Resepi Gulai Itik Campur Kulit Rambai.

image

Hollaaaaa… 🙂

Disebabkan kengkawan KakNgah dok mintak resepi “Gulai Itik + Kulit Rambai” maka sekali sekali kita share la makan-makan plak yer… ni kalau orang Kedah panggil masak lemak cili api, gulai kat Kedah sana sama ngan kari la. Orang Negeri Sembilan panggil gulai, al-maklumlah my hubby kan orang Negeri Sembilan so kena la belajar buat gulai cara diaorang..

Bahan-Bahan

• Seekor itik (potong ikut suka koranglah yer, KakNgah amek 3/4 sebab balance tu buat sup untuk anak-anak),
• 2 biji kelapa parut (makin lomak, makin sodap! 🙂 ),
• 2 inci kunyit hidup,
• cili padi / cili api – 20 ~ 30 biji (ikut kepedasan korang),
• 3 ~ 5 batang serai,
• kulit rambai (diricih / potong 4 bahagian dan dijemur kering, tak cukup kering pun boleh),

image

Cili api dan cili padi ni sama ke tak KakNgah pun tak tau… hahha tapi kalau orang Negeri Sembilan gunakan cili yang atas no. 1 tu, lain plak dengan orang Kedah yang jadikan cili yang no. 2 tu untuk buat masak lemak atau sambal belacan…

Kalau ikutkan cara orang Negeri Sembilan, cukup dah bahan-bahan kat atas tu tetapi kalau ikut cara Kedah, boleh tambah..
• seinci halia,
• 2 ulas bawang putih,
• 3 ulas bawang merah.

Cara-Cara Penyediaannya

1) Tumbuk kunyit hidup, kalau rasa cam susah nak hancur campur sedikit garam untuk memudahkannya hancur, diikuti cili api sehingga lumat, halia, bawang putih dan bawang merah.

2) Masukkan ke dalam kuali (orang Kedah selalu guna periuk setiap kali nak masak benda berkuah kan…) bersama serai yang diketuk. Masukkan secawan air dan biarkan mendidih sehingga hampir kering.

3) Masukkan itik yang dah siap di potong kemudian kacau rata bersama secawan air, biarkan sehingga tersalut dengan bahan-bahan kemudian perlahankan api.

image

4) Masukkan perahan santan yang kedua dengan api sederhana, kacau supaya santan tidak berketul sehingga hampir kering kemudian masukkan pula santan perahan pertama.

5) Masukkan kulit rambai kacau sehingga mendidih dan santan sebati (tidak berketul). Disebabkan kulit rambai KakNgah belum cukup kering so KakNgah rebuskan dahulu secara berasingan kemudian tos kan, baru masukkan bersama gulai itik.

6) Berulang-ulang tambahkan air supaya isi itik lembut, apabila isinya sudah lembut baru masukkan garam secukup rasa…

image

DONE! siap sedia untuk dimakan…. nyum… nyummm…. 🙂

Ops! ada yang nak order supplement? 🙂

 Pertanyaan lanjut untuk order & Konsultasi boleh roger2 dengan KakNgah yer.. 😀


✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
(KakNgah)
COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s