Raya dulu-dulu dan sekarang…

Alhamdulillah, petang tadi dah sampai Shah Alam selepas 3 hari 3 malam bermalam di kampung mentua di Sg. Talan Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Eh, cam bermalam kat hotel plak kan… 😀 Setiap kali raya KakNgah tak berapa kesah untuk beraya di mana-mana pun janji sepakat… InsyaAllah ada rezeki, Raya Korban nanti KakNgah nak balik Kedah pula.

Ermmm… sebut raya nih, terasa lain sangat, dulu kalau raya seronoknya dapat balik kampung, nak-nak kalau kampung tu btul-btul tempat jin bertendang, hikhik… nikmat rasanya tapi lain dengan sekarang. Tak perlu pandang orang lain, cukuplah dengan gelagat anak-anak KakNgah sendiri terutama anak sulung KakNgah. Tak seronok katanya balik kampung, kejap-kejap mintak buka game, memang tak dapatlah nak buka game kalau balik kampung babah eay, nak-nak game yang perlukan line internet. Kampung en. somi memang jauh ke dalam, line telefon susah nak dapat, line internet lagilah…

Tapi di sebalik bosannya mereka dapatlah merasa durian kat depan umah atok, tunggu jatuh jer, berlarilah mencari buah durian gugur… 🙂 Alhamdulillah… KakNgah sendiri rasa cukup bahagia bersama mentua dan ipar duai, masing-masing sporting dan masa-masa begini kami sering bertukar-tukar pendapat dan perbincangan mengenai anak-anak dan masa depan.

Moga ikatan antara KakNgah dengan keluarga suami kekal erat untuk selama-lamanya, KakNgah sayang semuanya… :-* :-* :-*

image

Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin dari KakNgah dan keluarga…

Pesanan Sihat ; jaga makan yer raya-raya nih, jangan over sangat dengan hidangan yang melazatkan, kolesterol sedang menanti anda!


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415 
(KakNgah)
 COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Resepi Ringkas untuk Anak-Anak

image

Sarapan ringkas semudah A.B.C. untuk minda anak-anak, ringkas namun penuh khasiatnya!

Resepi
1) 5 sudu oat,
2) 1 sudu teh MealShake,
3) 1 capsule Omega Guard,
4) 2 sudu susu tepung+300ml air untuk rasa manis @ anda boleh gantikan 300ml susu segar.

Mudahkan… sarapan yang berkhasiat ini juga sesuai untuk anda yang inginkan kesihatan jantung, menstabilkan kolesterol, diabetes dan diet sihat dengan 3~6 capsules omega guard setiap sehari…

Kene pula bulan ni promo Omega Guard, berbaloi jika anda ingin dapatkannya di bulan November ini.

image

Bagi melihat senarai harga pasaran, sila click di PRICE LIST. Hubungi KakNgah untuk mendapatkan item dengan harga yang lebih istimewa beserta konsultasi secara PERCUMA.

Untuk membuat pesanan dengan menggunakan DEBIT CARD/ CREDIT CARD, sila click image di bawah…

image


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

10 Manfaat Kesihatan Yang Perlu Anda Tahu Daripada Teh Rooibos.

image

Manfaat kesihatan daripada teh Rooibos atau juga dikenali sebagai teh merah belukar kerana ianya tumbuh dengan banyak dan luar biasa. Ia berkembang daripada pokok renek kecil, yang hanya hidup subur di kawasan Cedarberg terdekat Cape Town, Afrika Selatan.

10 Faedah Kesihatan Teh Rooibos

1. Bebas kafein
• Tumbuhan teh Rooibos tumbuh secara semulajadi tanpa kafein. Ini adalah penting kerana ia bermakna ia tidak perlu menjalani proses kimia untuk menghapuskan kafein. Ia juga bermakna bahawa sesiapa sahaja boleh minum termasuk mereka yang tidak sukakan kafein seperti kanak-kanak & wanita hamil. Manfaat utama yang lain apabila ianya bebas kafein, teh Rooibos boleh diambil dalam jumlah yang tidak terbatas . Kebanyakkan penduduk Afrika Selatan akan mengambil 5-6 cawan sehari.

2. Mengandungi antioksidan yang berkuasa
• Teh Rooibos mengandungi pelbagai antioksidan yang membantu untuk melindungi badan dalam beberapa cara. Dua polifenol antioksidan dipanggil aspalathin dan nothofagin didapati dalam kepekatan yang tinggi dalam teh Rooibos. Antioksidan melindungi badan dengan memerangi radikal bebas. Ini adalah sel-sel yang tidak stabil yang menyerang sel-sel yang sihat untuk menstabilkan diri mereka sendiri. Polifenol yang juga mempunyai ciri-ciri anti – radang dan boleh melindungi daripada penyakit jantung.

3. Mencegah terhadap beberapa jenis kanser
• Beberapa kajian telah menunjukkan hubungan antara penggunaan teh Rooibos dan pengurangan penyebab kanser bahan kimia. Ini adalah kerana tahap dominan antioksidan yang tinggi membantu ia membina pusat anti- mutagen (anti- kanser). Ini bermakna bahawa ianya dapat mempertahankan sel-sel & DNA daripada kerosakan dan menghalang kerosakkan sel-sel & DNA daripada berkembang menjadi kanser.

4. Kandungan mineral yang tinggi
Salah satu faedah kesihatan utama teh Rooibos ialah ia mengandungi beberapa mineral yang penting untuk kesihatan. Ini termasuk: magnesium (yang penting untuk sistem saraf ), kalsium dan mangan (penting untuk tulang dan gigi yang kuat) , zink (penting untuk metabolisme) dan besi (kritikal untuk membantu darah & otot mengedarkan oksigen).

5. Melancarkan peredaran
Salah satu daripada banyak antioksidan kuat dalam teh Rooibos dipanggil Chysoeriol. Ia boleh meningkatkan peredaran dengan menghalang aktiviti enzim yang mencetuskan penyakit kardiovaskular. Minuman teh Rooibos juga dapat membantu untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan kolesterol.

6. Melegakan ketidakselesaan  perut
• Sebagai teh Rooibos mengandungi tahap flavonoid, terutama dipanggil quercetin. Ia mempunyai keupayaan untuk melegakan banyak penyakit berkaitan perut seperti kekejangan, diarrhea dan senak. Flavonoid diketahui membantu mengurangkan kekejangan, keradangan dan alahan. Ia juga telah diakui secara meluas bahawa manfaat kesihatan teh Rooibos meliputi mengurangkan kolik di kalangan bayi. Ia benar-benar bebas kafein, ia adalah selamat bagi mereka untuk minum teh Rooibos.

7. Bantu penyerapan zat besi
• Tidak seperti kebanyakkan teh hitam yang menghalang badan daripada menyerap zat besi dengan berkesan kerana ia mengandungi tanin, teh Rooibos menyokong badan menyerap zat besi. Teh Rooibos mengandungi kurang daripada separuh tanin teh hitam.

8. Membantu masalah kulit
• Kajian baru-baru ini mendapati bahawa teh Rooibos boleh membantu anda untuk kelihatan lebih cantik! Teh Rooibos mengandungi asid phenylpyretic, yang membantu mengurangkan jerawat, psoriasis dan ekzema. Anda boleh jadikan beg teh segar dan disejukkan pada kawasan yang terjejas dan ia akan menenangkan dan menyembuhkan mana-mana keradangan.

9. Bolehkah melindungi Parkinson / Alzheimers penyakit
Minum teh Rooibos secara teratur dapat melindungi daripada proses yang dikenali sebagai peridoxation lipid. Ini berlaku apabila radikal bebas merosakkan sel-sel otak dan tisu saraf. Jika ini berpanjangan, ia boleh membawa  kepada penyakit otak yang progresif dan semakin buruk, seperti Alzheimer.

10. Menggalakkan tidur yang lebih baik
• Teh Rooibos adalah unik kerana ia boleh digunakan sekerap yang anda mahu dan pada bila-bila masa. Ramai orang memilih untuk minum sebelum tidur kerana ia boleh membantu dengan masalah insomnia. Oleh kerana kandungan mineral yang tinggi dan kekurangan kafein, ia dikenali untuk membantu orang ramai untuk berasa tenang dan santai.

Ahhaaa… tak sangka Teh Rooibos ni banyak manfaatnya! Macam sessuai jerk untuk dijadikan minuman kesihatan KakNgah yang kurang sangat nak ambil pil sebagai makanan kesihatan, KakNgah lebih suka yang berbentuk serbuk dan cecair… 🙂 Eh! Shaklee ada keluarkan Teh Rooibos ker? adooooo…. mana? mana?

image

Tatttadaaaa….. Cinch Energy Tea Mix! Kalau anda nak tahu, salah satu campuran yang terkandung di dalam Cinch Energy Tea Mix adalah Teh Rooibos. 3 bahan utama lain adalah Red Tea Extract, Daun Teh Putih dan Matcha Green Tea Powder. Info lanjut boleh lihat ke link INI. Cinch Tea nih boleh diminum untuk semua peringkat umur walaupun kanak-kanak!

Ada yang berminat? Sekotak RM131.00/ 28 sticks. Nak dengan harga yang lebih jimat? call me kay… 🙂


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Phytocol-ST™ Rawatan Kolesterol Tinggi Anda

Assalamualaikum…. seperti dijanjikan di POST Sebelum ini, hari ini KakNgah nak share satu produk terbaru dari Shaklee yang akan berada di pasaran bermula June ini, InsyaAllah… Phytocol-ST™ satu formula baru untuk masalah kolesterol tinggi anda.

TAHUKAH ANDA? Satu daripada tiga orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi.

Paras kolesterol darah yang tinggi boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tanpa mengira usia. Ia adalah masalah serius yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung iaitu pembunuh nombor satu di Malaysia. Hakikatnya, semakin tinggi paras kolesterol anda, semakin tinggilah risiko yang anda hadapi.

Oleh yang demikian, bagi melindungi diri daripada penyakit kardiovaskular, anda hendaklah mengekalkan paras kolesterol HDL (kolesterol baik) yang tinggi dan paras kolesterol LDL (kolesterol tidak baik) yang rendah.

Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) mengesyorkan penambahan 2,000mg FITOSTEROL ke dalam diet harian anda untuk merendahkan paras kolesterol secara semula jadi.

PHYTOCOL-ST™  Shaklee ialah formula proprietari berasaskan bahan-bahan yang terbukti secara klinikal berkesan untuk menyekat penyerapan kolesterol dan merendahkan paras kolesterol LDL.

Keistimewaan Phytocol-ST™  Shaklee:

  • Rumusan beberapa jenis fitosterol asli yang aktif daripada tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin.
  • Membekalkan 2,000 mg fitosterol tumbuhan setiap hari.
  • Fitosterol tumbuhan telah terbukti secara klinikal mampu mengurangkan paras kolesterol LDL dalam lebih 80 kajian.
  • Membekalkan 100% nilai harian fitosterol sepertimana disyorkan Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).
  • Tiada pengawet, pewarna, perisa atau pemanis.

Bagaimana Fitosterol bertindak?

Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol akan bersaing dan mengalahkan kolesterol untuk penyerapan dalam usus. Ini bermakna bahawa semakin banyak Fitosterol yang anda ambil, maka semakin kurang kolesterol yang dapat diserap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang anda untuk merendahkan paras kolesterol LDL anda.

Hahha… dah tau kan manfaat Phytocol-ST™ untuk masalah kolesterol tinggi anda… so tunggu apa lagik, daftar sebagai member sekarang dan nikmati pembelian BUY 6 FREE 1 dengan harga yang lebih rendah pada hari pelancaran Phytocol-ST™ June ini.

 
Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email: nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Apakah Penyebab Utama Kolesterol Tinggi?

Apakah kolesterol?

Kolesterol terdapat dalam setiap sel badan dan mempunyai fungsi semula jadi penting. Ia dihasilkan oleh badan tetapi juga boleh diambil dari makanan. Ia adalah berlilin dan lemak seperti dalam penampilan.

Kolesterol adalah berasaskan minyak dan sebagainya tidak dapat bercampur dengan darah, yang berasaskan air. Oleh itu dijalankan di seluruh badan dalam darah oleh lipoproteins.

Terdapat 2 jenis kolesterol dalam darah anda:

  • Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL – kolesterol yang dibawa oleh jenis ini dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’)
  • Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL – kolesterol yang dibawa oleh jenis ini dikenali sebagai kolesterol ‘baik‘).

Kolesterol mempunyai empat fungsi utama, Keempat-empat fungsi tersebut membantu bagi :

  1. Menyumbang kepada struktur dinding sel
  2. Membentuk asid hempedu pencernaan dalam usus
  3. Membolehkan tubuh untuk menghasilkan vitamin D
  4. Membolehkan tubuh untuk membuat hormon tertentu.

5 Penyebab Utama Kolesterol Tinggi

Kolesterol yang tinggi boleh membawa kepada pelbagai penyakit-penyakit kardiovaskular termasuk aterosklerosis dan kegagalan jantung kongestif. Faktor-faktor risiko tertentu yang berkaitan dengan kolesterol tinggi boleh diturunkan oleh campur tangan gaya hidup. Hanya perubahan dalam beberapa aktiviti fizikal dan diet akan memberikan perbezaan antara tahap kolesterol yang tidak sihat atau sihat.

  • PEMAKANAN/ DIET ANDA

Seringkali atau faktor utama kepada kolesterol tinggi adalah daripada pemakanan/ diet anda yang dipenuhi dengan makanan tinggi kolesterol. Makan makanan yang tinggi dengan lemak tepu (daging, keju, telur & mentega) boleh meningkatkan paras kolestrol anda dari masa ke semasa. Pilihlah makanan yang lebih sihat untuk jantung seperti biji-bijian, ayam, ikan, sayur-sayuran, buah-buahan dan daging tanpa lemak.

  • BERAT BADAN

Berat badan yang berlebihan menimbulkan pelbagai risiko penyakit termasuk kolesterol tinggi. Mempunyai diet yang kurang sihat boleh menyumbang kepada paras kolesterol anda, tetapi ia juga boleh menyumbang kepada pertambahan berat badan yang tidak sihat. Cuba mengekalkan berat badan yang sihat melalui diet dan aktiviti fizikal kerana ini juga boleh mengekalkan kolesterol yang sihat.

  • TAHAP AKTIVITI ANDA

Mahukah anda melabelkan hidup anda sebagai tidak sihat? Anda mungkin digelar sebagai kurang sihat jika anda hanya menjalankan aktiviti fizikal sekali atau 2 kali dalam sebulan! Kekurangan aktiviti yang melibatkan fizikal boleh meningkatkan tahap kolesterol anda untuk penyakit yang serius, termasuk strok dan penyakit jantung. Cuba bersenam sekurang-kurangnya tiga kali dalam seminggu selama hanya 30 minit setiap kali!

  • KESIHATAN KESELURUHAN ANDA

Jika anda kurang gemar berjumpa doktor untuk mengetahui tahap kesihatan anda, ianya juga mungkin berbahaya kerana penyakit seperti kencing manis dan hipertiroidisme juga boleh mengakibatkan kolesterol tinggi. Kolesterol tinggi sering asimptomatik dan ianya menjadi sukar untuk dikesan tanpa sebarang pemeriksaan dengan doktor.

  • TABIAT BURUK ANDA

MEROKOK! ~ adalah tabiat buruk anda yang akan memberikan kesan buruk kepada arteri anda. Merokok boleh merendahkan kadar kolesterol baik yang seterusnya meningkatkan tahap kolesterol tidak baik. Bukan itu sahaja! merokok juga menyumbangkan kepada permasalahan kesihatan seperti penyakit jantung, strok, osteoporosis dan kanser.

=======================================

Kini anda tahu apa yang menyebabkan kolesterol tinggi? jadi tidak ada alasan untuk anda cuba mengelakkannya. Jika anda fikir anda mungkin mempunyai kolesterol yang tinggi, tetapi anda tidak pasti, lakukanlah pemeriksaan kolesterol dengan doktor hari ini juga. Ia boleh memberi amaran kepada anda untuk keadaan belum asimptomatik berbahaya ini supaya anda boleh mendapatkan rawatan daripada doktor anda sebelum ia menjadi lebih teruk!!!

Adakah Shaklee Menawarkan Supplement untuk Masalah Kolesterol Tinggi?

YA! PHYTOCOL-ST Shaklee ialah formula proprietari berasaskan bahan-bahan yang terbukti secara klinikal berkesan untuk menyekat penyerapan kolesterol dan merendahkan paras kolesterol LDL.  OPS!! ianya merupakan NEW PRODUCT yer, belum pun dipasarkan lagi dipasaran. InsyaAllah Phytocol-ST akan dipasarkan pada June ini…

Bagaimana PHYTOCOL-ST Shaklee MEMBANTU?

Akan KakNgah kongsikan pada post yang akan datang, tunggu yer… Kesihatan itu satu anugerah so sayangilah diri anda dan keluarga anda sebelum terlambat. Have a nice day… 😀

 
Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email: nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.