah jika anda ingin dapatkan set kesuburan mengikut bajet mampu milik anda kay…

 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.

B-Complex ~ Tekanan Dan Kesuburan

Posted on Updated on

Dalam masyarakat serba moden dan maju hari ini, adalah mudah bagi rakyat Malaysia kini  mengalami tekanan. Tekanan bukan hanya di tempat kerja malah di rumah, di jalan raya atau dimana jua. Ramai yang beranggapan tekanan adalah salah satu masalah “dalaman” namun perlu diketahui bahawa anda sebenarnya ada “sesuatu” yang mengganggu. Tekanan bukan satu perkara yang baik untuk badan kita secara umum, dan ia sebenarnya mempunyai kesan yang amat nyata terhadap kesuburan anda.

Bolehkah Tekanan Menghalang Kesuburan anda?

Percaya atau tidak, badan kita dilengkapi untuk mengelakkan kehamilan daripada berlaku dalam keadaan tekanan yang melampau. Kehadiran adrenalin, hormon yang dikeluarkan oleh badan kita apabila dalam keadaan tertekan akan memberi isyarat kepada badan kita bahawa keadaan tidak sesuai untuk kehamilan. Adrenalin menghalang kita daripada menggunakan hormon progesteron, dimana ia penting untuk kesuburan. Ia juga menyebabkan kelenjar pituitari melepaskan prolaktin pada tahap yang lebih tinggi, yang juga menyebabkan kemandulan berlaku.

So… untuk mengawal tekanan/ stress anda hanya perlukan B-complex. Kat sini KakNgah kongsikan sket bagaimana B-complex dapat membantu anda dalam masalah kesuburan. Kebanyakan vitamin B dilibatkan dalam pengeluaran neurotransmitter dan pengubahsuai dalam otak yang membolehkan badan mengatasi stress dengan baik. 

Bagaimana Memilih B-complex yang Baik?

  • Mempunyai 8 kompenan lengkap B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA kesemua kompenan saling memerlukan dan perlu diambil dalam masa yang sama.
  • Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
  • Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar.

Bagaimana B-complex Membantu Menangani Tekanan?

  • Vitamin B1~menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisma.
  • Vitamin B2~Memproses asid amino dan lemak.Juga membantu mengaktifkan vitamin B-6 dan asid folic.
  • Vitamin B3~Membantu mengurngkan kolestrol didalam darah dan pengaliran kolestrol dalam darah;membantu dalam kesihatan kulit yang baik,membantu sistem pencernaan.. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar utk menjadikan seseorang psyco/sakit mental.
  • Vitamin B5~Membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang.
  • Vitamin B6~Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin didalam otak kerana ketidak seimbangan serotonin akan menyebabkan depressi..
  • Vitamin B9~Bersama2 dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi di dalam badan.
  • Vitamin B12~Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Kekurangan B12 akan menyebabkan depressi,tidak tenteram.

Ermmm… sebenarnya stress ni seelok-eloknya sama-sama dikawal oleh suami dan isteri. Stress bukan hanya menyebabkan masalah kesuburan malahan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi penyakit seperti asthma, obesiti, jangtung dan banyak lagi.. so sila kawal stress anda okeh???

 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.