Pelajar Sekolah Maut Jatuh Dari Siling Dewan Sekolah.

image

Ya Allah… malam tadi KakNgah tumbang susah hati dengan masalah anak di sekolah. Baru kejap tadi perasan kes ni dalam FB plak, buat KakNgah lagi risau. KakNgah takut benda-benda macam ni terjadi, jadi memang KakNgah selalu berpesan-pesan dengan anak-anak.

KakNgah tak tau nak settlekan masalah anak KakNgah (Aqil) dengan kes buli dan ambil wang… Setiap hari KakNgah selalu pesan dan ingatkan dia berkali-kali, pergi sek. untuk belajar jadi orang yang berguna, jangan sesekali ambil wang atau pinjam wang kengkawan.. Jangan ambil wang kengkawan walaupun diaorang bagi. Jangan pukul orang atau bergusti dengan kengkawan…

Tapi sebaliknya pulak yang berlaku… seminggu 2 atau 3 kali memang dia akan mengadu kene buli dengan anak cikgu, mula2 tak layan sangat cuma gtau dia supaya elakkan diri dari duduk sekali dengan budak yang sering buli dia… kekadang, budak tu masukkan pasir dlm pencil box dia… Hilang juga kesabaran nih…

Petang semalam macam biasa ambil dia dr sek. dari jauh dh perasan dia tersadai monyok.. selalu melompat berlari sampai tak sedar KakNgah datang.. Bila ditanya kenapa? “Along rasa macam demam”.. Yer, memang demam bila dipegang kepalanya.

“ummi… kawan along amek duit along, dia ckp nanti dia bagi balik… pastu masa sukan td, anak cikgu tu baling pasir kat along, mata along sakit rasa pasir masuk mata…..” adohhh, again… and again…

Dah banyak kali sebenarnya konon kawan amek nanti bayar tapi bab duit memang KakNgah tak kisah sangat cuma bab membuli tu buat KakNgah hilang sabar!

Bab duit KakNgah selalu ckp dengan anak²… jangan ambil duit orang sbb kita tak tau mak ayah dia ada duit atau tidak… kalau orang tu susah pastu kita ambil duit dia, nanti mak ayah dia mungkin sedih.

Kekadang terpikir juga.. adakah mak atau ayah tak pernah pesan dan ingatkan kebaikkan untuk anak²… Anak-anak ni memang kene pesan dan ingatkan berulang² sampai sebati dengan diri dia, kalau pesan hanya nak lepaskan batuk ditangga, baik tak payah.

“alah… budak²…” KakNgah benci perkataan nih!

Memang budak², dari budak² lah kita sbg mak ayahnya kene bentuk diri diaorg. bukan tunggu budak tu dh besar panjang pastu bila ditegur mula nak memerontak… Kalau bawah 7 tahun KakNgah tak kisah sangat pun tetapi seboleh-bolehnya cuba terapkan dan kongsikan perkara² yang baik untuk anak-anak.

KakNgah sedar KakNgah bukan orang yang bagus sangat tapi KakNgah cuma tak nak anak KakNgah pun jadi tak bagus macam KakNgah!

image

Dan jangan sampai benda yang di share dari Ustaz Dr. Mohd Izhar Ariff dah jadi kat anak-anak kita baru nak bentuk anak-anak… Dah terlambat! 😥  Moga anak itu beroleh ketenangan disana.. Innalillah..


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s