Hidung Kerap Berdarah? Jaga-Jaga, Anda Mungkin…

hidung berdarahDalam 3 hari lepas KakNgah ada ber”chatting” di FB dengan kenalan FB tentang masalah hidung berdarah. Jadi malam nih KakNgah nak share sket tentang salah satu permasalahan kenapa hidung kerap berdarah. Huhhu… seingat-ingat KakNgah lah, KakNgah pun tak lari dari masalah hidung kerap berdarah sejak dari kecil sehingga dewasa… Last sekali hidung KakNgah berdarah pada tahun 2002 [klu tak silaplah, 11 tahun dah kan], masa tu KakNgah keje part time untuk tambah2 duit belajar kolej, hehhe…

KakNgah memang tak pernah tahu kenapa hidung KakNgah kerap berdarah, masa tu tenet2 pun tak tau lagi. Yang KakNgah tau, orang-orang tua selalu cakap hidung berdarah tu disebabkan panas dalam, ada sesetengah orang kalau demam terlalu tinggi pun akan menyebabkan hidung berdarah, kata orang-orang tualah… Tetapi apabila ber”chatting” baru-baru ni, baru KakNgah sedar punca masalahnya, nak2 anak ke-2 KakNgah pun hidung berdarah sejak umur belum pun setahun!

Hidung Berdarah chatting antara KakNgah dengan sahabat alam maya [click picture untuk lebih jelas]

Hasil ber”chatting” ni lah mengukuhkan lagi sebab musabab kenapa hidung kerap berdarah. YES! salah satu simptom talasemia adalah HIDUNG KERAP BERDARAH. Anak ke-2 dan ke-3 KakNgah juga adalah Beta Thalassaemia Trait sama macam KakNgah. Alhamdulillah… anak sulung KakNgah normal sebab suami KakNgah normal.

So jika anda mengalami simptom seperti berikut.. silalah check samada anda talasemia atau tidak, itu lebih baik daripada anda tertanya-tanya, risau jika anda seorang Thalassaemia Major. Cukuplah setakat ini perkongsian untuk anda. moga sama2 bermanfaat, InsyaAllah jika berkelapangan KakNgah akan kongsikan dengan lebih lanjut lagi berkenaan Thalassaemia… Feel free to share dan jangan lupa LIKE Page KakNgah di sebelah… hehhe.

Note : Antara supplement yang membantu adalah…

  • Pembawa Talasemia >> ESP, VitaLea, Vita-C & B.Com
  • Pengidap Talasemia >> MealShake, B.Com & Omega Guard
 
 
 
Name Card
 
 
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s