Kenali Beta Thalassaemia

Adakah Anda Telah Diuji Untuk Beta Thalassaemia?

Bagi memahami bagaimana Thalassaemia memberi kesan kepada badan manusia, terlebih dahulu anda perlu mengenal tentang darah. Darah membawa oksigen dari paru-paru anda ke bahagian lain badan anda. Oksigen dibawa oleh protein yang dipanggil hemoglobin yang terdapat di dalam sel-sel darah merah. Hemoglobin diperbuat daripada dua jenis protein yang dikenali sebagai alpha dan beta globins.

Globin beta dibuat oleh dua gen, satu di setiap kromosom 11. Individu yang mempunyai satu gen abnormal beta globin mempunyai sifat talasemia beta (juga dikenali sebagai beta talasemia minor).  Dalam beta talasemia trait, salah satu daripada dua gen globin beta tidak normal tetapi kekurangan beta globin tidak cukup besar untuk menyebabkan masalah dalam fungsi normal hemoglobin. Seseorang dengan keadaan ini hanya membawa sifat genetik untuk beta talasemia dan biasanya akan mengalami masalah kesihatan yang lain daripada anemia yang ringan. Pakar sering kesilapan kecil sel-sel darah merah seseorang dengan beta talasemia minor sebagai tanda anemia kekurangan zat besi dan salah menetapkan makanan tambahan besi yang tidak mempunyai kesan ke atas anemia.

Ini adalah satu contoh bagaimana seseorang mungkin mewarisi beta talasemia utama walaupun ada ibu atau bapa mempunyai penyakit ini. Ini adalah kerana setiap ibu bapa sebenarnya pembawa.

https://kakngahsihat.files.wordpress.com/2014/02/dac00-picture5.jpg

Secara ringkasnya :

  • 1 daripada 4 orang anak adalah normal.
  • 2 daripada 4 orang anak adalah pembawa.
  • 1 daripada 4 orang anak adalah Thalassaemia Major.

Dalam bentuk yang agak mudah, pewarisan dua abnormal gen globin beta boleh menyebabkan intermedia talasemia beta, di mana kekurangan globin beta dalam hemoglobin menyebabkan anemia yang sederhana teruk dan masalah kesihatan yang ketara termasuk kecacatan tulang dan pembesaran limpa. Kerana julat luas dalam keterukan keadaan ini, sempadan antara intermedia talasemia dan talasemia utama boleh mengelirukan. Apabila pesakit bergantung kepada pemindahan darah, dia mungkin akan diklasifikasikan sebagai Thalassaemia Major.

Apa yang perlu anda lakukan untuk mengetahui bahawa anda adalah Beta Thalassaemia?

Satu-satunya cara untuk mengetahui jika anda membawa sifat Talasemia adalah untuk menjalani ujian darah khas yang dipanggil hemoglobin elektroforesis yang boleh mengenal pasti gen. Pembawa Talasemia minor menghidap anemia atau sedikit kekurangan darah.

Alhamdulillah… dapat juga KakNgah kongsikan dengan lebih jelas tentang Beta Thalassaemia. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan dan keraguan mengenai Thalassaemia, jangan malu2 untuk menghubungi KakNgah untuk info lebih lanjut… InsyaAllah KakNgah cuba kongsikan mana yang perlu untuk sama2 kita manfaatkan… 🙂 Next Post >> Alpha Thalassaemia!!! InsyaAllah…

 
 
Name Card
 
 
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s