NutriFeron™ ~ Penemuan Pertama InterFeron.

nutriSekilas fakta yang anda perlu tahu tentang NutriferonTM

Dicipta oleh pakar imun, Dr. Yasuhiko Kojima
Satu-satunya suplemen yang dicipta oleh pakar imun – Dr. Yasuhiko Kojima.

Lebih daripada 40 Tahun Penyelidikan

Dr. Kojima berjaya mencipta NutriferonTM selepas beberapa kali menjalankan ujikaji dan penilaian terhadap beribu-ribu sebatian dan lebih daripada 200 herba lain.

NutriferonTM mengandungi satu campuran proprietari ekstrak tumbuhan semulajadi yang berasal daripada biji labu, benih plantago, kuntuman bunga Japanese Honeysuckle dan bunga safflower.  Hanya boleh didapati secara eksklusif melalui Shaklee.

***********************************************

InterFeron merupakan penemuan terhebat dalam bidang immunologi dimana ianya merupakan satu-satunya yang mula ditemui oleh Dr. Yasuhiko Kojima dari Universiti Tokyo pada tahun 1954.

Apakah InterFeron?

Interferon adalah protein yang dihasilkan secara semula jadi oleh sel di dalam tubuh untuk melindungi tubuh daripada serangan pelbagai penyakit, contohnya pada sel-sel darah putih, sel-sel pembunuh alami, fibroblast-fibroblast, dan sel-sel epithelial.

Tubuh secara semulajadi dapat membentuk tiga macam interferon, iaitu interferon alfa, beta, dan gamma. Dilihat dari struktur tiga dimensinya, interferon alfa dan beta mempunyai persamaan (homology) yang tinggi dan sering dinamakan interferon I. Sementara itu, interferon gamma mempunyai struktur yang berbeza dan biasanya juga disebut interferon II.

Interferon dihasilkan oleh tubuh apabila mendapat serangan dari pelbagai agen penyakit . Namun, umumnya jumlah yang dihasilkan tidak mencukupi untuk melawan agen penyakit yang berkembang biak dengan cepat . Kerana itu, bekalan interferon dari luar diperlukan dan kemudian dijadikan sebagai jenis terapi yang termasuk ke dalam jenis imunoterapi ( imunoterapi ). Inilah yang menjadi idea awal penggunaan interferon sebagai ubat .

Apakah Manfaat Nutriferon?
  • Mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari – ianya adalah satu-satu interferon semulajadi di dunia. Kajian-kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu merangsang dan mempertingkatkan secara keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk membunuh: T-cells, B-cells and makrofag.
  • Melawan kanser & Tumor – Inteferon semulajadi mengandungi polisakarida yang merangsangdan mengaktifkan immunoglobulin melawan sel-sel tumor dan kanser. dapat mengurangkan ketidakselesaan sewaktu rawatan terapi.
  • Melindungi dari Influenza – Ia mengimbangi kepada respon alergi persekitaran dan pencemaran udara, melindungi dengan berkesan daripada virus, mikrob, termasuk selsema, flu, alergi, inflamasi dan influenza.
  • Meringankan stress dan kelesuan – Meringankan kemudaratan yang disebabkan oleh keresahan stress, kelesuan dan gaya hidup yang sibuk.
  • Melambatkan penuaan – Formula unik Nutriferon merangsang pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman. Justeru sel-sel juga akan jadi sihat.
  • Mengurangkan infeksi oleh pesakit Hepatitis B & C – Keberkesanan Nutriferon dalam memerangi virus akan mengurangkan infeksi dan meminimumkan ketidakselesaan, seperti kembung perut, rasa mual muntah dan lain-lain kepada pesakit Hepatitis B & C.
  • Mempertingkatkan Menopaus – Hypertensi, tahap kolesterol yang tinggi, kitaran darah dan masalah lain berkaitan menopaus akan menjadi lebih baik.
  • Mempertingkatkan PMS – Terbukti secara klinikal mengurangkan simptom yang terjadi akibat ketidakseimbangan sistem endokrin iaitu kekejangan waktu haid, sakit belakang, sakit payudara, masalah jerawat, kegelisahan, imsomnia dan mood swing.

Banyakkan manfaatnya… nak tahu lagi tentang manfaat-manfaat lain, kene lah mencubanya… Tak kenal maka tak chennnta kan.. Bagi anda yang ingin mencuba, moh roger2 nga KakNgah, jangan malu2 kay…

 
 
 
Name Card
 
 
 
Advertisements

Persediaan Ibu & Anak untuk ke Labour Room

Bismillah..

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.. lagi 5 hari seisi persekolahan akan bermula, ibu-ibu masing2 dah sibuk sediakan keperluan anak ke sekolah, ada juga ibu2 yang sedang menunggu hari. Ermmm… ada juga yang baru nak bergelar ibu, tahniah yer..

Kebanyakkan post KakNgah kongsikan manfaat supplement, harini lain sket… nak kongsikan keperluan ibu-ibu untuk ke labour room, ada juga ibu-ibu yang akan bersalin anak ke-2 tapi belum cukup mahir dengan keperluan yang diperlukan. So harini KakNgah nak share dari pengalaman KakNgah melahirkan 3 superhero.. hahha..

Keperluan Ibu

Disposable Panties ~ Banyak terdapat di mana-mana Pasara Raya. Jika anda yang selalu pakai panties saiz S, tolong beli 3 atau 4x lebih besar dari saiz S cth anda boleh beli saiz L atau XL.

avail

PAD ~ Dari bersalin anak sulung sehingga kini KakNgah memang guna PAD HERBA brand Avail Beauty tetapi kini lambakan Pad Herba memang banyak so ibu-ibu boleh jer pilih mana yang berkenan. 🙂 Seelok-eloknya sediakan pad untuk penggunaan malam kerana minggu pertama ~ minggu ke-2 darah nifas akan keluar dengan banyaknya. Pad herba sangat membantu mengeluarkan darah nifas yang berketul-ketul.

Keperluan Anak

Kain Lampin ~ sediakan 2 helai lampin untuk ke labour room, 1 helai untuk bedung bayi dan 1 helai akan digunakan sebagai lampin.

NOTE : Tak perlu bawa lampin pakai buang (Drypers/Pampers) semasa ke labour room sebab doktor  n nurse takkan pakaikan pampers selagi bayi anda tidak buang air kecil dan besar.

Tuala ~ 1 helai.

Baju ~ bawa sehelai baju bayi sahaja, tak perlu seluar (gambar sekadar contoh).

baby bath

Mandian Bayi ~ bawa botol kecil yer… (gambar sekadar contoh).

Sekalikan semua keperluan yang disenaraikan di atas dalam beg kecil, tak kisahlah beg kertas atau beg plastik, janji bawa bersama ke dalam labour room.

Diingatkan yer… senarai di atas adalah keperluan untuk ke labour room bukan keperluan lengkap untuk ke hospital.. next time KakNgah kongsikan keperluan ibu dan anak untuk ke hospital pula yer… InsyaAllah…

Keperluan untuk ke labour room sudah.. makanan tambahan untuk berpantang bagaimana pula? hahha… untuk berpantang leh tengok2 kat SINI.. moga bermanfaat dan jangan lupa LIKE page KakNgah.. 🙂 🙂 🙂

Sebarang pertanyaan, leh roger2 KakNgah.. KakNgah sedia membantu ibu-ibu baru seperti anda semua. InsyaAllah…

 
 
 
Name Card
 
 

MealShake & Omega Guard Pilihan Terbaik Untuk Persekolahan Anak-Anak.

Bismillah..

Dua minggu ni KakNgah terlalu sibuk sampai nak meng’update’ blog pun sempat tak sempat jerk… Pejam celik, pejam celik rupanya dah hampir 8tahun usia perkahwinan KakNgah bersama suami tercinta Mohd Jafni Adnan, banyak pahit kelat, manis kulit kayu manis, masam cuka bagai dilalui dalam tempoh 8 tahun ini… hahha, adatlah berumah tangga kan. Sedar-sedar anak sulong KakNgah akan memasuki alam persekolahan tahun hadapan di SK Bukit Rimau, Shah Alam. Dah besar rupanya anak ummi ni yer… moga Along boleh jadi contoh kepada adik-adik along..

Orientasi

============================================

Alang-alang dah nak buka sekolah ni eloklah sangat KakNgah kongsikan supplement yang bersesuaian untuk anak-anak sekolah nih.. Apa yang nak KakNgah suggestkan adalah pengambilan MealShake dan Omega Guard dalam membantu anak-anak agar lebih fokus dan peka dalam pembelajaran mereka kelak.. InsyaAllah…

msSedikit info untuk anda ketahui tentang MealShake

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
•    Sarapan segera yang berkhasiat
•    Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
•    Hidangan segera untuk para atlet
•    Kudapan menarik pada bila-bila masa
•    Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

omegaOmega Guard ~ merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA, dan banyak lagi. Omega Guard Shaklee membantu dalam perkembangan otak dan memori kanak-kanak autisme. Kandungan DHA adalah nutrein utama untuk otak, sistem saraf dan retina. DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran juga membantu dalam memelihara penglihatan dan pendengaran.

Rasanya dah banyak KakNgah kongsikan kebaikan Omega Guard pada bulan nih.. almaklumlah bulan ni kan promo Omega Guard so sesuailah untuk ibu-ibu dapatkan Omega Guard untuk anak-anak bagi memulakan persekolahan tak lama lagi, tak lama dah kan… 5 hari je lagi hah…

Sempena persekolahan yang hanya berbaki 5 hari lagi.. KakNgah menawarkan pembelian MEALSHAKE+OMEGA GUARD dengan harga mampu milik untuk anda semua.  Moh cepat roger2 ngan KakNgah dan anda memang layak mendapatkan yang terbaik!

 
 
 
Name Card
 
 

Sihat & Cergas Dengan Set Berpantang Shaklee

Bismillah..

Walhamdulillah…. masih diberi ruang untuk KakNgah berkongsikan manfaat juga sebarang info kesihatan untuk anda diluar sana pada malam ini. Moga dengan sedikit perkongsian dari KakNgah akan memberikan manfaat untuk anda semua.

Suami dan anak2 dah pun melayang ke “London” so sket2 tu bolehlah untuk KakNgah kongsikan apa yang terlintas untuk malam nih… Dalam FB bukan main lagi yg dok “update” status menunggu hari, berkira hari, nak makan apa masa berpantang dan bla…bla…bla… bukan main lagi ibu-ibu yer.. masing-masing gumbira menantikan cahaya mata. Eh! ada juga yang sedang berpantang… TAHNIAH!!!

================================================

Yea.. yea.. yea… “Sihat & Cergas dengan Set Berpantang Shaklee” ~ Tajuk untuk entry ini kalilah, hehhe…Soalan yang lazim KakNgah dapat apabila ada yang nak dapatkan Set Berpantang ni adalah :

  • Apa yang ada dalam set berpantang ni?
  • Berapa harga set berpantang nih?
  • Kalau saya nak ambil ini..ini..ini sahaja boleh?
  • Saya bajet dalam rm2xx jer, ada tak untuk bajet saya nih?

Hahha… banyak pilihan sebenarnya yang ibu-ibu boleh buat, jadi disini KakNgah sediakan senarai set berpantang bermula daripada yang asas sehingga yang mampu dengan bajet ibu-ibu diluar.

Set Asas Berpantang

Set asas berpantangSet asas berpantang terdiri daripada Vitalea, Sustained Release Vita C, B-Complex dan Zinc

Bagaimanakah set ini membantu ibu-ibu berpantang?

Vitalea & B. Complex ~ Gabungan Vitalea dan B. Complex membantu dalam membina sel darah merah yang baru di mana ibu-ibu banyak kehilangan darah semasa proses bersalin.

Vitalea juga membantu ibu-ibu dalam memenuhi keperluan nutrien kerana kandungan multivitaminnya yang terbaik memberikan kesihatan ibu-ibu lebih sihat.

B-Complex membantu ibu-ibu dalam mengawal stress dimana emosi ibu-ibu semasa berpantang agak terganggu dengan kehadiran cahaya mata. Kebarangkalian ibu-ibu mudah letih apabila rehat dan tidur yang tidak cukup untuk menjaga diri juga bayi. Dengan pengambilan B. Complex ibu-ibu akan lebih bertenaga, InsyaAllah walhamdulillah… KakNgah sendiri dah pun merasainya [sangat2 membantu untuk pesakit Thalassaemia Trait cam KakNgah].

Sustained Release Vita-C ~ Ini lagi satu supplement yang terbaik kerana SR Vita C sangat2 membantu dalam pertahanan imum badan dari demam, selsema dan sakit, InsyaAllah… Biasalah kan ibu-ibu yang tidak cukup kuat semasa berpantang memang mudah demam dan sakit, almaklumlah bila badan dalam keadaan “kotor”, penyakit pun senanglah nak hinggap yer…

Zinc ~ Hahhahaha…. Zinc adalah sebuah mineral penting dengan belbagai fungsi untuk tubuh manusia dengan mengaktifkan lebih 200 enzim di dalam tubuh kita. Diulangi… lebih 200 enzim maka sememangnya zinc sangat2 membantu dalam membaik pulih luka dengan lebih baik dan sempurna. Tak kisahlah samada luka bersalin secara normal atau pembedahan.

Ini baru asas berpantang, harga untuk set asas ni hanya RM268.75 [nak lagi murah??? leh PM di SINI, jangan lupa LIKE yer…]

61564_490745390981325_1679932169_nESP [Energizing Soy Protein] ~ Ibu-ibu juga boleh memilih untuk ambil bersama ESP bagi memberikan tenaga segera serta membantu dalam penyerapan lain-lain vitamin dengan lebih cepat dan efektif.

ESP juga membantu susu ibu-ibu menjadi pekat dan bayi akan mudah kenyang serta tidak mudah meragam di waktu malam. Jadi ibu-ibu boleh berehat dan tidur dengan lebih baik agar diri lebih bertenaga, sihat dan cergas ~ cam KakNgah… 😛 ~ Sedap juga bila dicampur dengan blackcurrent.. dengan plain water pun bestttt!!!

Vita-E

Vita E Shaklee ~ Ibu-Ibu juga boleh add on sekali Vita E Shaklee dimana Vita E Shaklee juga amat membantu dalam baik luka bersalin dengan lebih pantas. Sebenarnya manfaatnya sama sahaja dengan zinc namun keberkesanan Vita E lebih pantas umpama naik motor dengan naik kereta untuk ke mana-mana destinasilah… hehhe…

osteOsteMatrix ~ OsteMatrixTM membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.  Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik. 

Kalsium ni baik untuk kesihatan ibu-ibu selepas bersalin kerana semakin usia wanita itu meningkat, kalsium akan turut berkurang. Selain membantu ibu-ibu, kalsium juga penting untuk tumbesaran dan kekuatan tulang bayi serta gigi bayi kelak. ~ Cam anak bongsu KakNgah, umur baru 5 bulan setengah tapi dah pandai berdiri sendiri sebab KakNgah amalkan kalsium sejak mengandungkan dia lagi… KakNgah sendiri tak percaya, tapi itulah hakikatnya… Di usia 9 bulan dah pun pandai berjalan, lebih cepat dari abg sulungnya yang berjalan seawal 10 bulan dan abg ke-2 nya seawal 11 bulan… Alhamdulillah.

omegaOmega Guard ~ Ni lagi satu supplement yang sangat sessuai untuk ibu2 semasa berpantang. Sangat baik untuk minda ibu juga bayi anda dan mungkin juga ibu-ibu belum mengetahuinya bahawa Omega Guard juga sessuai utk ibu-ibu yang ingin DIET! ~ Sesssuaiiii sangat2 dengan bulan PROMO BUY 6 FREE 1 December ini kan…

alfalfa2

Alfalfa Complex ~ OPS!!! hampir terlupa.. Ibu-ibu yang bekerjaya atau yang mempunyai masalah penyusuan boleh add on bersama Alfalfa Complex sebagai penggagalak susu badan. Sesuai diambil selepas dua minggu berpantang…

**************************************************

Hahha… dah panjang lebar perkongsian dari KakNgah malam ni yer.. semuanya untuk pilihan ibu-ibu. Untuk bajet, ibu-ibu boleh tengok di PRICE LIST yer, boleh buat kira2.. nak lagi jimat berganda roger2 ngan KakNgah jer… special price KakNgah boleh bagi, siap free gift lagi…

 
 
 
Name Card
 
 

Shaklee Zinc Complex

zincZinc adalah sebuah mineral penting dengan belbagai fungsi untuk tubuh manusia dengan mengaktifkan lebih 200 enzim di dalam tubuh kita.

Sebelum KakNgah kongsikan manfaat zinc complex, terlebih dahulu KakNgah kongsikan dahulu Perbezaan Zinc Complex Shaklee dengan brand lain yang berada di pasaran.

Zinc Complex Shaklee dirumus daripada glukonat semulajadi bergabung dengan nutrein semulajadi yang lain seperti kalsium dan serbuk Alfalfa bagi menghasilkan zinc yang mudah untuk diserap oleh tubuh kita.

Zinc sesuai untuk pengambilan jangka panjang  dan ianya berkesan dalam mengeluarkan toksik seperti kadmium dan plumbum dari tubuh.

 

Manfaat Utama :

  • Zinc berkebolehan menggabungkan DNA, RNA dan protin, seterusnya merangsang regenerasi sel.
  • Membantu dalam memelihara metabolisma pada tahap selular dan pertumbuhan kanak-kanak sehingga meningkat ke usia remaja.
  • Membentuk Kolagen ~ membantu pembentukan protin dan kolagen untuk pertumbuhan, perkembangan kulit, kuku dan organ.
  • Mempertingkatkan Sistem Imum ~ Membantu pengeluaran kelenjar tyhmus dengan pengeluaran T-cells untuk menentang kanser dan mengahalang infeksi penyakit.
  • Mempercepatkan Pemulihan Luka ~ membantu dalam pemulihan luka luaran dan dalaman seperti pembedahan.
  • Memperbaiki Masalah Prostat ~ Kajian menunjukan pengambilan zinc dapat mengurangkan prostatomegaly/ pembengkakkan prostat sebanyak 70%.
  • Kemampuan Seks Lelaki ~ Bantu dalam meningkatkan kuantiti sperma, pengambilan zinc yang secukupnya mampu meningkatkan keupayaan seks yang bertenaga.
  • Ovulasi Wanita ~ penting untuk ovulasi wanita juga membantu pengucupan uterus dan mengembalikan daya ketahanannya.
  • Memperbaiki Radang Kulit ~ Memperbaiki radang kulit seperti jerawat dan kulat air.
  • Mengekalkan Deria Bau ~ baik untuk mengekalkan deria bau yang sihat dan sensitiviti (bau dan rasa).

Hahha… dah tahukan manfaat zinc ni, next time jika ada kelapangan InsyaAllah KakNgah akan kongsikan dengan lebih padat lagi kebaikan zinc untuk kaum adam… nantikan yer.. 🙂

OPS!! berapa harga sebotol Zinc Complex? RM33.75, murah jerk.. dan anda memang boleh memilikinya, tahan selama 4 bulan pengambilan. Jimat kan??? moh buat order..

 
 
 
Name Card
 
 

Perbezaan Shaklee

Bismillah..

Dok pi mai..pi mai… teringat plak untuk KakNgah kongsikan Perbezaan Shaklee daripada produk lain yang berada di pasaran.. Apa yang membezakan dan menjadikan produk Shaklee sebagai produk makanan tambahan NO.1 di MALAYSIA adalah kerana Shaklee diyakini :

  • SELAMAT
  1. Lebih daripada 80,000 ujian kawalan kualiti tahunan dijalankan,
  2. Potensi terjamin ~  pengesahan bahan botani daripada pihak ke-3,
  3. Ketulenan terjamin ~ 350 ujian-ujian pencemaran dikendalikan bagi setiap ramuan botani baru,
  4. 100% kepuasan terjamin.
  • BERKESAN
  1. $300 juta dilaburkan dalam pengujian penyelidikan dan pembangunan,
  2. Terdapat 70 kajian klinikal bercetak ,
  3. Terdiri daripada 60 saintis Shaklee,
  4. Kajian ulangtahun ke-50 menunjukkan yang pengguna makanan tambahan Shaklee dalam jangkamasa panjang mempunyai kesihatan ternyata lebih baik daripada mereka yang mengambil hanya satu multivitamin atau tiada makanan tambahan langsung.
  • & SEMULAJADI
  1. Tiada perasa-perasa tiruan,
  2. Tiada pemanis tiruan,
  3. Tiada pewarna atau lemak trans,
  4. Tiada bendasing tersembunyi,
  5. Tiada ujian terhadap haiwan,
  6. Tiada bahan-bahan yang diharamkan,
  7. Tiada peluntur klori.

Apakah pilihan anda dalam mencari produk yang bersesuaian dengan anda? Jika Shaklee pilihan anda, jangan malu untuk menghubungi KakNgah yer…

 
 
 
Name Card
 
 

Malnutrisi & Nutrein Penting

Bila sebut jerk nutrisi, kebanyakkan semua dah tau tapi bila sebut malnutrisi ada pula yang masih tertanya-tanya namun tak kurang juga yang mengetahuinya. Apapun, malam ni KakNgah nak kongsikan dengan lebih jelas tentang apa itu malnutrisi, mujur anak-anak KakNgah dah dibuai mimpi, bolehlah berdrama panjang-panjang sket.. hehhe..

Pemakanan Seimbang

Pemakanan seimbang merupakan tabiat memilih makanan yang hendak dimakan dengan tujuan memperbaiki atau mengekalkan kesihatan. Kekurangan nutrien boleh menyebabkan berlakunya malnutrisi. 

malnutrisi2Apakah Malnutrisi?

Malnutrisi merupakan keadaan yang terhasil akibat mengambil permakanan tidak seimbang di mana sesetengah zat kurang, melampau (pengambilan terlalu tinggi), atau dalam nisbah yang salah. Sejumlah keadaan permasalahan nutrasi mungkin timbul, bergantung kepada nutrasi mana yang kurang atau terlebih dalam permakanan. Di kebanyakan di dunia, malnutrasi wujud dalam bentuk kekurangan nutrasi, yang disebabkan oleh permakanan yang kekurangan kalori dan protein. Sungguhpun malnutrasi lebih biasa dikalangan negara membangun, ia turut wujud di negara industri. Di negara lebih kaya ia biasanya dalam bentuk yang disebabkan oleh permakanan tidak sihat dengan terlebih tenaga, lemak, dan karbohidrat diproses. Trend meningkat kegemukan (obesiti) kini merupakan kebimbangan kesihatan awam utama pada tahap sosial-ekonomi rendah dan juga di negara membangun contohnya di MALAYSIA sendiri yang tinggi dengan masalah obesiti.

Defenisi Malnutrisi

Malnutrisi bermaksud kekurangan makanan seimbang pada individu atau populasi. Sebagainya contohnya, kekurangan sumber-sumber seperti protein yang diperlukan untuk membina badan dan otot yang sihat, sementara kalori pula adalah sukatan bagi tenaga yang diperlukan oleh badan. Manakala zat besi pula diperlukan untuk membolehkan sel darah berfungsi dengan sempurna. Antara simptom yang boleh menunjukkan berlakunya malnutrisi adalah seperti kanak yang sangat kurus. Namun malnutrisi juga boleh berlaku kepada anak-anak terlebih berat badan.

Nutrein Penting

Pemakanan yang seimbang perlu mengandungi nutrien seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan garam galian pada kadar yang betul.

  • Karbohidrat ~ menyediakan sumber tenaga yang utama yang diserap segera ke dalam sistem tubuh manusia. Karbohidrat menyumbangkan kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga yang diperlukan oleh tubuh manusia. Karbohidrat terdiri daripada gula (gula, glukos, sirap, madu, laktos), kanji (tepung gandum, kanji, kentang, ubi kayu dan kanji tulin koko) dan beberapa selulosa, gam dan pektin. Karbohidrat banyak terdapat dalam bijiran seperti beras, gandum, dan sepertinya.
  • Protein ~ mengandungi beberapa zat seperti asid amino. Protein kelas pertama kebanyakannya boleh diperolehi daripada haiwan. Sementara protein sayuran pula mengandungi protein kelas kedua dan sedikit protein kelas pertama.
  • Lemak menyediakan lebih dua kali ganda nilai kalori yang diperolehi daripada karbohidrat dan menjadi sumber utama lemak tubuh. Sebenarnya lemak penting kepada manusia kerana merupakan tenaga yang tersimpan di dalam tubuh yang diperlukan untuk menjalankan sebarang aktiviti.Selain itu,lemak berperanan sebagai penebat dengan menghalang haba keluar daripada badan dan membantu memanaskan badan apabila seseorang terdedah kepada suhu persekitaran yang terlalu sejuk. Secara purata, lemak membekalkan 355 daripada pengambilan tenaga. Lemak juga mengandungi vitamin larut lemak dan asid lemak yang penting kepada penyatuan selaput sel.

    Pengambilan lemak yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan badan.Hal ini kerana lemak yang tidak digunakan akan disimpan dalam badan dan menyebabkan berat badan bertambah dan menjadikan seseorang itu gemuk.Lemak yang berlebihan juga boleh menyebabkan saluran arteri tersumbat dan menyebabkan penyakit jantung koronari.

  • Zat galian ~ mengandungi kompaun bukan organik yang penting kepada pemakanan manusia. Ia berperanan dalam pembentukan struktur tulang dan unsur yang diperlukan dalam tisu organik dan cairan badan seperti hemoglobin darah. Zat mineral banyak terdapat dalam susu dan telur. Ia juga banyak terdapat dalam buah dan sayuran.
  • Vitamin adalah bahan kimia yang terkandung dalam kebanyakan makanan. Ia membantu tubuh mengurai dan menggunakan unsur asas makanan, protein, karbohidrat dan lemak. Sesetengah vitamin turut terbabit dalam penghasilan sel darah, hormon, bahan genetik dan kimia dalam system saraf. Tidak seperti karbohidrat, protein dan lemak, vitamin dan mineral tidak membekalkan kalori tetapi membantu badan mendapatkan tenaga dari tubuh. Maka pengambilan protein amat penting untuk kesihatan tubuh badan.
  • Serat atau serabut dalam diet permakanan membantu penghadaman dan mengelak sembelit. Sayuran dan buah segar (termasuk buah kering) dan bijiran merupakan sumber serat penting. Untuk meningkatkan kebaikan serat, amat penting untuk minum banyak air.

Alhamdulillah, Anda tidak perlu risau jika anda mengalami masalah yang berkaitan dengan malnutrisi kerana Shaklee menawarkan produk yang lengkap untuk kesihatan anda dan keluarga merangkumi anak-anak seawal usia setahun hingga usia emas. Pilihan KakNgah dan keluarga semestinya Shaklee, pilihan anda?

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee, sila dapatkan dari KakNgah dan anda layak mendapat dengan harga yang lebih jimat! Jom dapatkan Omega Guard Promo di bulan ini BUY 6 FREE 1 dengan keahlian PERCUMA dan BONUS di bulan hadapan.

Nak??? Moh roger2 ngan KakNgah dengan segera! 🙂

 
 
 
Name Card