Anak Malas Mandi!

Hallo…hallo… saper ada masalah cam KakNgah? rasanya semua ibu-ibu ada masalah yang sama kan, hahha… Malam semalam punya cerita…

KakNgah : Angah… pergi mandi!

Idraki : Angah bosan la nak mandi…

KakNgah : Angah tahu tak? klu malas mandi nanti jadi cam gni… (lihat pic. di bawah…)
image

Dah… dengan muka cuak terus masuk bilik air mandi.. pas mandi tayang gigi dulu… hahha.. Kekadang kita sebagai ibu bapa kene juga saiko kan anak sket kan… 🙂

image

Bagi yang nak order supplement sila hubungi KakNgah yerr… 😀


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Advertisements

Jenis-Jenis Kanser Kanak-Kanak | Retinoblastoma

image

Retinoblastoma! Pertama kali KakNgah dengar tentang penyakit nih. Di Malaysia pun hanya dalam 5% ~ 10% sahaja so memang kebanyakkan ibu bapa tidak menyedari masalah yang dihadapi oleh anak-anak mereka. Kesannya juga boleh menjadi parah dan berisiko! Dari hasil google, kat Malaysia nih ada satu kes yang dijumpai, tu pun dah lama, tengok kat SINI yer.

Apakah Retinoblastoma?

Retinoblastoma adalah kanser mata yang berlaku hanya pada kanak-kanak. Ia adalah kanser kanak-kanak yang sangat muda. Dua pertiga daripada pesakit retinoblastoma didiagnosis sebelum mereka berumur 2 tahun dan lebih daripada 90 peratus didiagnosis sebelum usia 5.

Retinoblastoma boleh terjadi dalam dua bentuk:

• Kira-kira 75 peratus daripada kanak-kanak yang retinoblastoma mempunyai satu tumor pada sebelah mata. Ini dipanggil retinoblastoma satu pihak dan ia selalunya berlaku sekitar 2 tahun.
• Kira-kira 25 peratus daripada kanak-kanak yang mempunyai tumor retinoblastoma dalam kedua-dua mata. Ini dipanggil retinoblastoma dua hala atau multifocal dan ia selalunya berlaku sebelum usia 1.

PUNCA

1) Punca daripada keterunan

• Peluang untuk menghidap retinoblastoma lebih tinggi iaitu sebanyak 50 peratus.
• Biasanya kedua-dua mata kanak-kanak terbabit akan dijangkiti oleh ketumbuhan yang banya.
• Ketumbuhan tersebut akan mula ketara pada usia kanak-kanak berkenaan 18 bulan ataupun lebih awal.
• Lebih terdedah kepada risiko untuk menghidap kanser pada bahagian anggota badan yang lain.

2) Punca bukan dari keturunan

• Ketumbuhan tersebut akan mula ketara ketika kanak-kanak itu berusia dua tahun.
• Biasanya hanya sebelah mata yang akan dijangkiti dan membabitkan satu ketumbuhan sahaja.
• Penyakit tersebut tidak akan diturunkan kepada anak-anak.

TANDA-TANDA

1) Terdapat tanda putih pada anak mata (leucocoria)

• Sebanyak 60 peratus pesakit mendapati anak mata mereka mempunyai tanda putih pada peringkat awal retinoblastoma.
• Pada peringkat awal, ibu bapa akan dapat mengesan sesekali tanda berkenaan contohnya dalam keadaan cahaya lampu yang malap atau melalui penglihatan kanak-kanak tersebut yang tidak tepat.
• Setelah ketumbuhan itu semakin membesar tanda putih akan lebih ketara pada mata kanak-kanak berkenaan.
• Kadangkala sekiranya dilihat pada gambar akan kelihatan tanda di kedua-dua mata pesakit tidak serupa iaitu sebelah mata yang normal akan merah dan mata dijangkiti didapati seperti normal.
• Ibu bapa yang mendapati anak mereka memiliki tanda tersebut dinasihatkan supaya mendapatkan pemeriksaan daripada doktor pakar mata.

2) Mata juling

• Sebanyak 20 peratus pesakit mengalami tanda-tanda masalah mata juling.
• Ibu bapa perlu mendapatkan pemeriksaan secepat mungkin daripada doktor pakar mata sekiranya mendapati anak mereka mengalami masalah mata juling.

3) Mata kemerahan dan membengkak (peringkat akhir).

• Pada peringkat ini pesakit terlewat untuk mendapatkan rawatan kerana ketumbuhan tersebut telah merebak.
• Ramai ibu bapa yang dapat mengesan tanda putih atau kejulingan pada mata anak mereka tetapi malangnya mereka tidak mendapatkan rawatan segera sehingga mata kanak-kanak terbabit membengkak selepas beberapa bulan.
• Ada juga pesakit telah mendapatkan rawatan diagnosis daripada doktor pakar tetapi ibu bapa menolak untuk meneruskannya sehingga ketumbuhan itu berada di tahap serius.
• Pada tahap seumpama ini, rawatan secara drastik diperlukan dan biasanya pesakit sukar untuk diselamatkan.

DIAGNOSIS

Rawatan diagnosis seperti ujian CT Scan dan ultra bunyi akan dilakukan terhadap pesakit yang disyaki menghidap retinoblastoma.

Tujuan rawatan:

• Untuk menyelamatkan penglihatan dan juga nyawa kanak-kanak terbabit.
• Rawatan juga bergantung kepada tahap dan saiz ketumbuhan.
• Ketumbuhan kecil boleh dirawat dengan menggunakan rawatan secara laser atau cryotherapy dan biasanya kaedah tersebut mampu melindungi penglihatan pesakit.
• Apabila kanser mula merebak hampir keseluruhan bahagian mata, pembedahan untuk membuang mata yang dijangkiti itu diperlukan.
• Dengan rawatan kimoterapi ia dapat mengurangkan kadar ketumbuhan dan seterusnya pesakit boleh menjalani rawatan secara laser atau cryotherapy. Rawatan tersebut juga diperlukan apabila barah telah merebak pada bahagian luar bola mata dan seluruh tubuh pesakit.
• Rawatan secara radiasi boleh dilakukan pada bahagian mata yang mengalami ketumbuhan. Bagaimanapun, rawatan itu boleh mendedahkan pesakit kepada komplikasi lain seperti kecacatan teruk pada muka, kerosakan pada bahagian lain struktur okular (ocular) dan terdedah kepada penyakit kanser yang lain.

KESAN JANGKA PANJANG KEPADA PESAKIT RETINOBLASTOMA

• Pesakit mudah terdedah kepada lain-lain penyakit barah apabila mereka semakin meningkat dewasa.
• Biasanya pesakit yang pernah menghidap retinoblastoma akan terdedah kepada penyakit barah tulang.
• Ibu bapa perlu menerima kenyataan bahawa anak mereka mungkin akan hilang penglihatan sekiranya ketumbuhan tersebut semakin membesar sehingga memaksa doktor melakukan pembedahan untuk membuang mata kanak-kanak terbabit.

LANGKAH YANG PERLU DiAMBIL OLEH AHLI KELUARGA PESAKIT

• Semua ahli keluarga pesakit dinasihatkan supaya mendapatkan pemeriksaan daripada doktor pakar.
• Pemeriksaan itu penting sekiranya retinoblastoma merupakan penyakit turun-temurun keluarga terlibat.
• Ibu bapa diminta supaya menerima nasihat doktor pakar demi keselamatan nyawa pesakit.

Adakah Suplement Shaklee Yang Membantu?

image

Alhamdulillah, ADA! ikhtiar dari sahabat kita ni dengan menggunakan Shaklee Vivix dan NutriFeron sangat membantu.

Bagaimana Vivix dan NutriFeron membantu?

Vivix
• Kaya dengan anti-oksidan yang tinggi iaitu polyphenol dan resvetrol dimana ianya mampu memperbaiki dan melindungi sehingga ke tahap sel DNA dengan 4 mekanisma pada tahap sellular.
• Vivix juga kaya dengan Vitamin A yang membantu mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida.

NutriFeron
• Merupakan antiferon semulajadi yang mengandungi polisakarida yang merangsang dan mengaktifkan immunologlobulin melawan sel-sel tumor dan kanser. • Dapat menentang radikal bebas dan faktor penyebab kanser.
• Berfungsi untuk membunuh T-cells, B-cells dan makrofag.
• Selain daripada itu juga, ia mampu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu kemoterapi.

Hahha… betullah tuh kan… Alhamdulillah, kita cuba berikhtiar namun Allah yang memberikan kesembuhan sepenuhnya… 🙂

Ada lagi, bagi memastikan anak kekal sihat dan cergas elok berikan MealShake. Bulan ni promo MealShake BUY 3 FREE 1 pula tuh, rugi tak borong bebanyak…

image

Lagi TESTIMONIALS Vivix

• https://kakngahsihat.wordpress.com/2014/01/14/testimonial-diri-sendiri-consume-vivix-shaklee-memang-terbaik/

• https://kakngahsihat.wordpress.com/2014/09/16/supplement-shaklee-penyebab-kanser/

• https://kakngahsihat.wordpress.com/2014/04/19/shaklee-vivix-testimonial-collection-international-user/

 ⌨ Pertanyaan lanjut untuk order & Konsultasi boleh roger2 dengan KakNgah yer.. 😀


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Anak Cergas, Ibu Ceria!

image

Anak Cergas, Ibu Ceria!

Alhamdulillah, walaupun kewangan kekadang tidak mencukupi tetapi 3 supplement di atas memang dah wajib tersedia untuk anak-anak KakNgah. Tiada yang lebih penting bagi KakNgah dan suami selain nutrein yang cukup untuk kesihatan dan pembelajaran anak-anak.

Untuk Apakah 3 Supplement Tersebut?

Chewable Vita-C ~ RM37.00

image

• Anti-oksidan semulajadi.
• Mengurangkan sistem allergik.
• Mengekalkan integrasi sel.
• menggalakkan kesihatan gigi, gusi, otot dan salur darah supaya sihat.
• Mengawal masalah hidung berdarah.

image

Omega Guard ~ RM136.00

image

• Membantu tumbesaran & perkembangan otak.
• Membantu perkembangan memori.
• Meningkatkan sistem imun.
• Mencegah kanser.
• Mencegah insomnia dan tekanan.

image

MealShake ~ RM113.00

image

• Menguatkan sistem imun.
• Memberikan selera makan untuk anak-anak yang kurang gemar untuk makan atau memilih makan.
• Membantu mengurangkan masalah sembelit dikalangan anak-anak.
• Memberikan nutrein lengkap untuk anak-anak.

image

Kene la bulan ni PROMO BUY 3 FREE 1 MEALSHAKE @ RM351.00 including postage! Jangan lepaskan peluang yang ada kay, rugi tau… 🙂

 ⌨ Pertanyaan lanjut untuk order & Konsultasi boleh roger2 dengan KakNgah yer.. 😀


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

GLA Sesuai Bagi Pembelajaran Anak…

image

Bismillah walhamdulillah… walaupun result kurang memuaskan tetapi KakNgah bersyukur kerana sedikit sebanyak dengan memberikan GLA kepada anak sulung KakNgah, dia dapat memberikan fokus dalam pembelajaran dan alhamdulillah juga ada peningkatan dalam peperiksaannya. Saje nak uji pengetahuannya KakNgah bersoal jawab sedikit dengan apa yang dia jawab dalam exam.

Ummi : Ni semua, along buat sendiri ke? ke cikgu bagitau jawapan? ke along tiru kawan?

Along : Along buat sendiri la ummi… kan tiap-tiap hari masa periksa ummi cakap kat along, pikir dengan otak… guna otak untuk jawab periksa…

Tersenyum KakNgah dengar jawapan dari dia, memang KakNgah agak tegas dengan dia dalam pelajaran. Tapi itu pun kekadang terlalai juga mengajarnya di rumah dengan homework nya.

Sesuaikah GLA untuk Pembelajaran Anak-Anak?

Jawapannya YA, memang sessuai, nak-nak anak yang hyperaktif & Autisme. Anak KakNgah ni bleh tahan aktifnya, dalam tengah makan nasi pun dia boleh sulam lagi dengan bermain, penat nak bercakap ngan dia 😀

Bagaimanakah GLA Membantu Dalam Pembelajaran Anak-Anak?
image
GLA Shaklee diekstrak dari Borage yang mengandungi 2x ganda GLA dalam EPO. Gabungan dengan minyak sunflower dan vitamin E dapat meningkatkan keberkesanan dan kestabilan GLA.

Apakah Omega-6?

Omega-6 adalah asid lemak penting yang diperlukan tubuh untuk kesihatan badan namun ianya tidak dapat membina dengan sendirinya oleh badan. Ianya juga dikenali sebagai asid lemak politaktepu (PUFA).

Along with omega-3 fatty acids, omega-6 fatty acids play a crucial role in brain function, as well as normal growth and development.

Seperti yang sedia maklum, Omega-6 memainkan peranan penting dalam fungsi otak apabila dikombinasi dengan Omega-3. Antara lain, peranan GLA juga membantu dalam :
• merangsang kulit dan pertumbuhan rambut,
• mengekalkan kesihatan tulang,
• mengawal metabolisma,
• mengekalkan kesihatan pembiakan.

Berapakah Harga Sebotol GLA?

Harga sebotol GLA adalah RM91.00 dengan kuantiti 60 kapsul sebotol.

Untuk harga yang lebih jimat dan konsultasi percuma, jangan segan jangan malu untuk hubungi Kakngah… 😉

⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

MealShake Mencukupkan Keperluan Nutrein Anak-Anak.

image

Tadaaaa… cukup ke tak cukup anda boleh fikirkan sendiri. Alhamdulillah, KakNgah tak menyesal pilih MealShake untuk anak-anak KakNgah terutama anak kecil sendiri dimana KakNgah terpaksa hentikan susu ibu. Ya, KakNgah terpaksa hentikan.. 😦  nampak kejam tetapi apakan daya. Anak kecil KakNgah adalah satu-satunya yang menyusu susu ibu sepenuhnya sehingga usia 2 tahun.

Namun KakNgah terpaksa hentikan kerana dia tak nak makan makanan lain walaupun dah berusia 2 tahun. Badan makin mengecut dan mengecut sehingga satu hari dia dimasukkan ke hospital kerana cirit birit dan muntah. Memang agak sukar untuk hentikan tetapi KakNgah sendiri terpaksa berkeras dan tekad hati bagi mendapatkan nutrein secukupnya untuk si kecil KakNgah… (ummi sayang Arsyad).

Bagaimana MealShake Mencukupkan Keperluan Nutrein Anak-anak?

Hahha… antara kandungan yang terdapat di dalam MealShake adalah :

• Buah-Buahan,
• Sayur-sayuran,
• Kacang soya,
• Lactalbumin (sejenis susu) ~ bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protin yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi hingga ke orang dewasa.
• Termasuk pelbagai nutrisi lain seperti immunoglobulin, lactoferrin, bacteriolysin dan sebagainya.

7 Sebab Mengapa MealShake Penting untuk Anak Anda.

1) Mengandungi asid folic, biotin, kalsium dan magnesium untuk bina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.
2) Kaya dengan serat larut yang membantu menyingkirkan lemak berlebihan daripada kolon dan perut.
3) Minuman Multivitamin perasa vanilla yang lengkap, tanpa pewarna dan gula tiruan.
4) Kaya dengan protein yang membantu menyihatkan sel-sel.
5) Lengkap dengan 19 vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh badan.
6) Mengandungi vitamin A, C, E, Zink, Selenium sebagai anti-oksidan.
7) Lengkap dengan 8 kompenan B-kompleks serta iron untuk membentuk sel-sel darah merah yang sihat.

TESTIMONIALS
image

Tengokkk… ianya bukan hanya pilihan KakNgah jerk, ramai ibu-ibu di luar sana juga berkongsi keperluan MealShake untuk anak-anak mereka… anda bagaimana?

Info Produk
Retail Price : RM113.00
Size : 544gram

Untuk harga yang lebih jimat dan konsultasi percuma, jangan segan jangan malu untuk hubungi Kakngah… 🙂

⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

PROMO SEPTEMBER 2014 ~ PANAS & GEMPAK

Bulan ni extra PANAS & GEMPAK! L0L… apesal? hahha, kalau anda nak tau, bulan ni Shaklee Malaysia bagi PROMO 2 produk sekali gus.

image

Untuk pengetahuan anda Collagen Shaklee adalah PROMO untuk bulan nih tetapi disebabkan ibu-ibu sering tak nak melepaskan peluang untuk shopping buat anak-anak juga maka Shaklee pun kasilah special sket PROMO MealShake nih. 🙂
image
Bukan senang Shaklee nak bagi PROMO 2 produk sekali gus. Nak-nak produk kegilaan semua wanita dan ibu-ibu termasuk lah KakNgah. 😀 Kena sangat ler, stock MealShake untuk KakNgah dan anak-anak pun dah clear. Ops! KakNgah consume untuk gemukkkk… 🙂

Baru dok cerita 3 hari lepas kan, Padah MealShake! sekali bertambah padah ler di bulan September dan Oktober nih… senyum kambing la daku jawabnya. 😛

Ehhh… anda jangan dok tunggu lelama sangat kay, order je terus mana set promo yang korang berkenan, bsok-bsok kalau dah out off stock.. jgn marah yer kak ton? 😛

⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Padah MealShake!

image

Padah MealShake! padah kot mana tuh? hehheww.. Padah la bagi ibu yang tak mahir masak memasak cam KakNgah ni, huhhu…

Padah pun padah la tetapi Alhamdulillah… KakNgah takyah nak risau-risau lagi tentang nutrien yang tidak mencukupi untuk anak-anak. Sejak 3 bulan amalkan MealShake secara konsisten ni, selera anak-anak kemain lagi. Nak-nak si kecil KakNgah, bangun tido jerk… “ummi, acad apar… acad nak acik”. Kekadang kelakar tengok dia makan dengan gelojohnya, cam sebulan tak jumpa makanan… 😀

image

Bertaik lalat nasi kt tepi tuh… 😛 Sangat jauh berbeza semasa dia menyusu badan. Taknak menjamah makanan lain sedangkan dah berusia 2 tahun so nak taknak terpaksa KakNgah putuskan susu badan. KakNgah berikan susu tepung dan dicampur sesudu teh MealShake sekali setiap hari. Resultnya selera tak sudah… 😀

image

Lain pula dengan anak ke-2 KakNgah yang sememangnya jenis berselera makan so takder la KakNgah nak risaukan sangat. Apapun Kakngah tetap berikan dia MealShake… Almaklumlah dialah paling rendah HB nya kerana Thalassaemia…  😦

image

Ini lagi sorang intan payung nih… liat nak makan, memilih makan, cerewet makan dan segalanya dialah susah nak makan-makan nih… huhhu tapi sekarang memang dia dah jadi hero bab-bab makan nih, kekadang tengah-tengah malam bleh dia cakap lapar sedangkan memang awal-awal dia dah makan so nak senang bancuhkan chocolate drink ngan MealShake untuk dia.. hihhi…

Istimewa MealShake

1) Lengkap dengan asid amino yang diperlukan tubuh dimana basdan tidak dapat menghasilkannya.
2) Lengkap dengan 19 vitamin dan mineral penting sebagai asas nutrein untuk kanak-kanak.
3) Sumber makanan serat dan protein yang terbaik.
4) Kaya dengan sumber kalsium.
5) Glisemik indeks yang rendah.
6) Kaya dengan kalsium.
7) Rasa Vanilla yang enak.

Siapa Perlukannya?

1) Anak-anak yang memilih makan.
2) Anak-anak yang kurang berminat/ kurang berselera untuk makan.
3) Anak-anak autisme.
4) Anak-anak yang sembelit.
5) Anak-anak yang bersekolah di mana MealShake juga kaya dengan zinc untuk perkembangan otak dan fokus mereka di dalam pembelajaran.
6) Anak-anak yang terlalu kurus atau kecil.
7) Mereka-mereka yang ingin tambah berat badan macam KakNgah.

Padahnya KakNgah kene menggoogle untuk mencari resepi… ahaks! Janji happy demi anak-anak tersayang, juga mestilah untuk si hubby I… lol 😛

Info Produk
Retail Price : RM113.75
Size : 544g

Nak cuba?

⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.