10 Manfaat Kesihatan Yang Perlu Anda Tahu Daripada Teh Rooibos.

image

Manfaat kesihatan daripada teh Rooibos atau juga dikenali sebagai teh merah belukar kerana ianya tumbuh dengan banyak dan luar biasa. Ia berkembang daripada pokok renek kecil, yang hanya hidup subur di kawasan Cedarberg terdekat Cape Town, Afrika Selatan.

10 Faedah Kesihatan Teh Rooibos

1. Bebas kafein
• Tumbuhan teh Rooibos tumbuh secara semulajadi tanpa kafein. Ini adalah penting kerana ia bermakna ia tidak perlu menjalani proses kimia untuk menghapuskan kafein. Ia juga bermakna bahawa sesiapa sahaja boleh minum termasuk mereka yang tidak sukakan kafein seperti kanak-kanak & wanita hamil. Manfaat utama yang lain apabila ianya bebas kafein, teh Rooibos boleh diambil dalam jumlah yang tidak terbatas . Kebanyakkan penduduk Afrika Selatan akan mengambil 5-6 cawan sehari.

2. Mengandungi antioksidan yang berkuasa
• Teh Rooibos mengandungi pelbagai antioksidan yang membantu untuk melindungi badan dalam beberapa cara. Dua polifenol antioksidan dipanggil aspalathin dan nothofagin didapati dalam kepekatan yang tinggi dalam teh Rooibos. Antioksidan melindungi badan dengan memerangi radikal bebas. Ini adalah sel-sel yang tidak stabil yang menyerang sel-sel yang sihat untuk menstabilkan diri mereka sendiri. Polifenol yang juga mempunyai ciri-ciri anti – radang dan boleh melindungi daripada penyakit jantung.

3. Mencegah terhadap beberapa jenis kanser
• Beberapa kajian telah menunjukkan hubungan antara penggunaan teh Rooibos dan pengurangan penyebab kanser bahan kimia. Ini adalah kerana tahap dominan antioksidan yang tinggi membantu ia membina pusat anti- mutagen (anti- kanser). Ini bermakna bahawa ianya dapat mempertahankan sel-sel & DNA daripada kerosakan dan menghalang kerosakkan sel-sel & DNA daripada berkembang menjadi kanser.

4. Kandungan mineral yang tinggi
Salah satu faedah kesihatan utama teh Rooibos ialah ia mengandungi beberapa mineral yang penting untuk kesihatan. Ini termasuk: magnesium (yang penting untuk sistem saraf ), kalsium dan mangan (penting untuk tulang dan gigi yang kuat) , zink (penting untuk metabolisme) dan besi (kritikal untuk membantu darah & otot mengedarkan oksigen).

5. Melancarkan peredaran
Salah satu daripada banyak antioksidan kuat dalam teh Rooibos dipanggil Chysoeriol. Ia boleh meningkatkan peredaran dengan menghalang aktiviti enzim yang mencetuskan penyakit kardiovaskular. Minuman teh Rooibos juga dapat membantu untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan kolesterol.

6. Melegakan ketidakselesaan  perut
• Sebagai teh Rooibos mengandungi tahap flavonoid, terutama dipanggil quercetin. Ia mempunyai keupayaan untuk melegakan banyak penyakit berkaitan perut seperti kekejangan, diarrhea dan senak. Flavonoid diketahui membantu mengurangkan kekejangan, keradangan dan alahan. Ia juga telah diakui secara meluas bahawa manfaat kesihatan teh Rooibos meliputi mengurangkan kolik di kalangan bayi. Ia benar-benar bebas kafein, ia adalah selamat bagi mereka untuk minum teh Rooibos.

7. Bantu penyerapan zat besi
• Tidak seperti kebanyakkan teh hitam yang menghalang badan daripada menyerap zat besi dengan berkesan kerana ia mengandungi tanin, teh Rooibos menyokong badan menyerap zat besi. Teh Rooibos mengandungi kurang daripada separuh tanin teh hitam.

8. Membantu masalah kulit
• Kajian baru-baru ini mendapati bahawa teh Rooibos boleh membantu anda untuk kelihatan lebih cantik! Teh Rooibos mengandungi asid phenylpyretic, yang membantu mengurangkan jerawat, psoriasis dan ekzema. Anda boleh jadikan beg teh segar dan disejukkan pada kawasan yang terjejas dan ia akan menenangkan dan menyembuhkan mana-mana keradangan.

9. Bolehkah melindungi Parkinson / Alzheimers penyakit
Minum teh Rooibos secara teratur dapat melindungi daripada proses yang dikenali sebagai peridoxation lipid. Ini berlaku apabila radikal bebas merosakkan sel-sel otak dan tisu saraf. Jika ini berpanjangan, ia boleh membawa  kepada penyakit otak yang progresif dan semakin buruk, seperti Alzheimer.

10. Menggalakkan tidur yang lebih baik
• Teh Rooibos adalah unik kerana ia boleh digunakan sekerap yang anda mahu dan pada bila-bila masa. Ramai orang memilih untuk minum sebelum tidur kerana ia boleh membantu dengan masalah insomnia. Oleh kerana kandungan mineral yang tinggi dan kekurangan kafein, ia dikenali untuk membantu orang ramai untuk berasa tenang dan santai.

Ahhaaa… tak sangka Teh Rooibos ni banyak manfaatnya! Macam sessuai jerk untuk dijadikan minuman kesihatan KakNgah yang kurang sangat nak ambil pil sebagai makanan kesihatan, KakNgah lebih suka yang berbentuk serbuk dan cecair… 🙂 Eh! Shaklee ada keluarkan Teh Rooibos ker? adooooo…. mana? mana?

image

Tatttadaaaa….. Cinch Energy Tea Mix! Kalau anda nak tahu, salah satu campuran yang terkandung di dalam Cinch Energy Tea Mix adalah Teh Rooibos. 3 bahan utama lain adalah Red Tea Extract, Daun Teh Putih dan Matcha Green Tea Powder. Info lanjut boleh lihat ke link INI. Cinch Tea nih boleh diminum untuk semua peringkat umur walaupun kanak-kanak!

Ada yang berminat? Sekotak RM131.00/ 28 sticks. Nak dengan harga yang lebih jimat? call me kay… 🙂


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Advertisements

Julai 2014 | Bulan Keahlian Percuma

wpid-img_20140715_113307_wm.jpgEhhh… betul ker Julai 2014 ni “Bulan Keahlian Percuma?”…

Betullah.. tak kan KakNgah nak bohong, bulan puasa nih.. tak baik tau berdosa.. 🙂 Lifetime Membership lagi korang hahhh.

Macam mana nak dapatkan Free Member nih?

Bukan susah pun, BUY 6 FREE 1 Shaklee Vivix™ jer pun pada harga RM2850.00 bulan nih dan anda akan mendapat penjimatan sebanyak RM570.00 dan pada bulan hadapan senang-senang jer korang dapat bonus RM200.00 ++ dari Shaklee… Tak susah kan, sebotol Shaklee Vivix™ tahan selama sebulan ++ gtu, sehari sesudu teh pun dah cukup.

Apa Manfaat Shaklee Vivix™ nih?

Pada KakNgah, Shaklee Vivix™ ni cukup membantu KakNgah dalam :

  • Masalah penghadaman (buasir),
  • Masalah insomnia,
  • Masalah sakit-sakit badan,
  • Masalah kurang tenaga akibat Thalassaemia,
  • Masalah kesihatan keseluruhan…

Antara lain Manfaat Shaklee Vivix™?

  • Mengawal diabetes,
  • Mengawal darah tinggi,
  • Mengurangkan ketagihan merokok,
  • Menjaga kesihatan jantung,
  • Mengurangkan kolesterol,
  • Mengurangkan berat badan,
  • PCOS,
  • Resdung,
  • Rheumatoid Artritis,
  • Dan banyak lagi…

Bagaimana Vivix™ bertindak?

  1. Kerosakan DNA ~ Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, menghasilkan satu “typo” [kesilapan dari yang asal] yang akan mengganggu fungsi sel dan panjang umur.
  2. Pengawalan Genetik ~ Pengawalan genetik menyumbang kepada deteriorasi [kemerosotan] umur pada tahap sellular. Di dalam satu penemuan utama, ujian klinikal terbaru menunjukkan ramuan Vivix™ mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap sellular.
  3. Pengeluaran Tenaga Yang Kian Menurun Oleh Sel-Sel ~ Mitochondria [penjana tenaga] di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan Mitochondria menurun, fungsi sel turut menurun. Ramuan Vivix™ menggalakkan biogenesis [pembentukkan baru] Mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.
  4. Penimbunan Protein AGE ~ Penimbunan berlebihan protein AGE [advance glycation end products]boleh menyebabkan kerosakkan tahap sellular yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur. Ramuan Vivix™ adalah 10 kali lebih kuat dari resveratrol [kandungan unik dalam anggur ‘muscadine’] untuk melambatkan pembentukkan protin AGE…

promo-julai-2014

Hahha…. rasanya dah cukup kut kan.. so bagi yang nak Free Member sambil-sambil menjaga kesihatan, boleh lah kita roger2.

 Pertanyaan lanjut untuk order & Konsultasi boleh roger2 dengan KakNgah yer.. 😀


Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

 

Bunga Sakura di Kedah?

Berbunga-bunga Sakura hah… bukan KOREA ja ada Bunga Sakura, kat KEDAH pun ada noh… sakura la sangat, 😀 . Kalau korang nak tau, sepanjang kiri dan kanan jalan di Kedah memang penuh ngan pokok ni Tecoma.. memang cantik bila tiba musim bunga cam gni, lagi2 jika berlatar belakangkan Gunung Jerai… Fuhhh! meletup abeh. KakNgah pun dah lama tak balik kg. rindu saat-saat cam gni… huhhu…

========================================

Bunga-bunga juga, kesihatan tetap kene jaga tau, hehhe… Just nak share sket tentang manfaat Alfalfa untuk pesakit darah tinggi, sebelum ni rasanya semua dah tau kan alfalfa ni memainkan peranan penting dalam pelbagai masalah kesihatan termasuk cancer. Antara manfaat Alfalfa Complex yang lain pula boleh tengak kat SINI!

wpid-wp-1396948550040.jpegApa yang membuatkan KakNgah nak share kebaikkan alfalfa untuk pesakit darah tinggi ni adalah kerana hubby KakNgah sendiri dah pun tersenarai dalam kategori pesakit Darah Tinggi, ermmm… apa taknya, hubby KakNgah ni suka sangat makan makanan yang tinggi kolestrol, kalau dah dapat makan tak ingat dah sakit tuh.. Rasanya baru seminggu ++ gtu KakNgah paksa hubby ngap Alfalfa Complex, sabtu baru-baru ni semasa ada program usahawan di Space U8 Bukit Jelutung ada buat kempen derma darah. Hubby KakNgah pula memang gemar menderma darah so dari situ jugalah KakNgah suruh hubby cuba derma darah. Bukan apa, jika korang nak derma darah, first sekali diaorang akan cek kategori darah > timbang berat dan check tekanan darah semua. Dari situlah korang boleh tahu samada korang nih sihat ke tak.. tup2 masa check tu Hubby lepas plak untuk derma darah so memang boleh tahulah yang darah tinggi dah tak ada…

BAGAIMANA ALFALFA MEMBANTU PESAKIT DARAH TINGGI?

Alfalfa Complex membantu pesakit dengan membuang toksik dari dalam badan dan mengurangkan tekanan darah! Apabila toksin keluar dari dalam badan secara automatiknya tekanan darah akan berkurangan.

0f65f-alfalfa-complexc2ae-shaklee-l-click-here-to-purchaseSebenarnya terdapat dua jenis bacaan tekanan darah iaitu systolik dan diastolik. Kadar biasa untuk systolik (tekanan atas) adalah di antara 100 mmHg hingga 140 mmHg. Manakala, kadar biasa untuk diastolik (tekanan bawah) pula adalah di antara 60 mmHg hingga 90 mmHg. Jikalau kadar kedua-dua bacaan tersebut sentiasa di luar kadar biasa untuk tempoh masa yang panjang, walaupun selepas berehat, maka seseorang itu disahkan menghidapi masalah penyakit darah tinggi.

Ringkas jerk! HARGA? Sebotol Alfalfa (S) hanya rm53.75 (330 tabs) & (L) rm97.50 (700 tabs)… OPS!!! nak lagi murah? Boleh jerk, jom JOIN MEMBER, lagi senang dan mudah untuk anda shopping online, tak mahal pun.. rm75.00 (WM) rm85.00 (EM) jerk. Malas nak online? ermmm… ada lagi caranya, MACAM MANA? Moh kita ber roger2 kalau nak tau, janji join member bersama KakNgah, pasti korang berpuas hati…

 
 
Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email: nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Kemuning.