GLA Complex ~ untuk Anak-Anak ADHD

wpid-fotos_20140302034735.jpgSuatu hari selepas lunch…

Along : Ummi… along nak GLA,

Ummi : Along nak buat apa makan GLA?

Along : Along nak jadi budak bijak, nak jadi budak baik, nak jadi bla..bla..bla…

Ummi: Ambiklah along… (dlm hati ni nk tergelak jerk, KakNgah ni selalu lupa nak bagi, sibuk jer dengan kerja umah pastu banyak la benda yang tak teringat, alonglah selalu ingat KakNgah…. 🙂 )

Mungkin ramai yang terkejut bila KakNgah berikan GLA Complex kepada anak KakNgah, Selalunya yang sering didengar oleh anda semua, GLA Complex berperanan dalam menstabilkan hormon, contoh untuk kaum remaja, wanita dan ibu-ibu yang belum kedatangan haid akibat hormon yang kurang stabil…

Sebut pasal hormon nih, bersebab jugalah KakNgah berikan GLA Complex untuk anak bujang besor nih, memang nak stabilkan hormon dia, lasak tak hingat sampai satu tahap menangis KakNgah dibuatnya, HERO kan… (Apapun ummi sayang along tau)… Bila ditelek-telek, Aqil ni boleh dikatakan anak yang ADHD…

************************************************

Credit: Adaa

Apakah ADHD?

Attention deficit hyperactivity disorder: Gangguan hiperaktif dan kurang tumpuan (ADHD) merujuk kepada kecelaruan perkembangan yang berlaku ketika zaman kanak-kanak yang mempunyai ciri-ciri seperti kurang tumpuan, keadaan hiperaktif-impulsiviti yang lebih kerap dan teruk berbanding dengan keadaan yang biasa diperhatikan pada individu di peringkat perkembangan yang normal. here

Punca dan faktor-faktor risiko

ADHD adalah gangguan tingkah laku yang paling sering didiagnosis kanak-kanak. Ia memberi kesan kepada kira-kira 3 – 5% daripada kanak-kanak sekolah warga tua. ADHD didiagnosis jauh lebih kerap dalam kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.

ADHD mungkin disebabkan oleh masalah keturunan, tetapi punca yang lebih jelas masih belum dapat ditentukan. Gejala ini lazimnnya terbentuk di fasa awal kehidupan ketika otak/minda sedang pesat berkembang. Kajian pengimejan menunjukkan bahawa otak kanak-kanak ADHD adalah berbeza dari orang-orang kanak-kanak lain.

Masalah kemurungan, kurang tidur, kurang upaya pembelajaran, dan tingkah laku boleh dikelirukan dengan, atau muncul dengan ADHD. Tiap-tiap kanak-kanak yang disyaki mempunyai ADHD perlu diperiksa dengan teliti oleh doktor untuk memastikan sebab sebenar mereka berkelakuan begitu.

Kebanyakan kanak-kanak dengan ADHD juga mempunyai sekurang-kurangnya satu masalah pembangunan yang lain. Atau tingkah laku. Mereka juga mungkin mempunyai masalah psikiatri seperti kemurungan atau gangguan bipolar.

Simptom

Gejala-gejala ADHD terbahagi kepada tiga kumpulan:

  1. Kekurangan perhatian (inattentiveness)
  2. Hiperaktif
  3. Impulsif (lampauja)

Kanak-kanak  ADHD kebanyakannya dari kumpulan Inattentiveness dan selebihnya  mungkin mempunyai kombinasi jenis. Mereka yang tergolong dalam Inattentiveness ini lazimnya kurang mengganggu dan lebih cenderung untuk tidak didiagnos dengan ADHD.

  1. Kekurangan perhatian (inattentiveness)
  • Gagal untuk memberikan perhatian teliti kepada butir-butir atau cuai dalam kerja sekolah
  • Mempunyai kesukaran untuk memberi perhatian semasa belajar atau bermain
  • Sukar untuk memberi perhatian atau mendengar apabila bercakap secara langsung
  • Tidak mengikuti arahan dan gagal menyiapkan kerja sekolah, kerja-kerja atau tugas di tempat kerja
  • Mempunyai kesukaran mengatur tugas dan aktiviti
  • Mengelak atau tidak suka tugas yang memerlukan penggunaan mental secara berterusan (seperti kerja sekolah)
  • Sering kehilangan mainan, tugasan, pensil, buku, atau alat-alat yang diperlukan untuk kerja-kerja atau aktiviti
  • Mudah terganggu
  • Sering pelupa dalam aktiviti harian

2. Hiperaktif 

  • Selalu bermain-main dengan tangan atau kaki
  • Meninggalkan tempat duduk sebelum waktunya
  • Berjalan atau memanjat dalam situasi yang tidak sesuai
  • Kesukaran bermain secara senyap-senyap
  • Sentiasa bergerak dan bertindak seolah-olah “dipacu oleh motor,” bercakap berlebihan

3. Lampauja

  • Memberi jawapan sebelum soalan selesai ditanya
  • Mengalami kesukaran menunggu giliran
  • Menyampuk atau mengganggu orang lain

Dari segi rawatan, Ibu bapa boleh membawa anak-anak ke sesi terapi, dan juga dengan pengambilan ubat-ubatan yang bersesuaian. Kali ini Adaa cuma focus kepada natural supplement yang boleh diambil oleh kanak-kanak ADHD.

Zinc for ADHD Symptoms

Some studies suggest that children with ADHD may have lower levels of zinc in their body. And some scientists have reported improved symptoms in children with ADHD who took zinc supplements along with traditional ADHD treatment.

Several studies have shown a reduction in hyperactivity and impulsivity with zinc supplementation. The same studies, though, report no change in inattentiveness, which is another key symptom of ADHD. A 2005 study in the Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology, though, did show a correlation between zinc levels and teacher- and parent-rated inattention in children.

Foods high in zinc include oysters and other seafood, red meat, poultry, dairy products, beans, nuts, whole grains, and fortified cereals.

Fish Oil for ADHD Symptoms

There is some evidence that fish oil can help improve ADHD symptoms. Fish oil contains omega-3 fatty acids. There are some findings that suggest that, in children with ADHD who are 8 to 12 years old, fish oil supplementation may improve mental skills. For instance, it may help improve a child’s ability to organize activities.

In one study, a specific supplement of fish oil and evening primrose oil was used. Results showed that it improved hyperactivity, inattentiveness, an inability to think clearly, and overall behavior in children with ADHD who were 7 to 12 years old.

Fish high in omega 3 fatty acids include salmon, albacore tuna, herring, mackerel, trout, and sardines.

Shaklee?? Pastinya ada, bonus point: 100% natural!

Ostematrix– Membantu pertumbuhan yang sihat dan sebagai penenang

Bcomplex– Sangat penting untuk fungsi otak dan mempertingkatkan kelenjar adrenal (kesan penenang)

GLA– Membantu kanak-kanak autism dan hiperaktif (mempunyai fatty acid)

Omega guard- Membantu kanak-kanak autism dan hiperaktif (fatty acid)

Vitamin C- Sebagai anti-stress

Mealshake– Membekal kan nutrient yang seimbang untuk tumbesaran

Buat permulaan tak perlulah ambil sampai semua sekali..boleh beri satu atau dua jenis dahulu ..

Sharing is caring~

sumber:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0002518/

http://www.webmd.com/add-adhd/guide/vitamins-supplements-adhd

 ************************************************

Selain GLA Complex, KakNgah berikan juga MealShake, Chew Vita C dan Omega Guard agar kesihatan along dan adik-adiknya terjaga di samping memperoleh keperluan nutrien dan bijak dalam pelajaran… InsyaAllah… Sebagai ibu, KakNgah cuba buat yang terbaik untuk anak-anak, moga besar kelak mereka menjadi anak-anak yang soleh dan dapat berbakti di jalan Agama Allah…

Bagi anda yang masih mencari-cari supplement yang bersesuaian, inilah jawapannya… 🙂

 
 
Name Card
 
 
 
Advertisements

KakNgah Pengedar Sah Shaklee Anda di…

Bismillah..Aduhh… dah lama ber’blog’ tapi lupa nak kenalkan diri sebagai Shaklee Independent Distributor, aptb… hahha.

KakNgah atau boleh jer nak panggil Fieza (Nafiza Binti Shuib) adalah Shaklee Independent Distributor ATAU Pengedar Sah Shaklee anda sekitar kawasan Shah Alam (Kg. Jalan Kebun, Bukit Rimau, Bukit Naga, Kg. Johan Setia, Kota Kemuning, Mutiara Bukit Kemuning, Seksyen 18 dan kawasan sekitar)  Klang (Bandar Botanic, Bandar Bukit Tinggi dan Bandar Puteri) dan Negeri Sembilan (Nilai, Pajam dan Kuarters KLIA).

KakNgah menawarkan khidmat COD* di kawasan yang berkenaan seperti di atas bila-bila masa kecuali di Negeri Sembilan hanya setiap rabu selepas jam 1ptg.

OPS!! perkhidmatan pos secara Pos Laju juga KakNgah sediakan agar anda mendapar service yang terbaik dan cepat untuk seluruh Semenanjung Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Moga perkenalan ini dapat memudahkan anda semua mencari KakNgah untuk mendapatkan service bagi kesihatan anda dan keluarga anda… YES! “Kesihatan itu Satu Anugerah” 🙂

*Sebarang COD akan dikenakan cas sebanyak RM10.00 kecuali sekitar Kg. Jalan Kebun…

 
 
Name Card
 
 
 

Shampoo ~ Chemical ATAU Semulajadi

Macam2 dengan ini budak ~ Anak ke-2 KakNgah... :)Macam-macam dengan ini budak tau… huh, hampir-hampir hilang kesabaran dengan anak ke-2 KakNgah nih, ni gara-gara main gunting rambut sendiri so nak tak nak pagi ni kene kasi licin!!!

Sebut pasal rambut ni… Harini KakNgah nak kongsikan pasal Shampoo dari Shaklee plak, asyik bercerita pasal supplement jerk, boring gak kan… hahha…

Sebelum tu nak tanya ler sket… ada tak dikalangan u olls semua yang pernah demam, migrain dan sakit kepala apabila menggunakan shampoo-shampoo yang bersepah kat pasaran luar sana? ada.. ada… sila angkat tangan nak tengok, hehhe… cam bleh nampak jerk..

Yang sebenar-benarnya, KakNgah sendiri yang mengalami masalah berikut dan seingat-ingat KakNgah sahabat satu Kolej dengan KakNgah dulu pun alami masalah yang sama dengan KakNgah. Mula-mula memang cam tak percaya jerk so bermulalah episod ‘test’ menge’test’ satu produk shampoo nih (S**S***), hah!!! bila dah test tu, amek ko… seminggu demam so stop sbb nak tengok betul ke tak. Selepas seminggu stop, KakNgah pakai balik, apa lagi… sambung balik demam selama 3 hari, huhhu… yang tak tahan tu, migrain sekali datang.

Bila dikira-kira, dah banyak shampoo kat pasaran KakNgah guna dan kebanyakkannya akan menjadikan rambut KakNgah bertambah bermasalah. Pernah guna shampoo yang top sekali kat Malaysia ni (p*****n), kononnya elakkan rambut bercabang, almaklumlah KakNgah gemar simpan rambut panjang… tup tup rambutku bercabang dari akar hinggi ke hujung rambut, huarrrrr… menangis tak berlagu I, last terpaksa korbankan rambut I yang panjang tuh… (now dah tak suka simpan panjang-panjang lagi) 😦

Bila dah kawen nih, shampoo rambut pun seminggu sekali sbb tak sanggup nak tahan migrain sampai hubby asyik tegur rambut busuk… 🙂 tak selera U…  so awal tahun baru ni KakNgah try shampoo herba yang top abeh sekarang nih, Alhamdulillah dah tak migrain tapi kelemumur still berkerak kat kulit kepala dan gatal-gatal pastu hubby cakap bau hapak la plak… sampai la minggu lepas KakNgah try beli Revitalizing Shampoo dari Shaklee… beza sungguh berbeza…

Kenapa ianya berbeza?

  • Bebas Chemical,
  • Pastinya dari bahan-bahan SEMULAJADI,
  • BERKESAN & SELAMAT,
  • Kaya dengan B5, B6 dan Zinc yang membantu dalam rambut bermasalah,
  • Mengandungi Ekstrak Buah Serenoa Serrulata yang membantu melebatkan rambut,
  • Daun Camelia Sinensis dan Melaleuca Alternifolia membantu mengelakkan rasa gatal-datal kulit kepala,
  • Panax Ginseng Root pula membantu dalam menangani kelemumur,
  • Yang paling penting, hubby I pun suka… ngeh..ngeh..ngeh…

Ops!!! Harga???

Retail Price RM66.25 jerk…

Ermmm… macam mana, dah jelas? kalau rasa kurang jelas atau anda sendiri nak mencubanya, bolehlah roger2 ngan KakNgah, special price KakNgah bagi tau… 😀

 
 
Name Card
 
 
 

Anda Hamil… ~ Susu @ OsteMatrik?

Siapa tak suka minum susu sila angkat tangan? ngeh..ngeh…ngeh… KakNgah pun tak suka minum susu kecuali MariGold HL Milk… Kenangan sungguh dengan susu HL nih, masa ngandungkan anak ke-2 tiap-tiap hari KakNgah akan minum susu MariGold HL nih, tak dapat kotak besar, kotak kecil pun jadi, macam dah jadi wajip plak. Sekotak besar dalam rm4.95 kotak besar dan rm1.95 kotak kecil (4 tahun ++ yang lepaslah), kini kalau tak silap sekotak besar dah rm6.20. Rasa susunya yang sangat seimbang walaupun rendah lemak sungguh sedap, tinggi dengan kalsium dan protien juga. Aishhhh… cam nak promote MariGolg HL Milk plak… 🙂 hakikatnya memang KakNgah sukakannya dan lahirlah anak ke-2 KakNgah dengan tulang yang kuat, serious u…

Sebut pasal kalsium, susu dan tulang nih, KakNgah nak kongsikan plak OsteMatrik, KakNgah kenal OsteMatrik ni pun masa ngandungkan anak ke-3 KakNgah, I baru kenal ngan Shaklee u… 🙂 , OsteMatrik ni kalsium yang lagi terbaik yang boleh KakNgah katakanlah… KENAPA??? Jom kita layan sket…

Seperti yang sedia maklum, kalsium penting dalam tumbesaran tulang dan gigi kita, selain itu juga kalsium sebenarnya penting  dalam :

  • Mengeluarkan hormon dan enzim dalam badan,
  • Mengawal muscle contraction (kejang @ kebas2 kaki tangan),
  • Menstabil dan membantu dalam proses penyerapan oleh sel,
  • Membantu pengeluaran tenaga,
  • Memungkinkan pembekuan dalam darah,
  • Mengelak insomnia,
  • Mencegah osteoporosis,
  • Mengawal sakit senggugut,
  • Mencegah gusi berdarah,
  • Membantu dalam membina tulang dan gigi bayi dalam kandungan,

Beberapa sumber lain yang tinggi dengan kalsium selain susu adalah :

  • Yogurt,
  • Keju,
  • Sayuran hijau,
  • Ikan Salmon,
  • Buah-buahan kering,
  • Tofu,
  • Kacang Soya,
  • OatMeal,
  • Almond,
  • Pisang,

Hahha… Peranan OsteMatrik ni pun tak kurang hebatnya cam susu, OsteMatrix dari Shaklee nih adalah kalsium yang seimbang untuk ibu-ibu yang sedang hamil.

TAHUKAH ANDA? Dos kalsium yang diperlukan oleh ibu hamil adalah sebanyak 1,000 miligram (mg) setiap hari.

Perbezaan kalsium (OsteMatrix) Shaklee dari kalsium lain di pasaran.

  • Mempunyai kadar serapan yang tinggi sebanyak 99%,
  • Formula unik, dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati,
  • Nutrein lengkap yang perlu diambil bersama yang mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan Vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron bagi penyerapan yang baik dan menghalang endapan sesetengah mineral.
  • Kajian telah membuktikan supplemen kalsium akan meningkatkan ketumpatan tulang wanita yang telah berumur dengan lebih berkesan.

Ermmm… agak-agak u olls lah, mana lebih elok? Susu @ OsteMatrix? Sebenarnya, dua-dua penting!!! tetapi jika anda kurang gemar minum susu, anda boleh memilih OsteMatrix dan jika sebaliknya pula, pilihlah MariGold HL Milk, hahha… pasti anda suka.. 🙂

Dengan pengambilan 4biji OsteMatrix sebelum tidur akan membantu anda dan bayi anda mendapatkan kalsium yang secukupnya… InsyaAllah, anda pasti tidak akan menyesal memilih OsteMatrix dari Shaklee..

 
 
Name Card