AWAS, Stress Punca Jerawat!

Jerawat!!! huh, bila sebut jer jerawat, mulalah tak senang duduk. Ermmm… nak share pasal jerawat plak pas seminggu tak dapat nak meng”up-date” blog gara-gara WIFI ku buat hal…

Seingat-ingat KakNgah, masa belajar dulu muka KakNgah penuh dengan jerawat, bernanah-nanah tapi taklah seteruknya cam sesetengah orang yang penuh muka bernanah-nanah sampai kalau KakNgah terpandang jerk muka orang tu, memang terasa seram sejuknya, takut dan ngeri jerk rasa… Last, sahabat KakNgah suggest kan supaya stop makan ayam, minuman ber”gas” dan seafood, seriously… 2 tahun KakNgah tak hadap semua tu dan hasilnya memang terbaik… hahha.. tapi, ramai yang tak boleh nak berpantang nampak makanan sedap-sedap kan so takderlah nak pantang bagai, pantang nampak adalah… 🙂

Bila diingat-ingatkan, jerawat ni terjadi akibat terlalu stress, biasalah stress dengan homework dan suasana pembelajaran serta keadaan sekelililng. Sekarang ni stress plak dengan melayan 3 hero yang bagaikan askar menembak-nembak kat dalam umah nih… makin menjadi-jadi plak rasanya jerawat nih pastu nak pantang makan pun tak dapat, biasalah masak ikut selera anak dan suami, nak taknak sekali KakNgah pun hadap…

TAHUKAH ANDA!!! Vitamin C juga berperanan dalam pengeluaran hormone antistress dan interferon (hormone fungsi imun). Mengikut doctor Bruce Miller, the more you stress the more you need vitamin C.

Kita tahu bahawa stress boleh memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C sistem keimunan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit. Maka, bertambah-tambahlah jerawat kat muka ni akibat kekurangan Vitamin C yang membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan kolagen itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat. Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.

Ermmm… kat sini KakNgah suggestkan untuk anda semua supaya mengamalkan atau jadikan Vitamin C sebagai supplement wajib anda agar kulit wajah anda kekal sihat dan bebas jerawat & jeragat. Jangan lupa add on B Complex untuk mengurangkan tahap stress anda.. 🙂 Bagi yang kurang gemar dengan pills, bolehlah memilih Shaklee Collagen Powder dan sudah semestinya ianya pilihan yang terbaik! Vitamin C & B Complex ni kira set bajet murahlah untuk anda, tak sampai rm150.00 pun… Vitamin C tahan selama 6 bulan consume dan B Complex pula tahan selama 4 bulan consume. OPS!! kalau anda nak tahu, pengambilan B Complex pun boleh menurunkan berat badan anda. Bagaimana? nantikan di post yang akak KakNgah kongsikan, InsyaAllah…. bagi yang nak order, silah roger2 ngan KakNgah… 🙂

 
 
Name Card
 
 
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s