Definisi Slipped Disc

Seminggu ni KakNgah belajar pasal Slipped Disc, penyakit yang berkaitan kerosakan saraf tunjung. Dalam dok study ni dapat pula info-info yang berkaitan yang agak mudah difahami dan diterangkan kepada semua dengan jelas. Kat sini KakNgah kongsikan untuk tatapan anda anda semua…

Apakah Disc?

Disc adalah cakera Tulang belakang yang terdiri daripada vertebra ( tulang yang membentuk tulang belakang), yang mempunyai cakera rawan di antara mereka. Cakera ini terdiri daripada bulatan tisu penghubung dengan gel seperti pusat utama itu. Ini menjadikan tulang belakang fleksibel dan pada masa yang sama bertindak sebagai penampan perlindungan. Di tengah-tengah ruangan ini vertebra dan cakera adalah terusan tunjang, yang mengandungi saraf tunjang terbentang dari otak – batang ke vertebra lumbar pertama atau kedua. Ia terus sebagai ikatan gentian saraf dipanggil equina cauda regangan ke bawah ke arah sakrum, yang merupakan lanjutan daripada tulang belakang. Di antara setiap tulang belakang, saraf tunjang mempunyai sambungan akar saraf ke bahagian-bahagian badan yang lain. Tulang belakang dibahagikan kepada tiga bahagian :

1) Leher ( vertebra serviks ),
2) dada ( vertebra toraks ),
3) belakang ( vertebra lumbar ) itu .

image

Tulang belakang bersambung dengan rusuk di dada.

Apakah Slipped Disc?

Slipped Disc (Cakera tergelincir) adalah apabila bahagian lembut cakera buncit bulges dikawasan melalui bulatan tisu penghubung. Prolaps ini boleh menolak saraf tunjang atau akar saraf. Walau bagaimanapun, diperhatikan bahawa 20 peratus daripada penduduk telah tergelincir cakera tanpa mengalami apa-apa tanda-tanda ketara. Istilah ‘ tergelincir cakera ‘ tidak benar-benar menerangkan proses dengan betul – cakera sebenarnya tidak terkeluar dari keadaan asalnya tetapi terbonjol ke arah saraf tunjang.

Apakah punca terjadinya Slipped Disc?

Cakera tergelincir berlaku kerana mencernakan bulatan tisu penghubung dengan peningkatan usia. Ini menyebabkan kelemahan memudahkan bahagian yang lembut itu mengembung. Cakera tergelincir yang paling sering menjejaskan bahagian bawah belakang dan adalah agak jarang berlaku di bahagian dada tulang belakang. Ada kemungkinan bahawa kerja fizikal yang berat boleh meningkatkan kemungkinan cakera tergelincir. Mereka juga kadang-kadang dilihat berikut akibat daripada kecederaan dari jatuh atau kemalangan jalan raya.

Umur berapakah Slipped Disc boleh berlaku?

Satu cakera tergelincir di belakang yang lebih rendah adalah yang paling sering dilihat di antara umur 30 dan 50an. Dalam vertebra serviks di antara leher cakera akan makin susut sering dilihat di antara umur 40 dan 60an.

Apakah gejala Slipped Disc ?

Slipped Disc tidak mempunyai sebarang tanda-tanda yang memudaratkan. Namun jika ia menyebabkan kesakitan, ia  terutamanya disebabkan oleh tekanan pada akar saraf, saraf tunjang atau cauda equina itu.

Tanda-tanda tekanan akar saraf.

Lumpuhnya otot tunggal dengan kesakitan yang akan terasa pada bahagian lengan atau kaki. Ada juga yang mengganggu sistem anggota badan.

Tanda-tanda tekanan pada saraf tunjang.

Gangguan sistem anggota badan, kekejangan otot atau kelumpuhan di bahagian badan di bawah tekanan saraf tunjang. Sebagai contoh, tekanan ke atas saraf tunjang di kawasan dada akan menyebabkan kekejangan di kaki tetapi tidak di lengan. Tekanan pada saraf tunjang boleh menyebabkan masalah dengan kawalan pundi kencing.

Tanda-tanda tekanan pada equina cauda.

Gejala-gejala boleh termasuk kehilangan kawalan membuang air besar dan / atau fungsi pundi kencing, gangguan sistem anggota badan dalam rektum dan bahagian sekitar alat sulit ; kadang-kadang termasuk bahagian dalam paha dan paling teruk, lumpuh kedua-dua kaki. Ini adalah jelas gejala yang sangat serius dan sesiapa yang mengalaminya, mereka perlu menghubungi doktor dengan segera. ( ianya dipanggil gejala ‘bendera merah’. )

Bagaimana doktor membuat diagnosis?

Ia adalah mungkin untuk membuat diagnosis daripada sejarah pesakit dan pemeriksaan fizikal doktor. Dalam banyak kes, ia adalah mungkin untuk menentukan cakera terjejas. Ini biasanya boleh disahkan sama ada oleh imbasan CT atau imbasan MRI. Myelogram boleh digunakan untuk mencari punca sakit namun perlu MRI atau pengimbasan CT bagi membuktikan ianya bukan  Slipped Disc.

Myelography adalah teknik radiografi melibatkan suntikan medium kontras ke dalam kanal saraf tunjang, diikuti sebagai siri x -ray ; dan kini telah sebahagian besarnya digantikan oleh MRI dan CT pengimejan. Doktor akan menentukan peperiksaan adalah perlu. X -ray biasa tulang belakang yang diminta tidak kerap kerana ia tidak begitu berguna diagnostically berbanding imbasan atau myelogram. Ia adalah penting untuk membuat diagnosis yang betul kerana beberapa penyakit lain mempunyai gejala yang sama. Mana-mana gejala ‘bendera merah’ hendaklah diambil tindakan segera.

Bagaimanakah Slipped Disc dirawat?

Ia secara umumnya bersetuju bahawa Slipped Disc perlu dirawat tanpa pembedahan yang dianggap hanya apabila pendekatan lain untuk rawatan telah gagal. Rawatan ini biasanya akan bermakna dalam tempoh yang singkat bed- rest dengan ubat penahan sakit yang sesuai. Ini mungkin analgesik mudah, contohnya paracetamol ; ubat-ubatan anti -radang, egIbuprofen ; ubat tahan sakit yang lebih kukuh, contohnya codeine fosfat, tramadol hidroklorida ; antidepresan, contohnya amitriptyline, duloxetine atau Ubat anti -epileptik, contohnya gabapentin andpregabalin .

Fisioterapi atau rawatan kiropraktik juga perlu diterokai dan seseorang itu perlu kekal sebagai aktif yang mungkin dalam had gejala. Sama ada untuk menjalani pembedahan atau tidak , adalah satu keputusan untuk pakar.

Apabila terdapat tanda-tanda tekanan pada saraf tunjang atau pada equina cauda itu, pembedahan perlu dilakukan sebaik sahaja possible. Cases melibatkan lumpuh yang serius atau meningkatkan hendaklah dianggap sebagai suatu emergencyand dimasukkan ke hospital untuk penilaian serta-merta. Apabila terdapat perubahan dalam gejala-gejala, doktor perlu dirujuk. Perubahan ketara dalam usus atau pundi kencing tabiat atau kawalan, meningkatkan kelumpuhan anggota badan atau cacat kerana penyakit otot harus selalu menerima penilaian perubatan segera.

credit ; netdoctor

Ermmm… Risiko juga kan Slipped Disc nih, nampak cam ringan jer sakitnya tapi yang mengalaminya sahaja tahu bagaimana terseksanya rasa… Kebetulan pula malam tadi seorang sahabat menghubungi KakNgah bertanyakan supplement yang bersesuaian jadi KakNgah syorkan kepada sahabat Vivix dan Omega Guard, namun Advance Joint Health Tablet juga baik untuk kesihatan sendi kita. Ermmm, bagaimana ketiga-tiga supplement membantu? Okeh, KakNgah akan kongsikan pada next entry okey, nak masak untuk en. hubby dan anak-anak dulu…

Apapun, jangan lupa dengan promo bulan nih… 🙂

image

Atau untuk lebih penjimatan…

image

Juga multivitamin untuk kesihatan anak-anak anda…

image

Hubungi KakNgah untuk pembelian supplement dan konsultasi PERCUMA!

 


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s