Bahaya Mencampur Adukkan Makanan

 

Hahha…pandang jer ker??? jemput makan semua. OPS!!! amboi3, pantang diajak makan, bukan main besar lagi biji mata tu yer, mulalah berlumba-lumba nak makan itu, nak makan ini. Biasa la, Malaysia kan mewah dengan pelbagai jenis makanan yang lazat-lazat so memang senang la Malaysia dapat gelaran “Malaysia Negara Orang Gemuk”… huhhu.

Bagi orang-orang yang matanya lebih besar daripada perut mereka, hidangan yang besar dengan banyak rasa yang berbeza biasanya memuaskan. Tetapi sesetengah makanan tidak pergi dengan orang lain. Apabila adunan itu salah, orang ramai tidak akan dapat mengasimilasikan nutrien dalam makanan. Kadang-kadang ada risiko kesan sampingan yang lebih serius.

Ketam dan persimmons adalah satu contoh yang terkenal. Apabila kedua-duanya dimakan bersama-sama, ia akan menyebabkan cirit-birit.

Li Hongyan, seorang pakar pemakanan kanan dari Shanghai Tongmai Makanan Co Ltd, menunjukkan bahawa apabila mencampurkan makanan yang berbeza , rakyat perlu melihat keluar untuk orang-orang yang mungkin menyebabkan reaksi buruk.

Beliau menawarkan beberapa tips makanan yang tidak boleh diambil bersama dan antaranya adalah :

KATEGORI 1: Kacang Soya & Produk Tenusu

Tauhu & Bayam

Apabila tauhu dan bayam dimakan pada masa yang sama, mereka memberi kesan kepada penyerapan kalsium dan boleh membawa kepada tersumbat di dalam abdomen. Bayam mengandungi asid oksalik , yang boleh bertindak balas dengan kalsium taufu dalam usus dan membentuk mendakan larut kalsium oxalate. Makanan yang diambil bersama-sama memberi kesan kepada penyerapan kalsium.

Tauhu & Daun Bawang

Gabungan tauhu dan daun bawang boleh menjejaskan penyerapan kalsium. Tauhu megandungi banyak pemakanan seperti protein dan kalsium. Bawang hijau mengandungi banyak asid oksalik. Apabila kalsium memenuhi asid aksalok, oxalate kalsium mereka membentuk memusnahkan kalsium. Jika seseorang makan tauhu bercampur dengan daun bawang dari masa ke masa yang panjang, ia boleh membawa kepada kekurangan kalsium menyebabkan kekejangan, osteomalacia dan keretakan.

Susu & Coklat

Percaya atau tidak, susu dan coklat tidak sepadan. Walaupun susu kaya dengan protein dan kalsium, coklat mengandungi asid oksalik. Dimakan bersama-sama, kalsum daripada susu dan asid oksalik dalam coklat boleh menggabungkan dan membentuk kalsium oxalate tidak larut, yang bukan sahaja tidak dapat dicerna tetapi juga boleh menyebabkan cirit-birit.

Susu & Limau Bali

Protein dalam susu boleh bertindak balas dengan asid buah-buahan dalam pomelos dan membuat perut seseorang berasa kembung. Asid ini boleh juga lebih merangsang perut dan menyebabkan cirit birit.

Minuman Asid Laktik & Ham

Kebanyakkan orang amat gemarkan sandwic dengan yogurt. Walau bagaimanapun, ham dan bacon dalam sandwic yang diambil bersama yogurt boleh menyebabkan kanser. Untuk memanjangkan pemuliharaan produk daging, pengeluar menambah nitrat untuk mencegah kerosakkan dan botulinus. Tetapi perlua nada ketahui, apabila nitrat memenuhi asid organik, ia boleh bertukar menjadi nitrosamine, karsinogen.

Susu Soya & Telur

Susu soya mengandungi nutrisi termasuk protein sayuran, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral. Jika diminum dengan sendirinya, ia amat berkhasiat. Walau bagaimanapun, jika diambil bersama-sama dengan telur, ia boleh mengurangkan aktiviti protease, yang membantu protein bahan serapan badan. Telur adalah, sememangnya sangat kaya dengan protein.

KATEGORI 2 : Daging

Daging Kambing & Cuka

Daging kambing adalah makanan “panas”, manakala cuka adalah “panas” dan seperti alkohol. Apabila kedua-duanya dimasak, mereka boleh lebih- mengaktifkan Yang tenaga dan peredaran darah. Menurut Compendium of Materia Medica, sebuah buku mengenai ubat herba cina, makan daging kambing dan cuka pada masa yang sama akan membahayakan jantung.

Daging Kambing & Tembikai

Tembikai adalah makanan ” sejuk”. Apabila diambil bersama-sama dengan daging kambing, ia “panas,” kesan berkhasiat daging kambing akan dramatik menuru. Bagi mereka yang mengalami asthenia limpa, ia boleh membahayakan tenaga mereka dan mengganggu limpa dan perut.

Daging Kambing & Chestnut

Daging lembu dan buah berangan adalah baik untuk perut. Walau bagaimanapun, buah berangan mengandungi vitamin C, yang boleh bertindak balas dengan elemen mikro dalam daging lembu dan mengurangkan pemakanan buah berangan. Gabungan ini tidak baik untuk pencernaan dan boleh menyebabkan pencernaan yang terganggu.

KATEGORI 3 : Makanan Laut

Ketam & Teh

Sesetengah orang gemar minum teh selepas makan ketam kerana merasakan ianya baik untuk pencernaan. Sebaliknya ia boleh menyebabkan senak. Jus gastrik yang dicairkan selepas minum teh semasa makan ketam dan ia bukan sahaja mengganggu asimilasi tetapi juga mengurangkan keupayaan jus gastrik untuk mensterilkan. Sebaliknya teh telah banyak asid tannic seperti persimmons.

Udang & Vitamin C

Jika seseorang makan udang dan pada masa yang sama mengambil banyak Vitamin C, dia dengan sendiri mengambil risiko yang tinggi. Udang mengandungi sebatian yang bertindak balas dengan Vitamin C menjadi racun arsenik.

KATEGORI 4 : Sayur-sayuran

Lobak Putih & Lobak Merah

Yang menapai dalam lobak merah boleh memusnahkan Vitamin C dalam lobak putih. Untuk mendapatkan pemakanan yang terbaik, ia adalah lebih baik untuk makan secara berasingan.

Persimmons & Keledek

Pengambilan persimmons dan keledek pada masa yang sama akan menyebabkan dalam perut tersumbat. Gula ubi kentang yang diperamdalam perut akan meningkatkan asid perut. Bersama-sama itu juga ianya boleh mengakibatkan pendarahan gastrik atau ulser gastrik.

Nota : Share dengan orang yang anda sayangi jika anda rasa info ini dapat membantu kesihatan anda dan orang yang anda sayangi.. Happy Sharing

 
 
 ⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email: nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.
 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s