B-Complex ~ Tekanan Dan Kesuburan

Dalam masyarakat serba moden dan maju hari ini, adalah mudah bagi rakyat Malaysia kini  mengalami tekanan. Tekanan bukan hanya di tempat kerja malah di rumah, di jalan raya atau dimana jua. Ramai yang beranggapan tekanan adalah salah satu masalah “dalaman” namun perlu diketahui bahawa anda sebenarnya ada “sesuatu” yang mengganggu. Tekanan bukan satu perkara yang baik untuk badan kita secara umum, dan ia sebenarnya mempunyai kesan yang amat nyata terhadap kesuburan anda.

Bolehkah Tekanan Menghalang Kesuburan anda?

Percaya atau tidak, badan kita dilengkapi untuk mengelakkan kehamilan daripada berlaku dalam keadaan tekanan yang melampau. Kehadiran adrenalin, hormon yang dikeluarkan oleh badan kita apabila dalam keadaan tertekan akan memberi isyarat kepada badan kita bahawa keadaan tidak sesuai untuk kehamilan. Adrenalin menghalang kita daripada menggunakan hormon progesteron, dimana ia penting untuk kesuburan. Ia juga menyebabkan kelenjar pituitari melepaskan prolaktin pada tahap yang lebih tinggi, yang juga menyebabkan kemandulan berlaku.

So… untuk mengawal tekanan/ stress anda hanya perlukan B-complex. Kat sini KakNgah kongsikan sket bagaimana B-complex dapat membantu anda dalam masalah kesuburan. Kebanyakan vitamin B dilibatkan dalam pengeluaran neurotransmitter dan pengubahsuai dalam otak yang membolehkan badan mengatasi stress dengan baik. 

Bagaimana Memilih B-complex yang Baik?

  • Mempunyai 8 kompenan lengkap B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA kesemua kompenan saling memerlukan dan perlu diambil dalam masa yang sama.
  • Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
  • Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar.

Bagaimana B-complex Membantu Menangani Tekanan?

  • Vitamin B1~menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisma.
  • Vitamin B2~Memproses asid amino dan lemak.Juga membantu mengaktifkan vitamin B-6 dan asid folic.
  • Vitamin B3~Membantu mengurngkan kolestrol didalam darah dan pengaliran kolestrol dalam darah;membantu dalam kesihatan kulit yang baik,membantu sistem pencernaan.. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar utk menjadikan seseorang psyco/sakit mental.
  • Vitamin B5~Membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang.
  • Vitamin B6~Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin didalam otak kerana ketidak seimbangan serotonin akan menyebabkan depressi..
  • Vitamin B9~Bersama2 dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi di dalam badan.
  • Vitamin B12~Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Kekurangan B12 akan menyebabkan depressi,tidak tenteram.

Ermmm… sebenarnya stress ni seelok-eloknya sama-sama dikawal oleh suami dan isteri. Stress bukan hanya menyebabkan masalah kesuburan malahan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi penyakit seperti asthma, obesiti, jangtung dan banyak lagi.. so sila kawal stress anda okeh???

 
 
SID
KakNgah/ Fieza
SID : 885414
H/P No. : 018-664 5415 @ 012-664 4494
COD : Jalan Kebun, Bukit Rimau, Shah Alam & Kota Kemuning.
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s