Member VS Non Member

[NEW ENFORCEMENT]

Alhamdulillah, saya senyum lebar apabila mendapat panggilan telefon dari Shaklee Home Office hari ini. Sudah lama dinantikan penguatkuasaan harga, ‘standardization’ atau lebih senang saya bahasakan sebagai:

“PENYELARASAN HARGA”

Sekiranya anda ingin menikmati produk Shaklee pada HARGA AHLI, anda hendaklah berdaftar sebagai AHLI SHAKLEE (sebagai consumer) atau PENGEDAR SAH SHAKLEE (untuk mereka yang ingin berbisnes).

Sekiranya anda tidak berdaftar secara sah sebagai AHLI/PENGEDAR SAH SHAKLEE, anda tidak berhak untuk mendapatkan produk SHAKLEE pada HARGA AHLI, anda harus membayar pada HARGA PASARAN (Retail Price). Sila hormati hak pengedar/penjual produk Shaklee dengan tidak membuat sebarang TAWARAN HARGA yang lebih rendah dari HARGA PASARAN yang telah ditetapkan oleh SHAKLEE (M) SDN BHD.

==================================================


“HARGA AHLI HANYA UNTUK AHLI/PENGEDAR SAH SHAKLEE SAHAJA”

==================================================

BERTINDAK SEKARANG! Daftar sekarang sebagai AHLI/PENGEDAR SAH SHAKLEE.

📢 Pendaftaran keahlian adalah serendah RM 65 SAHAJA dan ia adalah KEAHLIAN SEUMUR HIDUP

ATAU

📢 Dengan pembelian produk bernilai 200 UV anda layak mendapat KEAHLIAN SHAKLEE SECARA PERCUMA.

——————————————————————————————————————-

📢 PENGUATKUASAAN INI BERKUATKUASA SERTA MERTA “).

📢 Dapatkan maklumat lanjut dari Pengedar Sah Shaklee anda.

Credit :
Master Iffah Anuar

*********************************************************

 
 
 
Berminat? Hubungi KakNgah untuk konsultasi secara percuma :
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email : nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp : 018-6645415
 
 
 

Sejarah Baru Malaysia Tercatat ~ MH370 Dalam Kenangan

Tak tahu dari mana nak mulakan.. sedih tidak terhingga bila mengetahui mangsa MH370 bersemadi di Lautan Hindi dimana lautannya yang dikenali sebagai lautan yang paling dalam, sunyi dan ganas di dunia. Tak terungkap rasanya kesedihan KakNgah, apatah lagi kesedihan keluarga mangsa yang terlibat…  Kisah selanjutnya di : http://www.astroawani.com/news/show/kronologi-kehilangan-pesawat-mh370-32486?cp

Erm… bermacam2 spekulasi yang dibuat, tetapi satu jer yang KakNgah rasakan ianya bernas untuk diterima namun Allah Maha Mengetahui apa yang yang dirancangNYA. Lihat di >> http://tengoktvonline.blogspot.com/2014/03/juruterbang-mh370-mungkin-adalah-hero.html?m=1

Harapan KakNgah agar anda semua hentikan segala andaian buruk terhadap mereka yang terlibat. Allah lebih mengetahuinya, doa kakNgah semoga Allah menempatkan mereka yang beragama islam di syurgaNYA… Salam Takziah buat keluarga mangsa..

#Terasa sungguh2 dekat sangat dengan kematian nih… 😥

Herbal Blend Bukan Sekadar Cream!!!

Bismillah..walhamdulillah… Selesai juga mencuci pinggan mangkuk, membasuh baju-baju, menadah air juga menyediakan minuman secukupnya untuk keperluan dua hari, fuuuhhh!!! agak terumbang ambing dengan masalah ketiadaan air kerana kawasan KakNgah air turut di catu. Tinggalkan masalah air… Hari ini nak share betapa happy nya KakNgah sebab yang ditunggu-tunggu dah tiba kembali setelah beberapa bulan “out of stock”, panas dan panas sama macam BUY 6 FREE 1 ESP promo March ini, sama jerk berbaloinya… Kalau nak tau, yang ditunggu-tunggu tuh adalah Herbal Blend® Multi-Purpose Cream!!!

wpid-fotos_20140317053751.jpgTadaaa!!! hahha, ni ler yang dok cakap tuh, sama panas dengan ESP… baru siang tadi masuk, terkinja-kinja punya seronok dapat beli dan standby kat rumah.. over makk… hahha… Memang KakNgah selesa gunakan Herbal Bleand Cream nih sebab anak ke-2 KakNgah suka menggaru sampi berparut abeh kaki tangan dia.. buruk sangat nampaknyer, mujur anak lelaki… KakNgah sendiri pun memang menggunakannya, erm… kita berkenalan sket dengan Herbal Bleand Cream nih…

Herbal Blend® Multi-Purpose Cream

  • Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki.
  • Dingin, bermentol dan tidak berminyak.
  • Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.
  • Tanpa Paraben.

Lain-lain Manfaatnya adalah :

  • mengurangkan ekzema,
  • mengurangkan ruam lampin,
  • mengeringkan campak,
  • melembabkan kulit.

Itu sebablah KakNgah suka, mengurangkan rekahan tumit kaki, melembutkan kulit, memang selesa sebab tak melekit. Korang2 yang keje office tu sessuai lah mencubanya untuk mengelakkan masalah kulit kering, memang tak rugi tau… dan lagi satu Herbal Blend® Multi-Purpose Cream ini juga sesuai diamalkan oleh semua peringkat umur!!! tak cukup berbaloi lagikah??? kita tengok testimonial plak…

Harap dengan sedikit perkongsian ini, dapat membantu anda semua bagi mendapatkan cream yang lebih semulajadi untuk kegunaan keluarga anda… Satu Herbal Blend untuk satu rumah! 😀

 
 
Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email: nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Naga & Bukit Kemuning.
POS : Seluruh Malaysia, Singapore, Indonesia, Egypt, Qatar & Brunei.

 

 

 
 

Air Kene Catu!!!

Ahad baru-baru ini semasa di Majlis Perkahwinan adik kepada jiran, KakNgah dapat berita yang Kg. Jalan Kebun akan ketiadaan air sehingga hari rabu, lama ooooo… erm, mula-mula cam taknak amek peduli jerk sebab rasanya ini kali ke-3 yang mengatakan air takkan ada keesokkan hari namun bsoknya air tetap ada. Tapi kali nih tergerak hati juga nak tadah air, masak air dan basuh baju yang tak terbasuh, hahha… akhirnya tengahari semalam memang confirm takder air, huh!!! selamat sebab terpikir untuk ambil langkah berjaga-jaga… dapat jugalah simpan air minum dalam 15 liter (rasanya 2 hari jerk bertahan air minum nih), air mandi dan lain-lain dapat tadah dalam 25 liter jerk sebab takder tong besar. Tup-tup petang tuh hubby bw balik 7 tong air dengan 15liter setiap tong, hoh… puah hati, hari ni pun repeat isi air 5 tong lagi…

Huhhu… menangis KakNgah dan keluarga kalau takder air, nak-nak kami sekeluarga memang hantu air kosong, sehari untuk 5 orang dalam umah ni, memang tak kan kurang dari 7liter air kosong dan kadang-kadang boleh lebih… Percaya atau tidak? itulah hakikatnya… AIR..AIR..AIR…

**********************************************

Sebut pasal air nih, malam nih KakNgah nak share plak tentang keperluan air dan berapa banyak yang perlu diambil setiap hari. Rasanya ramai yang dah pun mengetahui bahawa kita memerlukan 8 gelas air setiap hari namun adakah ianya benar-benar mencukupi?

Tahukah Anda??? Tubuh manusia tidak mempunyai mekanisme tetap untuk menyimpan air dan oleh demikian kita perlu sentiasa mengambil air yang secukupnya setiap masa.

Secara ringkasnya, air diperlukan untuk membantu badan berfungsi termasuk :

  • mengekalkan kesihatan dan integriti setiap sel dalam badan,
  • menyimpan cecair aliran darah cukup untuk mengalir melalui saluran darah,
  • membantu menghapuskan hasil sampingan metabolisme badan, elektrolit yang berlebihan (contohnya, natrium dan kalium), dan urea yang merupakan bahan buangan dibentuk melalui pemprosesan protein pemakanan,
  • mengawal suhu badan melalui perpeluhan,
  • lembapkan membran mukus seperti yang paru-paru dan mulut,
  • melincirkan dan kusyen sendi,
  • mengurangkan risiko cystitis dengan menjaga pundi kencing bebas bakteria,
  • membantu penghadaman dan mengelakkan sembelit,
  • melembapkan kulit untuk mengekalkan tekstur dan rupa,
  • membawa nutrien dan oksigen ke sel-sel,
  • bertindak sebagai penyerap kejutan di dalam mata, saraf tunjang dan dalam kantung amnion sekitar janin dalam kehamilan.

Sesetengah orang memerlukan lebih air mengikut sebarang aktiviti seharian mereka yang memerlukan mereka minum lebih daripada 8 gelas sehari dan antaranya adalah :

  • pada diet protein tinggi,
  • pada diet yang tinggi serat, sebagai cecair membantu mencegah sembelit,
  • mengandung atau menyusukan bayi (tambahan 200 hingga 500 ml sehari),
  • muntah-muntah atau mengalami cirit-birit,
  • aktif secara fizikal,
  • terdedah kepada cuaca panas atau panas.

Risiko kekurangan air.

Pengambilan air yang tidak mencukupi boleh meningkatkan risiko batu karang dan jangkitan saluran kencing di kalangan wanita. Ia juga boleh menurunkan prestasi fizikal dan mental anda dan fungsi kelenjar air liur serta menyebabkan dehidrasi.

Adakah anda minum air secukupnya?

Jadi, jangan abaikan pengambilan air yang secukupnya yer… dan perlu anda ketahui bahawa setiap 25kg berat anda adalah bersamaa 1liter air jadi berapa berat anda? dan berapa liter airkah yang anda perlukan sehari? 🙂 Selamat mengira yer…

Erm… jika anda berminat untuk mendapatkan supplement mengikut masalah kesihatan anda, bolehlah menghubungi KakNgah dan anda juga layak mendapat konsultasi percuma dari KakNgah… BUY 6 FREE 1 ESP still on, jangan lepaskan peluang ini kerana anda akan mendapat KEAHLIAN PERCUMA PERCUMA SEUMUR HIDUP… borong jangan tak borong!!!

 
 ⌨ Pertanyaan lanjut & Order Shaklee;
✍ PM : Kakngah Sihat
✉ Email: nafizashuib@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 018-6645415
➲ COD Area: Shah Alam, Klang, Telok Panglima Garang, Kota Kemuning, Kg. Johan Setia, Kg. Jalan Kebun, Nilai, Pajam, Bukit Rimau, Bukit Kemuning.
 

Diet Tinggi Protein Bantu Kawal Berat Badan Anda.

Panas dengan cuaca sekarang hingga jerebu menyerang banyak kawasan termasuk kawasan sekitar KakNgah di Jalan Kebun, Shah Alam. Dalam panas-panas dan berjerebu nih, panas juga isu-isu semasa di media cetak juga media elektronic berkenaan Pesawat MAS MH370 yang dikatakan hilang apabila melalui Laut China Selatan. KakNgah juga ada menerima info bahawa pesawat berkenaan kemungkinan telah pun terhempas, wallahualam…. kita hanya mampu berdoa dan mengharap agar semuanya dapat diketahui dengan secepat mungkin. Sedih masih terasa di hati KakNgah, sedih lagi ahli keluarga mangsa yang terlibat yang nak menerimanya… 😥

********************************************

“Diet Tinggi Protein Bantu Kawal Berat Badan Anda” Tajuk yang nak KakNgah kongsikan pagi ni sambil-sambil menunggu “maid jepun” mencuci. Walaupun kurang mood untuk menulis, KakNgah kuatkan diri juga untuk berkongsi, moga ianya membantu untuk anda dalam menjaga pemakanan dalam diet anda setiap hari…

Bagaimana Diet Tinggi Protein membantu?

Dalam sesetengah orang mengambil protein yang lebih tinggi untuk mengurangkan berat badan. Ini kerana sesetengah penyelidik mencadangkan bahawa pengambilan protein yang tinggi membantu mereka dengan lebih baik bagi mengawal hawa nafsu mereka dalam pengambilan makanan yang berlebihan dan tinggi dengan kalori.

Diet dengan protein 30% kini dianggap ” munasabah” dan istilah ” diet protein yang tinggi ” kini dikhaskan untuk diet dengan protein lebih 50%.

Diet tinggi protein dan sederhana dalam karbohidrat – bersama-sama dengan senaman yang kerap – selalu dianggap oleh pakar-pakar untuk mengurangkan lemak dalam darah. Ia juga membantu mengekalkan tisu tanpa lemak sambil membakar lemak untuk bahan api. Dan ini berlaku tanpa pelaku diet yang sidetracked dengan kelaparan yang berterusan.

Penyelidikan baru mengisyaratkan bahawa protein mungkin boleh memuaskan kelaparan lebih baik daripada sama ada lemak atau karbohidrat.

Dalam satu kajian dalam American Journal of Clinical Nutrition , mereka yang mengamalkan makanan yang tinggi protein mampu membantu mereka dalam :

  • Mengurangkan lemak kepada 20 % daripada kalori
  • Meningkatkan protein kepada 30 % daripada kalori
  • Memberikan 50 % karbohidrat dalam diet.

Mereka yang mengamalkan diet tinggi protein juga :

  • Lebih berpuas hati,
  • Kurang lapar,
  • Hilang berat badan.

Satu lagi kajian dalam Jurnal Pemakanan digabungkan diet protein tinggi dengan senaman. mereka didapati berjaya dalam :

  • meningkatkan penurunan berat badan,
  • membantu tahap lemak dalam darah dalam keadaan yang baik.

Berapa Banyak Protein Anda Perlukan?

Protein penting dalam tumbesaran dalam setiap peringkat. Protein adalah komponen utama dalam semua sel-sel , termasuk otot dan tulang dan diperlukan untuk:

  • Membina sel darah merah,
  • Tumbesaran,
  • Kekebalan untuk melawan jangkitan dan melindungi badan.

Institut Rujukan Pemakanan Kesihatan (DRI ) memberitahu bahawa pengambilan pelbagai protein dibolehkan mengikut julat normal daripada 10% kepada 35% daripada jumlah kalori mengikut keperluan orang dewasa yang sihat .

Sebagai contoh, pada diet 1,800 kalori , anda boleh mengambil makanan tinggi protien dengan selamat sebanyak 45 gram (10% daripada kalori) untuk 158 gram ( 35% daripada kalori) setiap hari.

Tetapi kuantiti yang disyorkan Pemakanan (RDA) untuk protein ialah:

  • Lelaki: 56 gram sehari
  • Wanita: 46 gram sehari.

Kebanyakan orang Amerika mempunyai masalah mendapatkan sebanyak ini, tetapi akan berjuang untuk mengambil protein yang mencukupi untuk membentuk 35% daripada kalori mereka.

Bahayakah pengambilan tinggi protein?

Tiada bahaya yang berkaitan dengan pengambilan protein yang tinggi – melainkan jika anda mempunyai masalah kesihatan melibatkan buah pinggang atau penyakit hati.

Untuk mendapatkan manfaat penurunan berat badan yang berpotensi, pakar menasihatkan mensasarkan kira-kira 120 gram protein sehari. Jika anda mahu meningkatkan pengambilan protein anda, lakukan secara perlahan-lahan sepanjang hari dalam seminggu. 

Untuk lebih selamat, periksa dengan doktor anda sebelum menambah sejumlah besar protein untuk diet anda. 

Erm… apa yang ingin KakNgah katakan bahawa ESP merupakan sumber Protein yang terbaik untuk diambil dalam diet seharian kita.

Kenapa ESP Dikatakan Sumber Protein Yang Terbaik???

Kajian mengatakan sumber protein daripada kacang soya adalah sejenis protein lengkap. Kacang soya merupakan makanan tinggi dengan serat dan sumber protein yang paling menyihatkan dimana ianya jauh lebih baik daripada makanan lain.

Protein kacang soya membentuk 35% hingga 38% daripada jumlah kalori yang ada, menawarkan kesemua 8 asid amino penting dan sangat tinggi dengan vitamin B6.

  • Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan kacang soya.
  • Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi non-GMO [non-Genetically Modified Organism] yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah.
  • Setiap 850g [Satu tin ESP] dihasilkan daripada 30kg kacang soya dimana ESP dihasilkan dibawah kawalan IPP [Identity Preservation Program] bermakna penghasilan kacang soya ini dipantau ketat pada setiap peringkat dari penanaman sehinggalah sampai kepada pengguna. Diproses dengan air [bukan dengan bahan kimia] bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones
  • ESP diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan.
  • ESP Shaklee merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia yang turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.
  • Sangat sesuai untuk semua peringkat umur manakal Indeks Glisemik (G.I.) yang rendah iaitu 39 menjadikan ia sangat sesuai juga kepada penghidap kencing manis.

Bagi anda yang ingin memilih makanan tinggi protein, ESP lah jawapannya, untung jika anda memilih untuk mendapatkannya di bulan ini BUY 6 FREE 1 dengan free membership seumur hidup dan cash back dari Shaklee pada bulan hadapan…

Berminat??? moh ler berwhatsapp… 🙂

 
 
 
NAFIZA SHUIB
ID 885414
nafizashuib@gmail.com
018-664 5415
COD : Sekitar Shah Alam, Klang & Pajam, Nilai dan Kuartes KLIA (RABU).
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Atasi HB Rendah.

Bismillah..“Puan, HB puan rendah nih… bla..bla..bla….”

Aduh… segala macam rasa bila diberitahu masalah HB rendah ni, nak-nak dah dekat due, lagi-lagilah pastu seminggu sekali nak kene check-up sebab HB rendah. Naik malas nak g spital or klinik.. huhhu, tangkap nanges u… Camna tak tangkap nanges kalau seminggu sekali nak kene g klinik atau spital, mana nak uruskan rumah tangga dengan anak-anak sekolah lagi.. Bagi isteri yang tak pandai drive atau takder transport lain, en. somi la jadi mangsa so nak taknak kene apply cuti bagai, huhhu… tapi kalau pandai drive n ada transport lebih sekalipun, terasa gak malas nak ke klinik, kadang-kadang rasa masa lebih banyak dihabiskan kat klinik.. yer tak???

Nurse atau doct pun dah pesan makan itu, makan ini, makan ubat gitu gini tapi HB tetap tak naik-naik… Camna tuh? Erm… sebelum nih KakNgah ada kongsikan berkenaan masalah Hb rendah, kali nih KakNgah share kan testimonial dari cust KakNgah sendiri, memang berpuas hati, nak-nak dari supplement yang semulajadi… berbaloi-baloi tau…

wpid-fotos_20140301063113.jpgPuan Mimie dari Kg. Johan Setia, dekat jerk ngan Kg, Jalan Kebun umah KakNgah… 😀

Puan Mimie mengambil Set Basic Ibu Hamil yang terdiri daripada VitaLea, Vitamin C dan B Complex. Semasa saya buat penghantaran ke rumah Puan Mimie, dia ada memberitahu HB dia turun ke 9 ++ jerk dan alhamdulillah selepas seminggu consume Set Basic nih HB naik dengan baik sampai Nurse pun terkejut…

wpid-fotos_20140307035423.jpgPuan Faizah dari Lorong Ehsan, Kg. Jalan Kebun… (depan umah jerk… ahaks!!)

Puan Faizah, jiran depan umah KakNgah plak hamil 9 bulan ++, memang tengah tunggu masalah, tiba-tiba plak HB turun ke 10. Selepas beberapa hari jerk consume VitaLea, HB dah naik ke 11.. Alhamdulillah.. seronok dapat membantu sabahat-sahabat yang memerlukannya… Semuanya bermula daripada kita yang ingin berusaha bagi mendapatkan yang terbaik untuk kesihatan kita, Alhamdulillah… dengan izin Allah semuanya menjadi semudah ABC… 😀

Anda bagaimana? ingin memilih Supplement Shaklee yang meletop di pasaran sekarang? Moh ler kita ber”whatsapp”…

NAFIZA SHUIB
ID 885414
nafizashuib@gmail.com
018-664 5415
COD : Sekitar Shah Alam, Klang & Pajam, Nilai dan Kuartes KLIA (RABU).
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Resdung dan Vivix™

Bismillah… harini KakNgah tergerak hati pulak nak bercerita cinta tentang resdung. Sebelum kenal-kenal dengan resdung, jom kita kenal-kenal dulu dengan Sinus.

Apakah Sinus?

Semua manusia yang normal mempunyai sinus, sinus mengikut definisi ialah satu rongga atau ruang seperti sinus vena atau sinus hidung. Sinus hidung (paranasal sinus) pula diterjemahkan kepada rongga udara yang diselaputi mukosa di dalam tulang tengkorak dan mempunyai hubungan dengan rongga hidung, termasuk sinus ethmoid, frontal, maxillary dan sphenoid.

Apakah Redung?

Resdung adalah alahan atau radang yang terjadi pada selaput sinus. Resdung terbahagi kepada dua jenis iaitu :

1) Rhinitis alahan

  • Dikenali dari gejala sumbat hidung, hingus yang jernih (‘rhinorrhea’), bersin dan gatal hidung dan kadangkala mata. Penyakit ini kadangkala dicetus oleh debu, makanan atau perubahan cuaca. Sejarah keluarga juga menunjukkan wujudnya penyakit yang sama atau penyakit asma atau ‘eczema’. Penyakit ini biasanya disahkan melalui pemeriksaan klinikal, tanpa perlu menjalani ujian darah, sinar X atau imbasan.

    Doktor ENT akan menjalankan pemeriksaan endoskopi untuk memastikan tiada ketumbuhan di dalam hidung (Video 1 & 2 yang disertakan menunjukkan ujian endoskopi hidung yang dijalankan di klinik) Doktor biasa yang tidak biasa dengan rupa bentuk struktur normal hidung boleh membuat diagnosis yang salah dan menyebabkan kerisauan yang tidak sepatutnya berlaku pada individu yang normal (Imej 1). Pesakit ‘allergic rhinitis’ biasanya mempunyai ‘turbinate’ yang besar, yang pada orang biasa, salah satu fungsinya ialah untuk melembapkan rongga hidung. Rawatan ialah ubat antihistamin bagi kes yang ringan dan ubat semburan hidung jenis steroid bagi kes yang teruk.

2) Sinusitis

  • Dalam penyakit ini, seseorang itu akan mengalami hingus yang kemungkinan bewarna kuning, hijau atau bercampur darah. Ciri utama ialah sakit kepala yang sangat teruk, di dahi atau muka terutamanya di tengah hidung atau pipi; sebelah atau kedua belah boleh berlaku. Sumbat hidung dan demam boleh berlaku. Penyakit ini boleh terjadi sekali, atau berulang kali dan berlanjutan beberapa minggu.

    Doktor ENT akan melakukan pemeriksaan tertentu, termasuk endoskopi hidung yang mungkin menunjukkan limpahan nanah dari bukaan sinus. Doktor juga akan kadang kala memerlukan ujian imbasan CT sekiranya ada komplikasi, seperti penyakit sinusitis yang merebak ke bahagian mata atau otak, atau sekiranya ada perancangan untuk pembedahan. Rawatan biasanya berbentuk ubat penahan sakit, irigasi  hidung dengan cecair khas dan pemberian antibiotik sekiranya terdapat jangkitan bakteria. Kes sinusitis kronik memerlukan ubat semburan hidung steroid bagi mengurangkan radang.

    Di kebanyakan klinik ENT, kes ‘allergic rhinitis’ adalah jauh lebih kerap dari sinusitis. Hakikatnya, kebanyakan beban kerja klinik ENT ialah ‘allergic rhinitis’, terutamanya di kawasan bandar.

**************************************

KakNgah sendiri mengalamai masalah resdung seperti Rhinitis alahan, memang tak boleh tahan dengan habuk, cuaca panas dan seafood seperti udang. Pernah  sampai satu tahap cuaca panas terik, KakNgah mulalah menggaru-garu dan menggosok-gosok hidung, kadang-kadang rasa kalau boleh nak jerk potong hidung nih… hahha.. Bila dah menyentak hidung tak abeh, apa lagi… merah cam badut kata abang sulung KakNgah… 🙂

Dah macam segala ubat KakNgah makan tapi ermmm… tak berhasil, yang berhasilnya adalah pantang makan dan elakkan dari cuaca panas tapi sampai bila kan, dah bekeluarga ni masak ikut selera anak dan suami jerk.. Last seminggu ni baru sedar yang KakNgah dah takder sebarang alahan lagi, tiada gatal-gatal hidung, tiada sibuk nak bersin bagai dan seingat KakNgah minggu lepas adalah makan udang tapi takder la plak gatai bagai… Baru tersedar dari mimpi gtu, erm… dah dua bulan consume Vivix™ Shaklee dan inilah hasilnya, no more resdung!!! walla, alhamdulillah…. sebelum ni pun KakNgah ada gtau manfaat consume Vivix™ Shaklee di SINI, dan di bawah ini juga picture hasil yang KakNgah perolehi selepas sebulan consume Vivix™ Shaklee.

wpid-fotos_20140302041433.jpgBefore ~Raut wajah KakNgah pucat..

Memang dari kecil kalau pergi kemana-mana, semua orang akan tegur muka KakNgah nampak pucat sampai ada yang bertanya, sakitkah? hahha.. xcely KakNgah sihat jer tapi baru 2tahun ini KakNgah tahu yang KakNgah adalah seorang Beta Thalassaemia Trait.

After ~ Raut wajah lebih merah dan berseri..

Perasan tak…? Selepas ambil gambar ni baru KakNgah perasan dan hubby pun bersependapat, nampak ketara sebelum dan selepas consume Vivix™ Shaklee.

Ops!!! dah lari topik resdung dah nih… hahha… oklah, bagi anda yang ingin mencuba Vivix™ Shaklee, bolehlah menghubungi KakNgah, setiap pembelian 2botol Vivix™ Shaklee anda layak memperoleh FREE MEMBERSHIP seumur hidup… sapa nak bagi kan… 🙂 Moh ler roger2 dengan KakNgah…

NAFIZA SHUIB
ID 885414
nafizashuib@gmail.com
018-664 5415
COD : Shah Alam, Klang & Pajam, Nilai dan Kuartes KLIA (RABU).
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::