Supplement Bajet Diabetes

Assalamualaikum dan selamat malam semua… tetiba terpikir nak share set bajet supplement yang membantu dalam masalah diabetes selepas termakan dengan cakap-cakap anak KakNgah yang ke-2 petang tadi…

Idraki : Ummi… angah ni dah kene kencing manislah..
Ummi : Iyer ker… nape lak angah bleh kene kencing manis???
Idraki : Kan angah minum air manis tadi… dah kene kencing manis lah…
Ummi : erkkkk…. (dalam hati ni nak tergelak besar rasanya…) 😀

Apakah Diabetes?

Diabetes merupakan sejenis penyakit yang dapat dicirikan dengan keadaan hiperglisemia (tinggi kandungan glukosa dalam darah), terutamanya selepas pengambilan makanan, pada penghidapnya. Secara umumnya diabetes tergolong dalam 2 kategori iaitu :

  1. Diabetes jenis pertama (I) juga dikenali sebagai diabetes bersandar insulin (IDDM – ‘Insulin Dependent Diabetes Mellitus’) atau diabetes awal remaja. Diabetes jenis I dicirikan dengan kegagalan penghasilan insulin oleh kelenjar pankreas. Biasanya, penghidap diabetes jenis pertama mula mendapat simtom penyakit semasa kanak-kanak atau remaja. Disebabkan oleh kegagalan penghasilan insulin semula jadi oleh badan, pesakit memerlukan suntikan insulin dari luar untuk pengawalan tahap glukosa darah.
  2. Diabetes jenis kedua (II) boleh disebabkan oleh kerintangan insulin (penurunan sensitiviti tisu badan terhadap insulin) dan/atau penghasilan insulin yang berkurangan. Diabetes jenis II, oleh kerana masih mempunyai sedikit sebanyak insulin dari pankreas, boleh dikawal secara pemantauan pangambilan makanan, pengurangan berat badan, bersenam, dan pengambilan ubat secara makan/suapan (suntikan insulin diperlukan dalam keadaan tertentu sekiranya pengambilan ubat secara makan kurang berkesan atau memberi kesan samping serius kepada pesakit).

Selain daripada menjaga pemakanan, senaman dan ubat-ubatan, beberapa supplement daripada Shaklee juga sangat membantu. Di sini KakNgah nyatakan Supplement Bajet Diabetes yang membantu anda dalam mengawal diabetes iaitu B-Complex, zinc dan Alfalfa.

wpid-wp-1397724753859.jpegB-Complex ~ berperanan sebagai anti-stress dan disamping itu juga B-Complex membantu dalam menukarkan makanan seperti protein dan lemak kepada tenaga.

zincZinc Complex ~ berperanan dalam penghasilan insulin dalam darah untuk Diabetes jenis I, serta baik dalam pembaikkan luka akibat pembedahan.

0f65f-alfalfa-complexc2ae-shaklee-l-click-here-to-purchaseAlfalfa Complex ~ membantu dalam menstabilkan gula dalam darah. Pengambilan Alfalfa dalam jangka masa panjang juga membantu dalam mengawal lemak dan kolesterol tinggi anda. Dan seterusnya membantu anda dari strok dan sakit jantung.

==========================================

Hahha… ringkas dan mudah serta murah untuk anda dapatkan supplement bajet diabetes nih. RM141.25 jerk pun, pula tuh tahan sehingga 2 ~ 4 bulan penggunaanya… Ermmmm, kalau nak lagi murah bleh join member. Apa lagi benefit member nih? daftar je dulu, nanti kita roger-rogerlah… 🙂

OPS!!! Jika anda mempunyai bajet lebih.. boleh ambil Vivix

Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email: nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.
 
 

 

Advertisements

One thought on “Supplement Bajet Diabetes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s