10 Pemakanan Penyebab Kanser Paling Berisiko!

“Makanan Punca Kanser”… satu penyataan yang sangat ditakuti namun kebanyakkan tidak ambil peduli. Ini kerana mereka telah dibiasakan dengan gaya hidup dan diet tidak sihat jadi siapa pedulikannya? owh… sedih sebab hanya beberapa peratus yang benar-benar ambil peduli. Buktinya peratus rakyat Malaysia yang mendapat kanser semakin meningkat saban tahun.. 🙂 Berikut adalah 10 dari yang paling tidak sihat, makanan yang menyebabkan barah yang tidak sesuai dimakan oleh semua :

image

Moga perkongsian ini akan membantu anda untuk lebih peka dalam memilih makanan untuk anda dan keluarga.

1) Organisma diubahsuai secara genetik ( GMO )

Dikatakan GMO tidak ada tempat yang sah dalam mana-mana diet bebas kanser, terutama sekali apabila kedua-dua GM dan bahan kimia yang digunakan menggalakkan pertumbuhan kanser dengan pesat. Tetapi GMO ada di mana-mana, termasuk dalam derivatif makanan yang paling mudah didapati daripada jagung konvensional, kacang soya dan kanola . Walau bagaimanapun, anda boleh mengelakkan ia dengan tetap berpegang dengan makanan yang diiktiraf organik, yang diperakui dan disahkan bukan daripada GMO, dan dalam negara sekalipun – kita sebenarnya perlu mengamalkan pengambilan sayuran yang dihasilkan secara semula jadi tanpa bioteknologi. [Soya ESP adalah diakui secara sah bebas GMO]

2) Daging yang Diproses

Kebanyakan produk daging adalah diproses, termasuk daging makan tengah hari, bacon, sosej dan hot dog, mengandungi bahan pengawet kimia yang membuat ianya  tampak segar dan menarik, tetapi ia juga boleh menyebabkan kanser. Kedua-dua nitrit natrium dan sodium nitrat telah dikaitkan dengan ketara meningkatkan risiko usus adalah besar dan lain-lain bentuk kanser, jadi pastikan anda memilih produk daging hanya diawetkan dibuat tanpa nitrat, dan sebaik-baiknya dari sumber-sumber yang diberi makan rumput.

3) Popcorn Microwave

Ianya mungkin nampak mudah, tetapi beg popcorn microwave dilapisi dengan bahan kimia sehingga dikaitkan dengan kemandulan, kanser hati, testis, dan kanser pankreas. Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA ) mengakui asid perfluorooctanoic ( PFOA ) dalam lapisan microwave popcorn sebagai “mungkin” karsinogenik, dan beberapa kajian bebas telah dikaitkan kimia menyebabkan tumor. Begitu juga, kimia diacetyl yang digunakan dalam popcorn itu sendiri dikaitkan dengan menyebabkan kedua-dua kerosakan paru-paru dan kanser.

4) Soda pop

Seperti daging yang diproses, pop soda juga telah terbukti menyebabkan kanser. Sarat dengan gula, bahan kimia makanan dan pewarna, pop soda boleh mengasidkan badan dan benar-benar menyumbang sel-sel kanser. Umum bahan kimia soda pop seperti warna karamel dan turunannya 4- methylimidazole (4- MI) juga dipercayai secara khusus dikaitkan dengan penyebab kanser.

5) Makanan & Minuman ‘Diet’

Satu kajian saintifik yang dikeluarkan oleh Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah (EFSA ) dengan lebih dari 20 kajian penyelidikan berasingan mendapati bahawa aspartame, salah satu daripada pemanis buatan yang paling biasa, menyebabkan pelbagai penyakit termasuk kecacatan kelahiran dan kanser. Sucralose (Splenda ), saccharin merupakan pemanis tiruan yang juga telah dikaitkan dengan penyebab kanser.

6) Tepung Putih Halus

Tepung halus adalah bahan yang digunakan dalam makanan yang diproses, tetapi kandungan karbohidrat yang berlebihan adalah punca kebimbangan yang serious. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pencegahan Cancer Epidemiology, Mile Marker, mendapati bahawa penggunaan biasa karbohidrat bertapis telah dikaitkan dengan peningkatan 220 peratus dalam kanser payudara di kalangan wanita. Makanan tinggi glisemik secara umum juga telah terbukti mempercepatkan dalam meningkatkan kadar gula darah di dalam badan, yang secara langsung membantu pertumbuhan sel kanser dan merebak.

7) Gula Halus

Begitu juga dengan gula halus, yang cenderung untuk cepat meningkatkan kadar insulin dan memberi penjana pertumbuhan sel-sel kanser. Fruktosa yang kaya dengan pemanis seperti fruktosa tinggi sirap jagung ( HFCS ) sangat menyakitkan hati, sel-sel kanser telah terbukti dengan cepat dan mudah metabolisme mereka untuk berkembang biak. Dan kerana biskut, kek, pai, soda, jus, sos, bijirin, dan banyak lagi yang popular, kebanyakannya diproses, makanan yang sarat dengan HFCS dan gula halus yang lain, ini membantu menjelaskan mengapa kadar kanser semakin meningkat hari ini. 😥

8) Buah-buah Bukan Organik [ Epal, Anggur, Strawberry & Lain-lain]

Ramai orang berfikir mereka makan makanan sihat ketika mereka membeli epal , anggur, atau strawberi dari kedai. Tapi kecuali buah-buahan ini adalah organik atau disahkan  bebas pestisida, ianya boleh menjadi risiko kanser yang utama. Kumpulan Kerja Alam Sekitar ( EWG ) mendapati bahawa sehingga 98 peratus daripada semua produk konvensional , terutamanya jenis yang terdapat dalam senarai “kotor” buah-buahan, adalah tercemar dengan penyebab kanser racun perosak.

9) Salmon Yang Diternak

Salmon yang diternak adalah satu lagi makanan yang berisiko tinggi dengan kanser, menurut Dr David Carpenter  Pengarah Institut Kesihatan dan Alam Sekitar di Universiti Albany. Menurut penilaiannya, ikan salmon bukan sahaja kurang vitamin D, tetapi ia sering tercemar dengan bahan kimia karsinogenik, PCB (polychlorinated biphenyls), retardants api, racun perosak dan antibiotik.

10) Minyak Hidrogeneted

Ia umumnya digunakan untuk mengawetkan makanan diproses dan tahan lama. Tetapi minyak terhidrogenasi mengubah struktur dan fleksibiliti membran sel di seluruh tubuh, yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit-penyakit yang melemahkan seperti kanser. Sesetengah pengeluar kian pupus penggunaan minyak terhidrogenasi dan menggantikannya dengan minyak sawit dan lain-lain alternatif yang lebih aman, tetapi lemak trans masih digunakan secara meluas dalam pembuatan makanan.

credit : Natural News

So, bagaimana nak atasi masalah ini semua? jagalah pemakanan kita dan sebagai ibu-bapa pyla ajarlah anak-anak dan kenalkan mereka dengan makanan yang lebih sihat dan semulajadi. Cara lain jika ianya telah terlambat, anda boleh memilih untuk mengatasinya dengan suplement yang semulajadi, berkesan dan diyakini selamat DISINI.

Berminat untuk dapatkan suplement dengan harga yang lebih jimat ini serta konsultasi secara PERCUMA? rogerlah dengan KakNgah yer… 😀


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s